En entré med snickarglädje från Byggpartner

Sunt förnuft från Dalarna. Det vill byggbolaget Byggpartner vara kända för. Framgångsreceptet är en hög andel återkommande kunder som vill driva byggprojekten i partnerskap med Byggpartner. Bolaget andas kvalitet och värderingen är låg. Missa inte att teckna aktien senast tisdag.

I bostadsbristens och minusräntans Sverige borde det vara lätt att vara byggbolag. I den heta byggkonjunkturen är bra byggare en bristvara och beställarna får vänja sig vid att öppna plånboken lite extra för att knyta till sig bra byggentreprenörer.

Det är bra förutsättningar för mellanstora aktörer som Byggpartner med långa och starka kundrelationer.

Man ska dock veta att branschen bygger på att man använder en hög andel underentreprenörer vilket innebär att det är avgörande för entreprenörer som Byggpartner att inte bli klämd mellan fasta priser mot kund och stigande priser från underleverantörerna.

Det är den här typen av risker samt strukturellt låga marginaler som gör bygg till en högriskverksamhet.

Ett bra exempel är det snabbväxande byggbolaget Serneke som förra veckan gick till börsen. Aktien handlas nu klart under teckningskursen 110 kronor och Börsplus råd är fortsatt att man till varje pris ska undvika detta finansiella korthus.

Nu ska även Byggpartner noteras men på First North och med en helt annan profil än Serneke. För Borlängefirman är det båda fötterna på jorden och långa kundrelationer som gäller.

En viktig del i strategin är så kallade partnering, eller entreprenad i samverkan som det också kan beskrivas. Idén är om det finns ett högt ömsesidigt förtroende och långa relationer så kan beställare och utförare sätta sig ner tillsammans och i samverkan hitta ett mer optimalt projekt än annars. Detta ger utföraren ett bättre beslutsunderlag för att erbjuda ett fast pris, inom vissa ramar, samt ett gemensamt incitament för båda parter att kapa kostnaderna ytterligare. Bilden nedan beskriver hur det kan se ut rent finansiellt jämfört med traditionella utförandeentreprenader.

Byggpartner grundades 1992 och 2006 kom riskkapitalfirman Priveq in som storägare med drygt 40 procent av aktierna. Vi noterar dock att Byggpartner hade några svåra år efter att grundaren Bo Olsson lämnade den operativa driften. En tolkning är att Priveq inte klarade att sköta bolaget utan Bo Olsson som återinträdde som vd 2012–2013. Därefter stabiliserades verksamheten och under nuvarande vd Sverker Källgården har Byggpartner haft en positiv utveckling.

En förklaring är nog att inriktningen mot partnering har ökat och fördjupats på senare år för att nu uppgå till nära 60 procent av orderboken.

Byggpartner
Börskurs: 37,00 kr
Antal aktier (miljoner): 12,1
Börsvärde: 448 Mkr
Nettoskuld: 37 Mkr
SvD Börsplus förväntningar
2015 2016E 2017E 2018E
Omsättning 1 126 1 300 1 430 1 573
– Tillväxt 10,3% 15,5% 10,0% 10,0%
Rörelseresultat 63 65 64 63
– Rörelsemarginal 5,6% 5,0% 4,5% 4,0%
Resultat efter skatt 52 50 49 48
Vinst per aktie 4,27 4,20 4,10 4,00
Avkastning på eget kapital 52% 40% 38% 35%
P/E 8,7 8,8 9,0 9,3
EV/EBIT 7,7 7,5 7,5 7,7
EV/Sales 0,4 0,4 0,3 0,3

Byggpartners strategi och mål

Strategin står på fyra ben.

1. Ökad varumärkeskännedom. Här är börsnoteringen ett plus i kanten och särskilt på den stekheta rekryteringsmarknaden är det viktigt att sticka ut.

2. Stärkt position inom partnering. Andelen kan aldrig bli 100 procent men den kan nog öka till kanske 75 procent av omsättningen från dagsnivån cirka 60 procent.

3. Opportunistiska förvärv. Det handlar om att förvärva mindre bolag som är ”strategiska komplement” till Byggpartner. Selektiv projektutveckling är också något som Byggpartner kan tänka sig att testa på.

Börsplus bävar lite inför dessa initiativ nära toppen på en het konjunktur. Det kan bli mycket bra men risken är att man förlorar fokus från det som Byggpartners styrkor och istället fumlar till det när man handskas med ny materia som förvärv och projektinvesteringar.

4. Organisk tillväxt på fokusmarknaderna Dalarna, Stockholm, Uppsala och Mälardalen. Det här benet i strategin gillar vi mycket mer än det tredje benet.

Med reservation för förvärvsspåret så gillar vi Byggpartners strategi och även de finansiella målen landar i det trevliga gränssnittet nyktra och kittlande.

Tillväxtmålet är 10–15 procent som ett medelfristigt genomsnitt. I en god konjunktur ska det vara fullt genomförbart för ett mellanstort bolag med bra fart på affärerna och i organisationen.

Lönsamhetsmålet är 5 procents rörelsemarginal (Ebit). Som mål är det nästan en branschstandard och det ska Byggpartner klara åtminstone periodvis. Som ett långsiktigt snitt är dock mer osäkert. Börsplus räknar i huvudscenariot istället med en uthållig rörelsemarginal på 4 procent.

Utdelningsmålet är halva vinsten. Med tanke på den låga kapitalbindningen är det fullt rimligt och kanske i underkant över längre perioder. Givet vår förväntan om en vinst på 4,25 kronor 2016 så innebär det en tänkbar direktavkastning på 5,7 procent redan i vår.

Från Börsplus horisont känns det som ett lätt beslut att teckna aktier i Byggpartner. Värderingen är runt p/e 9–10 för ett nästan skuldfritt bolag på en marknad med starka underliggande drivkrafter.

Jokern är om Byggpartner är välskött på riktigt eller om det finns en hög risk för dyra ”byggfel” framöver. Osvuret är bäst men vi känner att priset ger en tillräcklig säkerhetsmarginal.

Det är också positivt att det framför allt är Priveq som säljer aktier i noteringen. Bo Olsson säljer en mindre andel och blir efter noteringen återigen huvudägare i Byggpartner.

Aktien kan tecknas via Pareto, Avanza, Nordnet eller andra banker senast imorgon tisdag den 29 november.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.
Annons från AMF