”2010 blir ett kritiskt år”
Lastbilsmarknaden har i stort sett kraschat det senaste året. När kommer återhämtningen, tror du?
– Transporter behövs alltid, så efterfrågan kommer naturligtvis att ticka i gång så småningom. Det har varit väldigt stora sättningar i vissa marknader, med nedgångar mellan 50 och 85 procent i Nordamerika, Västeuropa, för att inte tala om Östeuropa. Det har gått lite bättre i Asien och Sydamerika.
– Det blir en långsam återhämtning. Efter 1990-talskrisen gick BNP inte tillbaka till den tidigare trendlinjen utan till en ny, parallell kurva på en lägre nivå. Det är ungefär samma sak nu. Nedgången 2008 är 12–15 procent, vi får se en rätt försiktig uppgång från dagens nivå. Först framåt 2014–2015 börjar vi närma oss de nivåer vi hade 2007–2008.
Kommer alla tillverkare att finnas kvar så länge?
– Det blir i vart fall en omstrukturering, och då brukar det oftast bli några färre.
Varför blir det så?
– Efter en sådan här kris är det naturligt att man får en omstrukturering. Och 2010 blir ett väldigt kritiskt år i den här branschen. Under 2009 har de flesta levt på lite gammalt hull. Man har sålt från lager så att man har kunnat hålla kassaflödena i gång. 2010, ja då måste man leva på det kassaflöde som kommer från operation.
Finns det några som har speciella problem?
– Vissa tillverkare har sålt väldigt stora flottor med så kallade återköpsgarantier, under 2005 till 2008. De trillar in nu från 2010 till 2012, och det binder ytterligare kapital. Dessutom kan de fordonen inte säljas till det pris de köps tillbaka för, utan kanske till 70 procent av det priset. Då får man rätt stora förluster.
– Det här lär inträffa i branschen under 2010 och en bit in i 2011, hur det kommer att se ut vet jag inte. Men det är helt klart att både personbils-branschen och lastbils¬branschen står inför omstruktureringar under 2010 och 2011.
Leif Östling pekar själv inte ut någon, men MAN, DAF och Mercedes är stora europeiska tillverkare som, enligt branschkällor, har sålt många lastbilar med återköpsgarantier.
Ser du Scania i någon ny konstellation? Ett samgående med MAN är åter på tapeten.
– Vi sitter ju båda i en situation där den största aktieägaren är Volkswagen. Men jag brukar alltid hänvisa till Volkswagen. Det är en ägarfråga, jag spekulerar inte. Enligt Svenskt Näringsliv så ska det försvinna 70 000 jobb i Sverige under 2010.
Hur många av dem försvinner på Scania?
– Under 2010? Inga. Men vi har tagit bort 4 100 anställda, varav 2 000 visstidsanställda inom produktionen, i år. I produktionen är vi nu nere på strax under 10 000 anställda, och vi behöver behålla den kärnkompetensen för att kunna göra det vi ska.
Ni har behållit alla fast anställda och sparat med hjälp av arbetstidsförkortningar i stället för att säga upp. Hur länge håller det?
– Vi har precis förlängt fyradagarsveckan med sex månader till, vi får väl se när vi kommer fram mot semestern nästa år om vi måste ta ytterligare en period. Men vi har en väldigt bra uppställning kring det här från personalen. Vi har tagit ned kostnadsmassan för de anställda med runt 30 procent, och nu plockar vi litet grann till. Så, vi får väl se.
Hur ser du på att säga upp personalen och i stället ta in bemanningsföretag?
– Inte i produktionen. Vi kan inte bygga den kompetens som vi behöver hos ett bemanningsföretag. Det är skälet. Däremot finns det en hel del servicetjänster, visst underhåll, trädgårdar, sådana saker, där finns bemanningsföretagen.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.