Maven Wireless – finns täckning för 600 Mkr?

Kistabolaget Maven Wireless är en uppstickare inom telekomutrustning. På kort tid har bolaget tagit fram en modern produkt och fått en fin kundlista. Är det värt börsvärdet på dryga 600 Mkr när aktien noteras?
Maven Wireless – finns täckning för 600 Mkr? - milano-tunnelbana-900
Milanos tunnelbana. Exempel på miljö där Mavens produkter kan behövas. Foto: Claudio Furlan/TT
Maven Wireless
Teckningskurs: 13 kr Antal aktier: 50,2 m
Börsvärde: 653 Mkr Nettokassa: 35 Mkr
VD: Fredrik Ekström Ordförande: Anders Björkman

Maven Wireless (teckningskurs 13 kr) utvecklar och säljer telekomprodukter som används för att åstadkomma bättre mobiltäckning i besvärliga miljöer. Till exempel inomhus i stora byggnader eller i tunnlar och tunnelbanor. På kundlistan finns Telenor, Skanska, MIC Nordic, Trafikverket med flera.

Bolaget startades av fyra telekomveteraner 2016 som alla är kvar i ledningen. VD är Fredrik Ekström som även är en större ägare med 9% av aktierna. Han var tidigare chef i Axell Wireless som såldes till brittiska Cobham för 85 miljoner pund 2013. Maven har finansierats med riskkapital från olika affärsänglar. Största ägare är Gunnar Malmström med 15%.

Affärsvärldens huvudscenario 2020 2021E 2022E 2023E
Omsättning 50 75 113 169
 – Tillväxt +10,0% +51,5% +50,0% +50,0%
Rörelseresultat -20 -8 0 17
 – Rörelsemarginal -39,6% -10,0% 0,0% 10,0%
Resultat efter skatt -20 -8 0 13
Vinst per aktie -0,44 -0,16 0,00 0,25
Utdelning per aktie 0,00 0,00 0,00 0,00
Direktavkastning 0,0% 0,0% 0,0% 0,0%
Avkastning på eget kapital -73% -15% 0% 16%
Avkastning på operativt kapital Neg. Neg. Neg. 100%+
Nettoskuld/EBIT -0,4 e.m. e.m. -1,5
P/E -29,6 e.m. e.m. 52,0
EV/EBIT -31,5 e.m. e.m. 36,6
EV/Sales 12,5 8,2 5,5 3,7

Under 2020 hade Maven Wireless en nettoomsättning på 50 Mkr men ett negativt resultat. Bolagets produktportfölj anses dock ledande och kan dra nytta av kraftig tillväxt bland annat genom 5G-utbyggnad. Målet är att nå 1 miljarder kr i omsättning 2025.

För att nå dit behöver bolaget bland annat etablera sig i USA. För att få kapital till det sker nu en notering och en nyemission på drygt 50 Mkr. Befintliga ägare säljer även aktier för knappt 25 Mkr. Ankarinvesterare har paxat aktier för 53,5 Mkr. Det rör sig främst om Midroc Invest (20 Mkr) och norske investeraren Edvin Austbø (18,5 Mkr).

Läs med om aktuella noteringar på IPO-guiden

IPO-GUIDE Maven Wireless
Lista First North
Omsättning rullande tolv månader 48 Mkr
Antal anställda 26
Teckningskurs 13,00 kr
Rådgivare Skills Corp.
Storlek på erbjudande 77 Mkr (varav 68% nyemission)
Börsvärde vid IPO Cirka 653 Mkr
Emissionskostnad Cirka 7 Mkr (8,6% av erbjudandet)
Säkrad andel av IPO* 70%
Investerare som ska teckna i IPO Midroc Invest, Edvin Austbø, Nordic Cross Small Cap Edge, Rockpoint , T-Bolaget (70% i åtagande)
Garanter
Flaggor** Fem flaggor
Sista teckningsdag 2021-05-26
Beräknad första handelsdag 2021-06-10 (15 dagars väntetid)
* Andelen av antalet aktier i erbjudandet som på förhand är säkrade via förbindelser (garantiåtagande/teckningsåtaganden).
** Särskild metodik. Se faktaruta nedan.
Källa: Affärsvärlden / bolaget

Fem flaggor enligt Affärsvärldens IPO-guide

Affärsvärldens IPO-guide granskar alla noteringar efter 25 typfall av så kallade flaggor. Genomsnittet efter 308 granskade börsnoteringar är 1,4 flaggor för miljardbolag, 2,8 för småbolag och 3,8 för mikrobolag. En flagga är inte så allvarligt i sig utan mer en signal om att man som investerare bör fundera ett extra varv kring vissa aspekter.

Affärsvärldens IPO-guide hittar fem flaggor i Maven Wireless

# Lång väntetid

Att teckna IPO-er innebär extra risker och risken ökar om man måste vänta länge från att aktier tecknas till att de börjar handlas. Av administrativa skäl tar det ofta 1-2 veckor eller mer innan småbolag börjar handlas. Om väntetiden är 10 dagar eller mer så hissar Affärsvärlden flagg för de IPO-er som är i den sämsta fjärdedelen i sin storleksklass.

Maven Wireless-aktien börjas handla 15 dagar efter sista anmälningsdag.

# Tveksamma incitament

Tveksamma incitament är Affärsvärldens samlingsbegrepp för olika typer av risk för intressekonflikt. Ett typexempel är att rådgivaren eller dess anställda äger aktier i IPO-bolaget. Det behöver inte vara ett problem och kan även ses som en fördel men det finns också risker för intressekonflikter eller att rådgivaren översäljer aktien.

Maven Wireless styrelseledamot Johan Lundquist är även Senior Adviser hos Skills. Skills är finansiell rådgivare till Maven Wireless i IPO:n.

Vi hissar en flagga.

# Säljsugen storägare i förhoppningsbolag

Bolag i tidiga skeden gör nyemission för att de behöver pengarna. Det är en flagga om det samtidigt finns storägare som verkar vilja sälja egna aktier i bolaget. (Exempelvis kort lock-up.) Dels är det lite illojalt att “konkurrera” om aktieköparnas kapital med bolaget. Dels tyder det på en klen tilltro till bolagets framtid.

Flera av de största ägarna i Maven Wireless säljer aktier i IPO:n samtidigt som bolaget tar in nya nödvändiga pengar. Vi hissar en flagga.

Maven Wireless VD Fredrik Ekström kommenterar:

– Vad gäller försäljning av gamla aktier kommer många av dessa från dödsboet efter Håkan Samuelsson (RF Light). Inga av grundarna säljer några aktier och samtliga av bolagets största ägare har valt att behålla en betydande andel aktier då de har en fortsatt positiv syn på Maven Wireless och bolagets framtida tillväxtresa och potential.

# Bristfällig information

Det är en flagga om man anar eller vet att det saknas viktig information i prospektet. Exempel på detta är att det saknas information om emissionskostnader, intressekonflikter, teckningsåtagare etc. Hit räknar vi också rejält vilseledande information.

Av kassaflödesanalysen i prospektet kan vi utläsa att Maven Wireless gjorde nyemission på 23 Mkr under 2020 men någon teckningskurs finner vi inte. Prospektet är visserligen ett EU-Tillväxtprospekt som innebär begränsningar gällande innehållet men det brukar finns sätt att redogöra för tidigare emissioner ändå. Vi hissar en flagga.

# CV med plumpar

För investerare är det relevant att känna till om nyckelpersoner har ett “bagage” av exempelvis konkurser, tvister, åtal eller andra potentiella “plumpar”. En (lindrig) gång är ingen gång men två gånger kan vara en gonggong.

En styrelseledamot i Maven Wireless var ledamot i bolaget Animated Games Sweden AB. Bolaget planerade notering på First North i slutet av 2016 men försattes i stället 2017 i frivillig likvidation och konkurs inleddes 2018. En annan ledamot i Maven Wireless var vd i Evothings AB fram till ett halvår före det försattes i konkurs under 2017. Vi hissar en flagga.

Produkt och marknad

Maven är ett hårdvarubolag. Cirka 95% av omsättningen kommer från produkter som heter saker som masterenhet, distributionsenheter och radioenheter. Detta är komponenter som används för att skapa en typ av lösning som kallas Distributed Antenna Systems, eller distribuerat antennsystem. Förkortat DAS. DAS används för att förbättra mobiltäckning i krävande miljöer. Till exempel i tunnelbana under jord eller större kontorskomplex där radiosignalen försvagas av fönster och väggar.

Radioenheten Stratus.

Starkt förenklat är idén att ta ut radiosignaler från mobilnätet (vid en basstation) och skicka dessa via optisk kabel till mindre antenner (radioenheter) som är strategiskt installerade på den yta där mobiltäckningen behöver förstärkas. Detta skapar i praktiken ett mininät som kompletterar det vanliga.

DAS-system är nämligen inget nytt utan har funnits i 30 år. Marknaden är värd 7,9 miljarder dollar per år, och växer 6%. Den största aktören inom så kallad aktiv utrustning, som Maven sysslar med, är USA-bolaget Commscope. De har en tredjedel av marknaden. Commscope omsätter 70 miljarder så de har en bredare portfölj än endast DAS.

Grejen med Maven är alltså att de efter 2016 utvecklat en ny produktsvit med modernast teknik och redan från början anpassad för kommande teknologier och standards, som 5G och Open Ran. Ledningen hävdar att deras lösning är den enda på marknaden som är helt digital som stöder 5G. Man har även patent på centrala funktioner. Allt innebär att Maven anser att deras produkt är klart bättre än annat på marknaden. Några exempel som lyfts fram:

  • Digital länk som möjliggör fyra gånger högre bandbredd. Det är viktigt när datamängderna ökar radikalt med 5G.
  • Täcker 40% mer yta än motsvarande för konkurrenter. Då krävs färre enheter vilket ger bättre totalekonomi för kunden.
  • Mindre energikrävande produkter utan krav på aktiv kylning (fläktar). Det är extra bra i miljöer där utrustning är svår att serva – som i tunnlar.

Kunder, siffror och mål

Bolaget har design-wins och referenser som ger trovärdighet. Bland annat är Maven valda av Telenor när norrmännen bygger DAS-lösningar bland annat i Norge. I Österrike använder landets motsvarighet till Trafikverket Maven i tågtunnlar. Det sker löpande leveranser till dessa kunder.

Försäljningen går via integratörer. Det kan vara Ericsson eller andra jättar men ofta mindre aktörer som specialiserat sig på till exempel tunnlar, arenor eller liknande. Tillverkningen är utlagd på kontraktstillverkare, bland annat Note. Den egna personalstyrkan, idag 26 män och kvinnor, fokuserar på utveckling, marknadsföring samt försäljning. Säljkontor finns i flera länder, bland annat i Storbritannien, Tyskland, Indien och UAE.

Något om siffrorna (Mkr) 2019 2020 Rullande 12 mån
Nettoomsättning 45 49,5 47,5
Aktiverat arbete 11 12 13
Intäkter 56 62 61
Bruttoresultat 6 3 8
Bruttomarginal 13% 5% 17%
Rörelsekostnader 24 35 35
Rörelseresultat -19,6 -6,6 1
Rörelsemarginal -44% -13% 2%
Kassaflöde efter investeringar -20 -20 -20

2020 var inget stort tillväxtår och ledningen pekar på att Covid-19 stängde stora delar av marknaden, till exempel inom reseindustrin. Under slutet av 2020 och i år har upphandlingar kommit igång igen. Bolaget har utestående offerter på 240 Mkr.

Bruttomarginalen (nettoomsättning minus handelsvaror) är låg men blir bättre. Ledningen säger att man hade mer fokus på leverans än marginal under 2019-2020. Relativt snabbt bör Maven nå målnivån på 45% bruttomarginal, är budskapet.

Bolaget är lönsamt på rullande 12 månader. Men aktiveringarna av utgifter för utveckling i balansräkningen överstiger avskrivningarna. Kassaflödet är minus 20 Mkr.

Planen är att expandera nu när marknaden kommer igång efter viruskrisen. Nyemissionen ska främst finansiera säljarbete i USA. Planerna är ambitiösa. Målet är att ha 4% av världsmarknaden inom DAS 2025 (avser aktiv utrustning). Det skulle ge en omsättning på minst 1 miljard kr detta år. Tillväxten ska uppgå till 80% per år de kommande fem åren.

På medellång sikt ska rörelsemarginalen vara 20% och på lång sikt 30% (Ebitda).

Några kommentarer

  • Att efterfrågan på DAS-utrustning blir god är trovärdigt. Commscope lyfter också fram DAS som en tillväxtprodukt i deras portfölj. Det finns ett flertal ”tornbolag” som investerar i och äger installationer för mobilnät som rullar ut DAS-lösningar, som American Tower. Nokia pratar mycket om sin satsning på privata mobilnät vilket har kopplingar till området. Ökad data med 5G och att moderna kontor byggs med fönster som avskärmar solljus – och radiosignaler – talar också för bra efterfrågan.
  • Exakt var konkurrensfördelen sitter för Maven och om den är uthållig är vi mer osäkra på. Det är ofta svårt att tjäna pengar på telekomhårdvara givet brutal konkurrens i branschen. Risken finns att konkurrenter kommer med nya produkter. Aktörer som Commscope påstår att de redan nu har fullt digitala lösningar (”fully digital”) vilket är svårt att utvärdera för en lekman. Att stora inköpare som Telenor ändå valt produkter från ett nystartat bolag tyder ändå på att konkurrenskraften är god hos Maven.
  • Ägarbilden har positiva inslag. Ledningen kommer ha 17% av aktierna och säljer inget i noteringen. Å andra sidan sker viss utförsäljning från andra ägare vilket aldrig är ett plus. Vi är kanske lite förvånade över att mer branschspecifika investerare inte finns med. Kanske är det hårdvarustämpeln som skrämmer?

Vad kan aktien vara värd?

Det finns några andra hårdvarubolag i tabellen nedan som växer kraftigt. Trion Cellavision, Invisio och Sivers värderas i medeltal till 16 gånger årets väntade intäkter. Maven ska ha en stor rabatt mot en sådan multipel. De har ännu inte orderstock eller tillväxt som de andra och bruttomarginalen är strukturellt lägre.

Bolag Tillväxt 2021E Bruttomarginal Lönsamt? EV/Sales 2021E Källa
Sivers Semi 164% 73% Nej 22,4 Penser
Invisio 39% 59% Ja, 21% ebit 11,9 Factset
Cellavision 20% 68% Ja, 28% ebit 14,4 Factset
Maven 52% 25% Nej 8,2 Afv

Vårt scenario bygger på att omsättningen når 75 Mkr i år och baseras på en idé om vilken win-rate som bolaget kan ha på utestående offerter. Sedan antas tillväxten ligga kring 50% per år. Slår detta in tänker vi oss att bolaget kan värderas till upp mot 5 gånger omsättningen 2023, givet att tillväxtutsikterna förblir goda.

Affärsvärldens slutsats

Maven-aktien säljs ut till hög värdering och det vill till att tillväxtlyftet kommer som ledningen ser framför sig. Annars är nedsidan blodig. Samtidigt är det imponerande att bolaget börjat från noll 2016, utvecklat helt nya produkter som idag används av kvalitetsmedvetna kunder som Telenor. Det ger de ambitiösa planerna trovärdighet.

Värderingen, att vissa befintliga ägare säljer och att telekomindustrin generellt sett är väldigt konkurrensutsatt är nackdelar. Afv stannar i ett neutralt råd inför noteringen. Aktien kan vara värd att hålla koll på.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du alla analyser

Annons från AMF