Utelåsta på balkongen

UPPFÖLJNING Köprådet i Balco blev döda ettårspengar när uppvärderingen uteblev. 2018 gav dock ungefär den underliggande utveckling Affärsvärlden väntade sig, plus ett intressant förvärv. Balkongbolaget har just fått nytt köpråd.
Balco

Rekommendation:

Köp

Startkurs:

62,00 kronor

Slutkurs:

57,60 kronor

Utveckling:

-7,1 procent

OMXSPI:

+8,0 procent

 

FELOmotiverad byggrabatt” löd rubriken när de Växjöbaserade balkongspecialisterna Balco för ett år sedan gavs köpråd (exklusivt för Affärsvärlden Analys+).

Oförtjänt, menade Affärsvärlden och pekade på bolagets 90-procentiga tyngdpunkt mot renoveringssegmentet, som drivs av balkongbeståndets nödvändiga och uppdämda renoveringsbehov samt värdehöjande egenskaper som tillbyggnationer. Därtill fanns produktaspekten, där Balcos patenterade inglasade balkonger säljs in på att de håller i mycket längre än genomsnittliga 50 år.

Aktiekurs vid publicering var 62 kronor. Nu ett år senare står den i 57,60 kronor, motsvarande 7 procents kurstapp medan Stockholmsbörsen avancerat 8 procent (OMXSPI). Då underliggande 2018-utfall varit nära förväntan har uppvärderingen uteblivit.

Framåt har läget förbättrats av förvärvet av det Arboga-baserade renoveringsförvärvet TBO Haglinds och Affärsvärlden har precis utfärdat ett förnyat köpråd i nya magasinsnumret (öppen sammanfattning här).

 

Missa inga uppdateringar från Affärsvärlden Analys+. Följ oss på Twitter: @AFV_analysplus

Har du frågor eller synpunkter rörande tjänsten? Maila oss på: analysplus@affarsvarlden.se

!function(e,t,s,i){var n=”InfogramEmbeds”,o=e.getElementsByTagName(“script”)[0],d=/^http:/.test(e.location)?”http:”:”https:”;if(/^/{2}/.test(i)&&(i=d+i),window[n]&&window[n].initialized)window[n].process&&window[n].process();else if(!e.getElementById(s)){var r=e.createElement(“script”);r.async=1,r.id=s,r.src=i,o.parentNode.insertBefore(r,o)}}(document,0,”infogram-async”,”https://e.infogram.com/js/dist/embed-loader-min.js”);

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.