Köpråd: Här finns uppsidan i maj

Här listas de aktier som har bäst avkastningspotential inför maj, enligt Börsplus analyser.
Köpråd: Här finns uppsidan i maj - 4cd905d7-c652-45dd-8f75-99483bab1d34fitcroph450q80upscaletruew800s33f8fe1adbe3055da265d02333775a2a76ba5725

Börsplus analyserar varje år hundratals olika bolag med syftet att hitta köpvärda aktier. Merparten av våra slutsatser, estimat och bedömningar samlar vi på en sida vi kallar för Uppsidan som endast är tillgänglig för dig som Börsplus-prenumerant.

I Uppsidan sammanställs alla analyser där vi haft en tydlig uppfattning om:

  1. Hur mycket bolaget tjänar på lite sikt, exempelvis 5 kronor per aktie.
  2. Vad som är en rimlig värdering av denna vinst, till exempel 15 gånger vinsten (p/e).
  3. Det kan alternativt handla om rörelseresultat eller omsättning relativt bolagsvärde (EV/Ebit eller EV/Sales) men p/e-tal är det kanske enklaste exemplet.

I detta exempel blir riktvärdet 75 kronor (5 x 15) och ovanpå det ska läggas utdelningar. Ihopbakat ger detta en uppsida eller avkastningspotential för aktien.

På vår webbplats Uppsidankan du se hur denna värderingsövning faller ut i ett hundratal bolag som vi skrivit om. Där rankar vi också alla aktier efter deras avkastningspotential.

Varje månad kikar vi lite närmre på denna topplista för att se vilka aktier som har störst avkastningspotential just nu. Startpunkten blir de aktier där Börsplus också satt köpråd. (Vill du läsa mer om någon särskild aktie hittar du som alltid länkar till alla våra analyser i Analysarkivet).

Formatet har ändrats en smula. Istället för att redovisa aktier med köpråd rakt upp och ned har vi nu delat in dessa i tre grupper efter hur stora bolagen är i termer av börsvärde. Miljardbolag är just det, minst en miljard kronor stora i börsvärde. Småbolag är här bolag med 250-1000 Mkr i börsvärde medan Mikrobolag är sådana med mindre än 250 Mkr i börsvärde.

Poängen med indelningen är att risknivån skiljer sig mellan stora och små bolag. Särskilt när det gäller Mikrobolagen där handeln i aktien kan vara mycket liten och verksamheten av mindre skala och därför starkt beroende av enskilda anställda, kunder eller leverantörer. Att jämföra en potentiell avkastning i en sådan investering med vad stora börsbolag kan erbjuda blir lätt missvisande.

Med detta sagt börjar vi med att se efter hur uppsidan ter sig bland miljardbolagen. Här är topp tio på den listan.

Miljardbolag – Här finns största uppsidan (köpråd)

Bolag Börsvärde (Mkr) Uppsida Värdedrivare
Opus 1 491 75% Kassaflöde
Mekonomen 3 893 73% Ökad marginal
Bulten 1 660 63% Ökad multipel
Collector 5 494 60% Intäktstillväxt
Swedbank 173 246 56% Utdelningar
Storytel 5 973 53% Intäktstillväxt
Ework 1 409 52% Intäktstillväxt
Nordea (EUR) 30 303 47% Utdelningar + ökat p/e
Balco 1 243 43% Kassaflöde
Ferronordic 2 282 42% Kassaflöde
Uppsida=aktuell kurs 29/4 jämfört med Börsplus riktvärde (inklusive utdelningar) enligt senaste analys

Det är bland fordonsrelaterade aktier och bank som den stora potentialen verkar finnas nu, om vi går efter Börsplus analyser. I topp finns bilprovningsbolaget Opus följt av reservdelskedjan Mekonomen och Bulten som tillverkar fästelement främst till fordonsindustrin. Banksektorn representerad av Swedbank, Nordea och Collector.

Jämfört med hur topplistan såg ut för en månad sedan så har tre aktier utgått. De är Byggmax, Cloetta och Veoneer. De bägge första kom med övertygande kvartalsrapporter som ledde till kursuppgångar varför aktierna ej längre kvalar in avkastningsmässigt på tio-i-topp-listan.

Veoneer hade dåliga nyheter i sin rapport – främst ett kapitalbehov på 500 miljoner dollar. Där skruvade vi ned förväntningarna något vilket ledde till att aktien lämnade.

Istället kom de två storbankerna in på listan samt ljudboksjätten Storytel. Under april synade vi bolaget och landade i ett köpråd. Det är det enda riktigt utpräglade tillväxtbolaget på listan.

Småbolag – Här finns största uppsidan (köpråd)

Bolag Börsvärde (Mkr) Uppsida Värdedrivare
Net Gaming 545 112% Ökad multipel
Poolia 339 75% Ökad marginal
Doro 874 58% Ökad marginal
Nilörngruppen 821 58% Intäktstillväxt
Awardit 444 52% Intäktstillväxt
Byggpartner 503 40% Ökad marginal
Lammhults 394 37% Ökad marginal
DistIT 534 32% Ökad marginal
Firefly 332 29% Ökad marginal
Teqnion 626 27% Kassaflöde

Bland småbolagen har det inte skett så stora förändringar under april. Dist IT och Firefly är nya på listan efter färska analyser på bägge aktierna. Net Gaming ligger fortsatt i topp. Vi får se om det varma mottagandet av Catena Medias delårsrapport kan smitta av sig lite på kursen i det ytterst kurspressade affiliatebolaget.

Mikrobolag – Här finns största uppsidan (köpråd)

Bolag Börsvärde (Mkr) Uppsida Värdedrivare
Envirologic 46 148% Intäktstillväxt
Comintelli 39 111% Intäktstillväxt
Axkid 113 81% Intäktstillväxt
Ad City Media 205 67% Intäktstillväxt
Freetrailer (DKK) 40 26% Ökad marginal
Polygiene 161 25% Intäktstillväxt
Litium 111 21% Intäktstillväxt
Gullberg & Jansson 45 6% Kassaflöde

Mikrobolagen är alltså de med ett börsvärde under 250 Mkr. Är man ute efter tillväxt är detta bra vatten att fiska i. De bolag vi har köpråd på väntas öka intäkterna 21 procent i år i medeltal, till exempel.

Det är nu ingen garanti för bra kursutveckling och de flesta mikrobolagscasen har inte gjort mycket i nordlig riktning under april även om Polygiene och Litium hängt med i börsuppgången hyggligt. Vi får se om de kommande rapporterna kan lyfta eftersläntrarna.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.