Camanio Care ska öka livskvalitén med robot

Camanio Care är ett robotikföretag inom välfärdsteknologi som är fokuserade på att hjälpa människor att öka sin livskvalitet. Camanio Cares fokusområden är smarta och användarvänliga produkter och tjänster.

Camanio Care är i grunden två bolag. I Oktober 2016 gick bolagen Bestick Ab och Brighter two ab. Senare under 2017 förvärvades även Giraff Technologies.

Man har som ambition att bli världsledande inom välfärdsteknik.

Man erbjuder lösningar inom 3 områden, ”mealtime solutions” t.ex Bestic® och Drinc™. ”Active life” där ingår JustoCat och jDome bikearound. jDome bikearound bygger på Googles positioneringssystem/GPS och gör det möjligt att virtuellt besöka platser man vill och kunna via en motionscykel tas sig runt. Det tredje är ”Digital Care” där giraff ingår. Giraff gör tillsynen av äldre enklare då vårdpersonal kan genomföra besök på distans. En sjuksköterska kan enkelt styra giraff från sitt håll och på så sätt skapas en kostnadsbesparing då personalen annars måste åka iväg till patienten. Kostnaden för en Giraff är cirka 100 TKR.

Kunderna är ofta äldreboenden, med både offentliga och privata aktörer. Andra intressanta marknader är hjälpmedelsmarknaden, hemtjänstemarknaden och rehabiliteringsmarknaden. I USA har man ett eget dotterbolag: Camanio Care Inc. Samtidigt når man ut i Kina via sin partner ZFR eller Zhongrui Funing Robotics, idag är det även delägare i Camanio Care. Utöver det når man idag ut med ett 10-tal distributörer.

Bolaget kapitaliserar på trenden att världens befolkning blir äldre. 20% av världens befolkning antas vara över 65 år redan 2050. Ändå är det personalbrist inom området för tillsyn inom vård och omsorg. Deloitte nämner i sin rapport från 2013 att marknaden för ”mobile health” kommer att uppgå till 21,5 MDUSD 2018 efter att ha växt med 54,9% årligen från 2013.

Camanio vill utvidga produktportföljen. Idag samarbetar Camanio Care med 20 olika forskningsinstitut i världen.

Fakta om artikeln:

Denna artikel är sponsrat innehåll framtaget av externa skribenter inom ramen för SvD Börsplus partnerskap med Aktietorget. Vid frågor om innehållet, kontakta:

media@finwire.seOBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.