Analys Telia Company
Grumligare vatten än väntat i Telia
När Telia Sonera ska förklara var man befinner sig och vart man är på väg så går tankarna till en mix av Percy Nilegårds affärsfloskler och Bagdad Bobs orwellianska propaganda.
“Till följd av framsteg i processen” att sälja Eurasien kommer Telia från fjärde kvartalet 2015 sluta redovisa detaljer om problemområdet samtidigt som man skriver ner värdet på tillgångarna med 5,3 miljarder kronor. Lönsamhetspress och affärsbakslag i Danmark (Nordens Centralasien?) leder till ytterligare nedskrivningar på 1,9 miljarder kronor.
Aktieägarna får alltså vinka adjö till 7,2 miljarder kronor och mycket av insynen i hur det går i affärsområde Eurasien.
Tipset är att ha väldigt låga förväntningar framöver. I december sålde Telia Sonera sitt ägande i Nepal. Vd Johan Dennelind var så klart “mycket nöjd” med affären.
Redovisningen är krånglig men borrar man lite i Nepalaffären så fick man netto 7,5 miljarder in i kassan av att sälja den klart bästa tillgången i Eurasien. Beloppet kan jämföras med att Telias andel av det nepalesiska rörelseresultatet är cirka 2,4 miljarder kronor. Det är en ren vrakvärdering som Telia säljer Nepal för. Trots det lyckades man tuta i stora delar av aktiemarknaden att det var en framgång. Om det var en framgång så undrar man hur ett bakslag skulle se ut?
Till saken hör att Nepal var lättsålt jämfört med övriga östliga tillgångar. Där sitter ju Telia ordentligt fast i ett klibbigt nät med giftspindlar som Putin, Erdogan, lokala oligarker och diktatorer och andra konstigheter.
Verkligheten blir alltmer som hedgefonden Muddy Waters gissade i sin analys från i höstas.
Och apropå “grumligt vatten” (“muddy waters” på engelska) så finns det situationer där aktieutdelningen grumlar sikten snarare än klargör värdet på en aktie. Telia insisterar på att dela ut 3 kronor per aktie och det håller upp aktien eftersom direktavkastningen frestar oerhört på nivån 7,5 procent. Men vad är Telia värt egentligen?
Aktierna i Megafon och Turkcell har ett dagsvärde på 40 miljarder kronor men bör kanske värderas med rabatt eftersom Telia är ganska mycket en gisslan klämd mellan turkar och ryssar. (Tänk Karl XII i kalabaliken i Bender.)
Bokfört värde på Eurasien är ungefär 15 miljarder kronor efter torsdagens nedskrivningar. Telia flaggar ju tydligt för att det är ungefär vad man ska förvänta sig från eventuella framtida försäljningar.
Lite avrundat så motsvarar värdena på Eurasien, Megafon och Turkcell ungefär nettoskulden i Telia Sonera efter försäljningen av Nepal.
I praktiken ska alltså hela Telia Soneras börsvärde på cirka 170 miljarder kronor försvaras av verksamheten i Sverige och Europa. Det är affärer med intäkter på cirka 82 miljarder på årsbasis. Lönsamheten är klart fallande och ligger nu runt 14 procent beräknat som rörelseresultat före avskrivningar men efter investeringar. Det indikerar ett kassaflöde i storleksordningen 11 miljarder kronor. Efter schablonskatt motsvarar det 2 kronor per aktie.
Därutöver finns lite strötillgångar och visst kan Telia fortsätta dela ut 3 kronor flera år till men i längden är det helt ohållbart.
Börskursen i Telia Sonera runt 39 kronor framstår alltså som en fullt rimlig för att inte säga generös värdering. Muddy Waters riktkurs om 29 kronor är nog inte mer fel än de 55 kronor som gällde förra våren.
Telia är nämligen ett bolag med väldigt stora problem framför sig. Ledning och styrelse tvingas ägna mest kraft åt Eurasien, internpolitik, CSR-fadäser och annat som inte gagnar kärnaffären, mobiltelefoni i Sverige och Europa. Detta samtidigt som mobiloperatörer står inför en teknisk utveckling och ökad konkurrens där man har mycket att förlora men väldigt lite att vinna.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.