10 likheter mellan Northvolt och Mix gröna stålbolag i Boden

VD Henrik Henriksson sa nyligen att Stegra (tidigare H2 Green Steel) skiljer sig från Northvolt – vilket han har rätt i. Men likheterna är många, vilket borde stämma till eftertanke för Stegra och Boden, skriver Christian Sandström.
10 likheter mellan Northvolt och Mix gröna stålbolag i Boden - vindkratensgeografi (63)
Det finns många likheter mellan Northvolt och det gröna stålbolaget Stegra.

Stegra är inte Northvolt, slog Stegras VD Henrik Henriksson fast i en intervju med DI nyligen.

Uttalandet kan ses mot bakgrund av att Northvolt nu är i akut likviditetskris och i måndags aviserade att 1600 anställda varslas.

Även om det finns uppenbara skillnader såsom att det ena företaget gör batterier och det andra är verksamt inom stålindustrin finns åtminstone 10 likheter, vilket borde stämma till eftertanke.

1. Vargas Holding

Båda bolagen kontrolleras av Vargas Holding, som är investmentbolaget för finansduon Harald Mix och Carl-Erik Lagercrantz.

2. Först orderbok – sen fabrik

Stegra och Northvolt har byggts enligt logiken att orderboken fylls upp innan det finns industriell leveransförmåga. Northvolts orderbok var åtminstone fram tills nyligen 500 miljarder kronor och Stegras orderportfölj uppgår till omkring 100 miljarder. Parallellt med att ordboken expanderar skapar bolagen sina anläggningar. En affärslogik som inte är utan risker, visar Northvolts utveckling. I somras drog BMW tilbaka en order på 22 miljarder kronor.

3. Skuldfinansierade startups

Såväl Northvolt som Stegra är något så ovanligt som kapitalintensiva startups med en betydande andel finansiering via skulder. Northvolt har idag skulder på omkring 60 miljarder kronor och Stegra aviserade i början av året att man säkrat 48 miljarder i lånefinansiering.

Henrik Henriksson, VD H2 Green Steel, håller en pressträff, efter att ha säkrat lån på 48 miljarder kronor. Foto: Linus Sundahl-Djerf/SVD/TT

4. Betydande offentlig finansiering

Enligt DI har Northvolt totalt omkring 88 miljarder i offentlig finansiering. Det rör sig om en blandning av lån, bidrag och annan uppbackning där majoriteten kommer från andra nationalstater samt EU. Av detta är en betydande del från andra länder än Sverige och är ännu inte utbetalt.

Stegra har fått 250 miljoner euro från EU:s innovationsfond i bidrag. Utöver detta har Stegra bland annat erhållit en grön kreditgaranti från Riksgälden på 1,2 miljarder euro och en exportkreditgaranti på 1,2 miljarder från tyska Euler Hermes.

5. Medial uppbackning

Såväl Northvolt som Stegra har under flera år varit föremål för betydande uppbackning från media och andra organisationer. Stegra fick mycket positiv uppmärksamhet av SVT i dokumentären “Den gröna kapplöpningen” våren 2023. Harald Mix fick möjligheten att sommarprata i Sveriges Radio samma år. Peter Carlsson sommarpratade år 2021.

Antalet hänvisningar i media till Northvolt som “världsledande” eller “världsunik” tiodubblades 2019-2021.

Kritiken mot Northvolt har förvisso tilltagit under sommaren 2024, men det är först efter att bolaget fått allvarliga finansiella problem.

6. Likheter i ägarlistan

Bland Stegras och Northvolts större ägare märks ett antal personer som äger aktier i båda bolagen, exempelvis den tidigare näringsministern Anders Sundström (S), JKL-grundaren Anders Kempe, och tidigare Ratos-VD:n Susanna Campbell. Campbell och Lagercrantz ingår också i styrelserna för båda bolagen.

På ägarlistan märks också företagsledaren Reinhold Geijer som sitter i styrelsen för Svensk Exportkredit (SEK) samt Northvolts VD Peter Carlsson som också äger aktier i Northvolt och Stegra.

Pensionsförvaltaren AMF har också investerat i båda bolagen. I övrigt är det relativt få organisationer som har investerat i båda bolagen.

Anders Sundström, före detta S-politiker och minister, är delägare i Stegra och Northvolt. Foto: Adam Sundman/SvD/TT

7. Växande förluster

I båda företagen har förlusterna växt med tiden. Då Northvolt startades flera år tidigare har dock större investeringar gjorts och man har kommit längre. För Stegra fyrdubblades förlusten från 2022 till 2023.

“Resultatet är enligt plan”, sa Stegras presschef Karin Hallstan till SvD i juni apropå förlusterna 2023 och understryker att bolaget är i en tillväxtfas.

Det är inte orimligt att ett företag gör förluster i en uppbyggnadsfas. Northvolts utmaningar antyder att förluster inte nödvändigtvis leder till vinster i nästa skede.

Northvolts VD Peter Carlsson tillsammans med Henrik Henriksson (th) under hans tid som vd på Scania. Scania satsade motsvarande 10 miljoner euro kopplat Northvolt, ett beslut som fattades under Henrikssons ledning. Efter Scania blev Henriksson VD för H2 Green Steel, som nu bytt namn till Stegra. Foto: Jonas Ekströmer / TT.

8. Skuldsättning av kommuner

Båda initiativen har sjösatts på mindre orter i Norrland där man inger förhoppningar om återindustrialisering.

Skellefteå kommun har tiodubblat skulderna och i Bodens kommun ökade skuldsättningen från 88 miljoner till 580 miljoner 2017-2021 – en uppgång med 659%. Skulderna per invånare i Boden ökade sedan från 44 000 kronor till 68 000 kronor 2021-2023, en uppgång med 55% på två år.

9. Kompetensförsörjning

Båda satsningarna har förlagts till orter utan något högre lärosäte och utan historisk erfarenhet inom de respektive branscherna. Detta talar också för att Northvolt och Stegra möter snarlika utmaningar avseende kompetensförsörjningen.

10. Konkurrensutsatta branscher

Såväl Northvolt som Stegra agerar i branscher som är föremål för betydande global konkurrens. BloombergNEF varnar för en batteribubbla då det globala utbudet beräknas kunna bli fem gånger större än efterfrågan. Det finns också tecken på att den globala efterfrågan på stål mattas av framöver alltmedan utbudet fortsätter att växa.

Skillnader mellan Northvolt och Stegra

Det finns förstås också betydande skillnader mellan Northvolt och Stegra. Stegra har uppfyllt Riksgäldens kriterier för kreditgarantier vilket Northvolt aldrig gjort. Vidare verkar Stegra hittills fokuserat mer på sin svenska anläggning istället för att som Northvolt samtidigt försöka expandera till såväl Tyskland som Portugal och Kanada.

Det finns också skillnader gällande ägarlistan. Northvolt påverkas av Volkswagens kris, då Stegra har andra ägare påverkas man inte, vilket Henrik Henriksson också påtalat.

This time is different?

Likheterna är så många att Northvolts problem borde stämma till eftertanke gällande Stegra och Bodens öde. Jag hoppas jag har fel.

Rättelse: I en tidigare version stod att Alecta äger aktier i båda bolagen. Detta är felaktigt och har korrigerats. Vi beklagar detta.

Läs mer:

Northvolt sparkar 1600 anställda

Benson om Northvolts kris

Northvolt kan inte överleva med nuvarande ägare

Northvolts krisande storägare har kniven mot strupen: “Stöttar ifall de blir aktuellt”

Sandström: våga dra lärdom av Northvolt

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.