4 passande viner

Denna vecka tipsar affärsvärlden.se:s vinexpert Björnstierne Antonson om de viner som passar bäst till svartsoppan, gåsen och äppelkakan.

Topplistan v.43:

Till svartsoppan:

Cossart Gordon Sercial 5 Years Old

SB-NUMMER7835

SORTIMENTStandardsortimentet

PRIS159 kronor

PRODUCENTCossart Gordon

URSPRUNGMadeira, Portugal

VINETVin från Madeira är inte uppkallat efter vingårdarna, som är brukligt i övriga världen, utan efter druvan. De fyra klassiska sorterna är sercial – torr, verdelho – halvtorr, bual – söt och malmsey – mycket söt.

GASTRONOMIKlassisk svartsoppa på gåsblod med krås (ordentligt smaksatt med madeira och armagnac).

LAGRINGSPOTENTIAL5-10 år

Till den traditionella gåsen:

Echézeaux Grand Cru 2005

SB-NUMMER96441

SORTIMENTtillfälliga sortimentet

PRIS2095 kronor

PRODUCENTDomaine de la Romanée-Conti

URSPRUNGBourgogne, Frankrike

VINETÄntligen är det senhöst och dags för lansering av några få droppar av DRC:s viner i Sverige. Snyggt och elegant i en närmast perfekt burgundisk stil! Av Echézeaux kommer det 84 flaskor!

GASTRONOMIKnaperstekt gås med mustig gräddsås och sockerrostade potatisar, rödkål och saftiga katrinplommon.

LAGRINGSPOTENTIAL20-30 år

Till den moderna gåsen:

Finca Sandoval 2006

SB-NUMMER97814

SORTIMENTtillfälliga sortimentet

PRIS265 kronor

PRODUCENTFinca Sandoval

URSPRUNGManchuela, Spanien

VINETFinca Sandoval är för mig en av de mest magnifika uttrycken från en enskild vingård som man idagsläget kan uppbringa i Spanien; modernt, snyggt och oj så gott!

GASTRONOMIVarför inte en modernare variant; Gåsbröst stekt med honung och gåskorv kryddad med kanel, picklad rödkål samt en sky med apelsin och tryffel.

LAGRINGSPOTENTIAL5-10 år

Till äppelkakan:

Riesling Zöbinger Heiligenstein Beerenauslese 2005

SB-NUMMER97022

SORTIMENTtillfälliga sortimentet

PRIS396 kronor

PRODUCENTBründlmayer

URSPRUNGKamptal, Österrike

VINETI början av 1920-talet byggdes dessa terraserade vingårdar. Här har Rieslinge haft sin naturliga hemvist allt sedan dess. Genomsnittsåldern i vingården är idag 45 år och de äldsta delarna 75 år. Konsekvensen blir viner med en extremt smakrik koncentration.

GASTRONOMIFrasig äppelkaka av syrliga skånska äpplen med vaniljsås.

LAGRINGSPOTENTIAL15-20 år

/Björnstierne Antonson
sommelier?wine writer?wine lover

(Björnstierne Antonson utsågs till årets sommelier i Sverige 2003. Han skriver om vin varje vecka på Affärsvärlden.se)

nullnullnullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.