Wise Group gör ett bright förvärv

HR- och bemanningsbolaget Wise Group förvärvar undersökningsbolaget Bright Relation. Det hela ser riktigt bra ut och Wise ökar både vinsten och inslaget av produkt- och licensintäkter. Genomslaget på börskursen var dock märkligt klent och det ser vi som ett köpläge till Börsplus portfölj.
Wise Group gör ett bright förvärv - 1ebb2194-3b76-4dc5-9db8-ed871affdcc8fitcroph450q80upscaletruew800s692496d93cdf237498f2cb660a510cb6a1408333

Wise Group (börskurs 65 kronor 2/6) offentliggjorde vid fredag lunch att man förvärvar Bright Relations.

Börsplus publicerade förra veckan en analys på Wise där vi såg ett köpläge.

Nu tycker vi det ser ännu bättre ut och köper en liten post för 64,75 kronor till Börsplus portfölj. Vad är det som är så bra?

  • Bright, som utvecklar och marknadsför lösningar för kund- och medarbetarundersökningar, visar imponerande siffror med en historisk tillväxt om 15 procent och en fjolårsvinst på 10 Mkr före skatt.
  • Bright köps till vad som verkar vara ett mycket lågt pris om 39 Mkr eller 33 Mkr på skuldfri bas.
  • Wise Group värderades lågt redan innan förvärvet och inklusive Bright får vi det till att p/e-talet faller till cirka p/e 9 för nästa år.
  • Med förvärvet av Bright gör Wise precis vad man säger att man vill göra – nämligen öka inslaget av produkter och återkommande intäkter för att minska beroendet av bemanning och konsulttjänster. Bright har
  • Wise har en hygglig förvärvshistorik så det finns inga särskilda skäl att misstro logiken bakom förvärvet.
  • Wise har bra ägare av kött och blod med entreprenören Stefan Rossi i spetsen. Vd Roland Gustavsson har aktier för 8 Mkr och finansmannen Erik Mitteregger har ett rykte som mycket seriös och bra.

Med tiden tror vi att börsen kommer uppskatta Brightförvärvet.

Förvärvet stärker vårt segment Digitala HR-tjänster då Brights lösningar ligger rätt i tiden och helt i linje med vad våra kunder efterfrågar. Genom förvärvet skapar vi marknadens starkaste aktör när det gäller att mäta och utvärdera sambandet mellan engagerade medarbetare och lojala kunder, vilket leder till ökad försäljning och lönsamhet. Brights licensbaserade affärsmodell bidrar också med intäkter som är mindre konjunkturkänsliga än sedvanliga konsulttjänster, skriver Wises vd Roland Gustavsson.

På kort sikt kommer förvärvet inte märkas så mycket eftersom omläggningen av redovisningsmetod när Bright går in i Wises koncern gör att årsvinsten knappt påverkas. Däremot räknar Wise med tydligt positivt kassaflöde från Bright redan i år och att det nästa år även syns tydligt i resultaträkningen.

Ovanpå det ser Wise ”betydande intäktssynergier”. Målsättningen är att Bright ska vara fullt integrerat i Wise dotterbolag Netsurvey senast vid årsskiftet. Börsplus kommer följa utvecklingen med intresse.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.