BIMobject: Höga förväntningar

Börsplus har gjort en ny djupdykning i BIMobject. Det mesta vi lär oss bekräftar bilden av att plattformen för digitala byggmodeller kan bli en ”unicorn”. Men somligt oroar och när aktien är vid 80 kronor ställs helt andra krav än när den stod i 27 kronor. Börsplus portfölj väljer att ta hem en fin vinst men vi behåller en tredjedel av innehavet.

Det är bara en vecka sedan Börsplus förra analys av BIMobject. Det var en kort kommentar i samband med halvårsrapporten och efter en hastig blick landade vi i följande slutsats, från kursnivån 45 kronor.

”Risken är hög men på 2–3 års sikt finns en dubbling i korten.”

Efter det har aktien gått som ett spjut till 80 kronor. Mycket tack vare en analys från Erik Penser Bank (som också angav riktkursen 90 kronor lustigt nog).

Riktkurser för ”disruptiva” teknikbolag är så klart vanskliga men upp till 90 kronor är uppsidan nu bara 12 procent.

Ser man strikt på den siffran så är 12 procent en helt otillräcklig belöning för att vänta 2–3 år (enligt Börsplus tidigare resonemang) och under tiden sitta med väldigt höga risker. Risken finns både i bolaget (disruption kan gå åt alla håll…) och i aktien (värderingen är nu över 40x gånger senaste 12 månaders omsättning).

Börsplus började följa BIMobject i november/december 2017 och i den första analysen vi publicerade var vi tydliga med att vi trots mycket nedlagd tid hade svårt att få rätsida på detaljerna, även om vi alltså gillade helheten mycket nog för ett spekulativt köpråd.

En månad senare kom det urstarka bokslutet och vi köpte in BIMobject till Börsplus portfölj.

Men det var en sak att sätta köp när aktien stod i 27 kronor. På dagens nivåer ställs helt andra krav och därför har vi de senaste dagarna ägnat rätt många timmar åt att borra oss ner i BIMobjects siffror och verksamhet.

Utan att gå in för mycket i detaljer så ser vi ett par nya saker:

  • Antalet nya användare strömmar till i god takt. Det bör inte bli några problem för BIM att nå målet 1 miljon användare i Q4.
  • Antalet tillverkare ökar också i god takt och vi tror och hoppas att den trenden fortsätter. (Det är ju tillverkarna som är kunderna…)
  • Däremot gillar vi inte att antalet nedladdningar per kvartal och användare verkar peka nedåt. Från i snitt cirka 4,9 Q2–17 till Q1–18 till nu 4,0 i Q2 2018. Om tjänsten blir bättre och bättre så borde ju användandet inte minska? Det här ska vi hålla koll på framöver. Förhoppningsvis är det ingen trend nedåt utan bara lite ”brus”.
  • När vi räknar igenom och gör en rad svåra men nödvändiga antaganden framöver så tror vi att Q3 blir jättebra men att Q4 kommer se svagt ut i jämförelse med det av engångseffekter präglade superkvartalet Q4 2017.
  • Längre fram än så är svårt att spå men för att hitta tillväxt över 50 procent måste man, enligt Börsplus antaganden, lägga in nya storaffärer. Exempelvis stora Herkules-kontrakt. Inte omöjligt alls. Men storaffärer medför särskilda risker och har ju ofta en tendens att inte bli så stora som man först hoppas.

Det vi landar i är en marginellt reviderad förväntansbild av BIM framöver som ser ut så här:

BIMobject
Börskurs: 79,00
Antal aktier (miljoner): 60,1
Börsvärde: 4 751 Mkr
Nettokassa: 327 Mkr
VD Stefan Larsson
Styrelseordförande Anders Wilhjelm
SvD Börsplus huvudscenario
2018E 2019E 2020E
Omsättning 125 200 320
– Tillväxt 51% 60% 60%
Rörelseresultat -69 -100 -144
– Rörelsemarginal -55,0% -50,0% -45,0%
Resultat efter skatt -52 -76 -109
Vinst per aktie -0,87 -1,26 -1,82
Nettoskuld/EBIT 4,0 2,0 0,6
EV/Sales 35,8 22,8 14,6

Det här är en liten nedjustering av tidigare siffror. Matar vi in ungefär samma värderingsmultiplar på detta och jämför med dagskursen 79 kronor så ser BIMobjects dyrt ut om man inte antar ett väldigt positivt scenario.

Mot bakgrund av ovanstående väljer vi att ta hem en stor vinst i BIMobject och säljer två tredjedelar av vårt innehav på 300 aktier. På nuvarande kursnivåer ser vi risken som väldigt hög det närmaste året. Men vi gillar fortfarande bolaget och har alltså kvar aktien i portföljen. För egentligen är BIMobject nog inte en aktie man ska sälja enbart av värderingsskäl. Men ibland kan man inte låta bli.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.