Uppföljning: Fem av åtta rätt

En ganska bra omgång. Vi fick rätt med Inhalation Sciences, Fingerprint, Rovio, Academedia och Nobina. Fel blev det i Gabather, Cinnober och Academedia. Fem av åtta rätt, alltså. Andra bolag som analyserades var: Starbreeze, EQL Pharma, Storytel och Icta.
Uppföljning: Fem av åtta rätt - fd440b5a-bd6d-41bb-acb9-802b52b48b82fitcroph450q80upscaletruew800s53f4e59d00ec1ea00edd9c6198ec7ad63cbe2bd0

Kommentar till alla aktieanalyser från 10 till 23 september 2017

Starbreeze −29% (Neutral)

Det har varit ett dramatiskt år i datorspelsutvecklaren Starbreeze. För ett år sedan var vi neutrala till aktien men i november ställde vi oss på köpsidan då kursen hade pressats nedåt 8 kr samtidigt som vi trodde förhoppningarna kring bolagets spel Overkill’s The Walking Dead skulle tillta under året. Så blev det också och inför datorspelsmässan E3 toppade aktien över 16 kr. Första förhandstitten på det efterlängtade zombiespelet var dock en besvikelse och vi slopade köprådet på 13 kr. Därefter har aktien fortsatt utför och handlas nu återigen kring 8-kronorsnivån.

Inhalation Sciences +87 % (Köp)

Forskningsbolaget Inhalation Sciences gick inledningsvis väldigt bra efter börsnoteringen. Aktien har nu fallit tillbaka men är fortfarande upp nästan 50 procent från teckningskurs. Nu knoppas dotterbolaget Ziccum av, vilket Börsplus nyligen analyserade.

Autoliv +13 % (Köp)

Börsplus såg ett klart köpläge i Autoliv när avknoppningen av det som nu är Veoneer tillkännagavs. Det har varit en bra affär, även om “gamla” Autoliv fallit tillbaka efter avknoppningen.

Fingerprint Cards −62% (Sälj)

Ännu en analys av Fingerprint som pekade på stora och allvarliga problem som inte återspeglades i värderingen. Börsplus aktuella syn är att aktien ska ner under 6 kronor. Johan Carlströms återinträde gör dock läget mer svårbedömt eftersom en etiskt flexibel huvudägare och ordförande har rätt många möjligheter att under längre tidsperioder måla upp valfri verklighet.

Academedia -18% (Köp)

Det blev inte politiska utspel som sänkte aktien, utan skenande lärarlöner och kvalitetsproblem som ledde till att den redan billiga aktien pressades ännu mer under året.

Nobina +52% (Köp)

Det visade sig rätt att köpa bussoperatören när bolagets lönsamhet hade en tillfällig svacka för ett år sedan. Än så länge tycks vår huvudtes giltig – nämligen att Nobina med sina långa kontrakt och kompetensövertag relativt motparterna (kollektivtrafikmyndigheterna) kan nå stabil lönsamhet över tid.

Icta −66% (Neutral)

Vi slopade här vårt köpråd på konsultbolaget Icta (f.d. Intellecta) efter en vinstvarning som gjorde det tydligt att bolagets segdragna turn-around lär dröja ytterligare. Icta har sedermera vänt till förlust och tvingats till nyemission vilket pressat aktien rejält.

Gabather +28% (Sälj)

Forskningsbolaget utvecklar läkemedelskandidater kring det centrala nervsystemet. Efter positiva studieresultat är kandidaten GT-002 nu på väg in i Fas 1. Alltså alltjämt väldigt tidig fas.

Cinnober -15% (Köp)

Inget höjdarråd. Nysatsningarna fick en trögare start än väntat och kostnaderna drog iväg. Aktien är dock inte så långt under nu när aktien handlas runt 80 kronor, alltså en bit över budnivån från Nasdaq.

EQL Pharma −22% (Neutral)

Generikabolag på Spotlight med skyhög värdering. Intäkterna har rört sig i rätt riktning men inte snabbt nog för att vända bolaget till signifikanta vinster.

Storytel −22% (Neutral)

Det neutrala rådet speglade helt en hög värdering. Det uppgraderades till köp i februari 2018 då kursen stått och stampat samtidigt som tillväxten fortsatt.

Rovio −13% (Teckna ej)

Det var helt rätt att avstå från introduktionen. Tyvärr lockades vi slå om till köp senare vilket inte varit någon höjdare hittills.

Den intresserade kan hitta alla våra analyser genom att söka i Analysarkivet.

Så här följer vi upp våra råd

Börsplus följer upp de råd som vi ger efter ett års tid. Vår horisont är generellt längre än så, men i bästa fall upptäcker marknaden den uppsida som vi ser snabbare än så. Inom ett år är det rimligt aktien ska ha rört sig åt rätt håll. Annars är rådet att betrakta som fel. Aktieanalys är en svår sport men om man har mer rätt än fel är oddsen goda att slutresultatet blir bra.

Vi mäter både total avkastning efter publicering av analys, och avkastning relativt börsindex. Ett köpråd anges som ”Rätt” om genomsnittet av absolut och relativ avkastning är positivt. På motsvarande sätt betraktar vi ett säljråd som korrekt om genomsnittet av absolut och relativ avkastning är negativt. Allt annat anges som ”fel”. Vi gör från fall till fall en subjektiv bedömning.

Vi följer även upp avkastningen efter våra neutrala råd men där betraktas inte analysen som varken rätt eller fel.

Vid analyser av förhoppningsbolag så blir slutsatsen ofta inte ett ensidigt köp- eller säljråd utan snarare en diskussion om aktien är “intressant” eller inte. Här använder vi också ett ”tärningsbetyg” för att signalera både vår syn på aktien och att det handlar om en riktig chansning. I uppföljningssammanhang tvingar vi ändå in dessa råd i strukturen med köpråd, säljråd och neutrala råd där 1–2 tärningsögon är ”sälj”, 3–4 tärningsögon är ”neutral” och 5–6 tärningsögon följs upp som ett köpråd. Vanligtvis markeras förhoppningsbolag med en asterisk i tabellerna.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.
Annons från Envar Holding AB
Annons från AMF