Mellanvecka utan portföljnyheter

PORTFÖLJUPPDATERING Nordiska Värdeportföljen summerar halvsvag mellanvecka och blickar mot nya innehavets offensiva nyemission.

Nordiska värdeportföljen har tappat mer än Stockholmsbörsen sedan förra veckan. Totalavkastningen står nu i 14,8 procent sedan Affärsvärlden Analys+ drog igång sina inspirationsportföljer (16,3), eller knappa 10 procentenheter (knappa 12 procentenheter) bättre än OMXSGI index.

Huvuddelen av tappet beror på tredje största innehav Ratos (11 procents portföljandel), som rekylerat tillbaka lite efter uppgången kring kapitalmarknadsdagen. Även största innehavet Eolus Vinds (25 procent) rekyl efter en längre tids stark uppvärdering känns av på portföljnivå.

 

HÄNDER I PORTFÖLJEN:

  • Affärsvärlden Analys+ har följt upp överklagan av Eolus-projektet Ölme, men baserat på den begränsade exponering som vi där fick bilden av ser vi ingen motiverad kursreaktion för Eolus som helhet.
  • Portföljens norska lågprishandlare Europris (4 procent) öppnade i fredags sin nätbutik med hemleverans. Vd Pål Wibe har i en intervju med norska e-handel.com i april försökt tona ned förväntningarna inför lanseringen. Att Europris nu kommer till skott med ”riktig” e-handel, och inte enbart den opraktiska hämta i butik-varianten, är ändå positivt bedömer Affärsvärlden.
  • Kosmetikainnehavet Oriflame (3 procent) fortsätter att hamna i konflikter med myndigheter på den tidigare dominerande marknaden Ryssland. I dag kunde Affärsvärlden få bekräftat att bolaget utreds för att ha missbrukat Fifa:s varumärke inför landets värdskap för fotbolls-VM, som drar igång senare i veckan. Som påtalats tidigare är det dock ur aktieperspektiv viktigt att komma ihåg att Rysslands omsättningsandel i koncernen hade kommit ned i endast 18 procent för helåret 2017. Den viktigaste tillväxten för Oriflame just nu sker i Asien.
  • Vid nästa veckas uppdatering kommer teckningsrätterna i Allgons (4 procent) företrädesemission att ha avskilts (aktien handlas enligt Nyhetsbyrån Direkt exklusive rätt till teckningsrätter från och med måndag 18 juni). Nordiska Värdeportföljen överväger att teckna sig fullt för resterande kassa i Allgons emission, men beslut kommer att tas närmare inpå emissionen. Handlingsalternativen efter att rätterna avskilts är förenklat en kombination av: 1) behåll eller sälj existerande aktieinnehav samt 2) teckna nya aktier för eller sälj av teckningsrätterna.

Nordiska Värdeportföljen 2018-06-11 (intradag).JPGNordiska Värdeportföljen 2018-06-11 (intradag) 

Missa inga uppdateringar från Affärsvärlden Analys+. Följ oss på Twitter: @AFV_analysplus

Har du frågor eller synpunkter rörande tjänsten? Maila oss på: analysplus@affarsvarlden.se

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.