Analys
Börsplus summerar 2016

Analystjänsten SvD Börsplus lanserades i april men vi tjuvstartade redan för ett drygt år sedan med vissa analyser samt Börsplus aktieportfölj. Sedan starten har Börsplus prenumeranter kunnat läsa runt 270 analyser, aktiekommentarer och krönikor. Det har varit några händelserik kvartal, inte minst för börsen. Ett bra skäl att stanna upp och reflektera över utvecklingen. Att mäta saker är dessutom något vi gillar.
Nedan ser ni den graf vi publicerar varje månad som mäter samtliga analysers utfall så här långt. Grafen som visar utvecklingen för våra sälj-, neutrala- och köpråd jämfört med index. Kruxet är att många av råden är rätt färska och därför svåra att utvärdera eftersom vi har ett längre tidsperspektiv. Härom veckan kunde vi dock börja följa upp råd som hunnit fylla ett år. 12 månader är en bra period för att utvärdera Börsplus råd. Första uppföljningen visade att vi fått rätt vid fem av sex råd.
Börsplus portfölj som startades för ett år sedan har avancerat 25 procent, jämfört med index som är upp knappt 6 procent, oräknat utdelningar. Det är vi klart nöjda med. Särskilt med tanke på att vi tycker det varit ett svårt börsår.
Att det varit lite svårt märks också när man läser hur vi på redaktionen haft det med våra privata portföljer, som vi beskriver lite mer nedan. Men en sak är vi säkra på inför 2017. Vi fortsätter leta köpvärda aktier utifrån framgångsreceptet att fler insikter ger mer avkastning.
Så gick Börsplus portfölj
Börsplus aktieportfölj startades den 30 december 2015 med 100 000 kronor på en depå hos Nordnet. Vår investeringsstrategi är och har varit att hitta långsiktigt köpvärda aktier och när vi letar hamnar vi onekligen ofta bland småbolagen. Men vi har inte låtit begränsa oss till en lista, tema eller bransch när vi letat bolag.
Portföljen fick en flygande start under våren men nu mot slutet har vi varit mer negativa till börsen vilket gjort att vi mot slutet haft en mer medelmåttig utveckling. Tidvis 20 procent i kassan och en avsaknad av supercykliska aktier har tyngt. Vi tycker också generellt att det har blivit lite svårare att hitta bra bolag till rätt pris.
Så gick Börsplus råd
Som vi nämnde tidigare följer vi upp alla råd som vi skriver löpande och jämför hur de utvecklar sig jämfört med index. Hittills har våra köpråd avkastat betydligt bättre än index, medan de aktier vi rekommenderat att sälja i genomsnitt har tappat i värde. Framöver kommer vi att följa upp våra råd efter ett år i ett eget utskick till våra prenumeranter. Vi ser det som ett betyg på hur väl vi lyckats träffa rätt i våra analyser och ett sätt att bli mer transparenta mot våra läsare.
Så gick det för redaktionens privata portföljer
Peter Benson: ”Oväntat bra 2016 tack vare amatörmässiga ängelförsök”
Hur blev 2016 för din aktieportfölj?
Oväntat bra. Jag är själv rätt förvånad när jag nu summerar och ser att min privata portfölj är upp cirka 24 procent på ett år. Nära hälften av uppgången beror visserligen på onoterade ”engångsvinster”. Men med tanke på att det för mig har varit ett år utan stark övertygelse om vare sig börsen eller enskilda innehav så är jag mycket nöjd.
Vad menar du med ”engångsvinster”?
Jag har de senaste tio åren gjort ett dussintal onoterade investeringar i ett som jag själv tycker ganska amatörmässigt experimenterande som affärsängel. Ungefär en tredjedel av dessa har gått åt skogen men några innehav ser ut att bli desto bättre. ”Engångseffekten” är att ett par av dessa bra innehav under 2016 har värderats upp rejält i samband med aktietransaktioner och liknande. Jag åsätter dessa innehav en stor rabatt mot dessa uppvärderingar eftersom det är ”papperspengar” där man inte själv kan avyttra sitt ägande men trots allt har det dessa uppvärderingar nog stått för halva avkastningen 2016.
Vad mer gick bra?
Det är ganska tunnsått med riktiga utropstecken. Mitt mångåriga innehav i fintech-bolaget Cinnober har lite oväntat dubblats under året och i somras köpte jag in mig i Hafslund efter Börsplus analys och den aktien har gått över 50 procent. Återigen oväntat bra. Hade jag begripit bättre hade vi haft båda dessa aktier i Börsplus portfölj. Mina mångåriga innehav i Börsplusfavoriterna Ework och Bahnhof har å andra sidan också utvecklats bra.
Vad var det som gick mindre bra under året?
Jag har väldigt låg omsättningshastighet i portföljen har nog inte sålt någonting med förlust och bland befintliga innehav är det nog bara Nanologica och Fortum, två väldigt små innehav, som ligger på minus. Och så klart mitt mångåriga innehav i Moberg Pharma som var uppe på 70 kronor för ett år sedan men nu ligger runt 55 kronor. Det här är dock vårt största innehav i Börsplus portfölj och vi räknar alltså med mycket goda odds för att aktien kan hämta hem förlorad mark under 2017.
Har du några nya lärdomar från 2016?
Tycker kanske att jag fått en lite klarare bild av mina styrkor och svagheter vilket är första steget för att nå nästa nivå. Bland annat kan jag bli mycket bättre på ”sizing”, alltså att dimensionera investeringar rätt. Jag tenderar att investera för lite pengar i de bra grejerna. En annan lärdom är från mitt långa och mediokra innehav i NMT-bolaget Generic. Även ett lågt p/e-tal är oattraktivt om det är ett bolag där ”strukturvärdet” sakta krymper och vinsten vägrar stiga.
Blev det några nya innehav till portföljen?
Hafslund är som tidigare nämnt ett nytt innehav. Jag har också köpt en hel del Byggpartner nu på slutet samt Ericsson när de vara nere och vände på vrakvärderingar i höstas. Köpte även en del Studsvik efter Börsplus analys i våras samt Academedia i ett par olika omgångar.
Hur ser din portfölj ut nu inför 2017?
Lite grovt kan man säga att halva portföljen ligger i börsaktier, totalt handlar det om cirka 25 bolag med rätt stor riskspridning. En fjärdedel ligger i kassan, inklusive en liten andel preferensaktier och företagsobligationer. Den sista fjärdedelen är onoterade innehav helt utan likviditet. Överlag är det här en fördelning jag är ganska nöjd med. Det blir antagligen inte katastrofdåligt om börsen stiger och om börsen faller så har jag rätt mycket torrt krut för bottenfiske.
Vilka är dina största innehav?
Mina sju största innehav står tillsammans för ungefär halva min portfölj. Dessa är i bokstavsordning: Bahnhof, Catena Fastigheter, Cinnober, Danske Bank, Ework, Sveab (Onoterat anläggningsföretag) och Zound Industries (Onoterat hörlursföretag).
Daniel Svensson: “Jag fick betala tillbaka en del gamla spelvinster”
Hur blev 2016 för din aktieportfölj?
– Det här var inte bästa året för den privata portföljen. Avkastningen lär hamna på 3–4 procent – lite under index men i alla fall på positiv mark. Och så bra såg det inte precis ut i början av året.
Vad var det som gick mindre bra under året?
Sedan flera år låg jag supertungt i spelbolag som Betsson, Unibet och Kambi och när trenden för spelaktierna vände ned med besked, just efter nyår, valde jag att … öka! Det kostade en hel del, särskilt i Betsson. Tydligen hade man utvecklat ett visst ”spelberoende” efter många goda år med de här namnen. Nu har jag skalat ned spelportionen i portföljen, men det satt långt inne och gjorde 2016 till något av ett förlorat år.
Vad gick extra bra?
Det som varit bra är ett antal specifika case som köpt 2015. D Carnegie värderades upp kraftigt trots den skepsis som finns kring bolaget. Sedan kom ett bud då jag sålde allt. Kambi värderades också upp kraftigt. Här var tanken att EM skulle bli en katalysator för Kambi att få in nya kunder till bolagets oddstjänst. De gick vägen och för en gångs skull, när det gäller spelaktier, hade jag disciplin att sälja när bolaget levererat vad jag hoppats på.
Blev det några nya innehav till portföljen?
Ett nytt case för året som fått en lovande start är Biogaia. Jag köpte aktier för 220 kronor, inför utdelningen av IBT. Biogaia har ett mellanår under 2016 och kan öka tillväxten framöver. Dessutom är kassan stor och USA-närvaron för liten. Ett förvärv där 2017? Kanske, och för Probi gick det ju bra. I IBT var jag med på emissionen och tror det kan bli en bra investering också.
Nederman är ett annan större nyinvestering för året. Jag köpte på 210 kronor. Den har inte startat så bra och kanske var det ett misstag att köpa in sig en brant fallande orderingång. Men bolaget verkar välskött, lågt värderat och Latour är en huvudägare som brukar lyckas med sina innehav.
Hur ser din portfölj ut nu inför 2017?
Inför 2017 har portföljen liknade struktur som tidigare. Runt 40 procent är en långsiktig köp-och-behåll-portion inhandlad före 2010 med namn som Nordea, Sagax, SCA, Intrum, Betsson, JM, Skanska. Det är stora bolag som hade bra direktavkastning eller kändes väl utbombade när jag köpte dem. Det bär mot att sälja av skatteskäl. De ligger alltså i vanlig depå. Troligen gör jag inget med dessa i år heller…
Runt 20 procent består av ränteliknade placeringar och fastigheter till exempel preferensaktier som SAS, Akelius och Sagax. Min egen lilla ”hunt for yield”. Här har jag ökat lite genom att vara med på Sagax nya D-aktie men i övrigt inte rört innehaven. Återinvesterar utdelningen i mer aktiva placeringar. Funderar på att sälja snarare än att öka, SAS preffen kanske. Resten är aktiva positioner som jag håller noga koll på.
Vilka är dina största innehav?
Bahnhof, Biogaia, Nederman, Netent, och Byggpartner är de värdemässigt största.
Mikaela Idermark: “2016 har präglats av investeringar utanför börsen”
Hur blev 2016 för din aktieportfölj?
Jag tittar över mina depåer i slutet på året och konstaterar att de aktier som jag förväntade mig skulle bli mina vinnare, istället har blivit mina förlorare. När jag ställer mig frågan varför det blev så, blev nästa tanke ”vad har egentligen blivit som jag trott detta år?” med Brexit och Trump i bakhuvudet. Jag känner mig ändå nöjd med utvecklingen för mitt innehav och är glad för min valda riskspridning.
Vad sparar du till?
Mitt sparande är både för kort och lång sikt och därför har jag fler depåer. Men i grund och botten sparar jag för ekonomisk trygghet och frihet.
Vad gick bra?
Investmentbolagen som är mina stabilare innehav har fortsatt tuffat på, både Investor och Öresund. Konsultbolagen likaså, främst Acando och eWork
Vad var det som gick mindre bra under året?
Novo Nordisk tillhör de som gått ”mindre bra”, med andra ord rätt kast. Bolaget har även sänkt den långsiktiga prognosen för ebit-tillväxten till i snitt 5 procent istället för tidigare 10 procent. Scandi Standard har gått sämre än vad jag trott, men jag behåller dem och fortsätter äta mycket kyckling.
Någon aktie du ångrade att du inte köpt?
Skistar som jag på väg att köpa i somras och som är upp runt 25 % sedan dess. Jag brukar åka upp till Åre på vintrarna och efter en dålig säsong förra året hade jag hopp om att det skulle bli bättre denna vinter men fegade ur. Min bror som till skillnad från mig köpte Skistar i somras är duktig på att påminna mig om detta.
Hur ser din portfölj ut nu inför 2017?
Jag har totalt runt 25 bolag med rätt stor riskspridning. Innehavet är jag rätt nöjd med, men känner att jag skulle kunna ta mer risk framåt. Mitt bostadsköp och en omfattande renovering har både bromsat mitt sparandet och minskat mitt innehav, men nu ser jag fram emot portföljbyggande framåt. Jag är sugen på bostadsutvecklarna som vi har tittat på för Börsplus prenumeranter och som nu finns i Börsplus portfölj.
Vad har du dragit för lärdomar 2016?
Sedan jag kom in i Börsplusteamet har jag fått många värdefulla insikter genom att bara vara lyhörd. Det ger mig inspiration att arbeta med kollegor som arbetar för att de älskar vad de gör, inte för att de måste. ”När vi inte pratar om aktier så tänker vi på aktier”, sa Daniel Hniopek under en poddinspelning och jag tycker han beskriver det spott on. Tack vare alla börsnoteringar har jag lärt mig mer om hur jag ska värdera dessa. Utöver det finns det alltid de många lärdomar man drar först efter att man gjort misstag. Som i år bland annat är att köpa på mig fler aktier när de ser billiga ut utan att noga fundera över potentialen för att aktien återhämtar sig.
Daniel Hniopek: ”Bra resultat under ett år av omstrukturering i portföljen”
Hur blev 2016 för din aktieportfölj?
Den egna portföljen är upp knappt 17 procent under året. Jag ser det som klart godkänt särskilt med tanke på att en betydande, men minskande, del av portföljen ligger i fonder som presterat rätt likt Stockholms storbolagsindex.
Vad gick särskilt bra?
Årets bästa innehav är det lilla etikettbolaget Nilörngruppen som gett en avkastning på drygt 100 procent. Bahnhof är ett annat innehav som utvecklats väl och avkastat knappt 50 procent. Därefter kommer några hyfsat lyckade investeringar i Nordax, SEB, Atlas Copco och en kort vända i Ericsson som alla gav drygt 25 procent vardera.
Vad var det som gick mindre bra under året?
Det klart sämsta innehavet är en liten chanspost i skaldjurs- och boskapsbolaget Sino Agro Food, med verksamhet i Kina. Värderingen är låg men också en tydlig signal om problemen i bolaget och dess styrning. Lärdomen är att inte köpa lågvärderat skräp utan en tydlig och trovärdig plan för hur saker ska bli bättre. Innehavet hänger löst. Det gör även Betsson som haft det motigt under året. Efter att aktiemarknaden svängt om gällande spelbolagen är flera bolag nu rätt lågt värderade, även om det finns frågetecken kring kommande regleringar och hur bestående konkurrensfördelarna i branschen är, om det finns några.
Blev det några nya innehav till portföljen?
Det hör inte till vanligheterna men faktum är en stor del av portföljen har omsatts under året. Några innehav, som Academedia och Byggpartner, har köpts in i samband med att aktierna noterades på börsen. Andra bolag som jag fått upp ögonen för under året är bland annat Ework, Hoist, Nordax och Novo Nordisk.
Hur ser din portfölj ut nu inför 2017?
Att många nya bolag kommit in i portföljen är också en följd av ett strukturarbete där pengar investerade i fonder har flyttats till aktier som sett attraktiva ut. I början av året var ungefär 60 procent av portföljen investerad i aktiefonder. Inför 2017 är den andelen 30 procent medan resterande 70 procent består av direktinnehav i aktier. Den ”aktiva” delen av portföljen, där jag personligen strävar efter att slå index, har alltså ökats rejält under året. Inga pengar finns i kassa eller liknande.
Vilka är dina största innehav?
De största innehaven i portföljen är Bahnhof, Catena Fastigheter och försäkringsbolaget Topdanmark. Men generellt försöker jag hålla de flesta aktieposterna någorlunda lika stora. I dagsläget utgör varje enskilt bolag någonstans mellan 4 och 8 procent av den totala portföljen.
Vilka lärdomar har du dragit under 2016?
Det har varit ett mycket lärorikt år för mig personligen, så listan kan göras lång. En lärdom är att inte bara köpa saker som ser billiga ut utan att ha en idé om vad som ska förändras eller hur jag ska få ta del av värdet. Det kan vara tillväxt och vinstökningar som driver, en ”story” som gör att bolaget kan värderas med högre vinstmultipel, eller billiga bolag med höga utdelningar. För mig har en naturlig följd av det här tankesättet varit att fokus i portföljen skiftat från just billiga bolag mot mer tillväxtbolag.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.