4 passande viner
Topplistan v.43:
Till svartsoppan: Cossart Gordon Sercial 5 Years Old SB-NUMMER7835 SORTIMENTStandardsortimentet PRIS159 kronor PRODUCENTCossart Gordon URSPRUNGMadeira, Portugal VINETVin från Madeira är inte uppkallat efter vingårdarna, som är brukligt i övriga världen, utan efter druvan. De fyra klassiska sorterna är sercial – torr, verdelho – halvtorr, bual – söt och malmsey – mycket söt. GASTRONOMIKlassisk svartsoppa på gåsblod med krås (ordentligt smaksatt med madeira och armagnac). LAGRINGSPOTENTIAL5-10 år |
Till den traditionella gåsen: Echézeaux Grand Cru 2005 SB-NUMMER96441 SORTIMENTtillfälliga sortimentet PRIS2095 kronor PRODUCENTDomaine de la Romanée-Conti URSPRUNGBourgogne, Frankrike VINETÄntligen är det senhöst och dags för lansering av några få droppar av DRC:s viner i Sverige. Snyggt och elegant i en närmast perfekt burgundisk stil! Av Echézeaux kommer det 84 flaskor! GASTRONOMIKnaperstekt gås med mustig gräddsås och sockerrostade potatisar, rödkål och saftiga katrinplommon. LAGRINGSPOTENTIAL20-30 år |
Till den moderna gåsen: Finca Sandoval 2006 SB-NUMMER97814 SORTIMENTtillfälliga sortimentet PRIS265 kronor PRODUCENTFinca Sandoval URSPRUNGManchuela, Spanien VINETFinca Sandoval är för mig en av de mest magnifika uttrycken från en enskild vingård som man idagsläget kan uppbringa i Spanien; modernt, snyggt och oj så gott! GASTRONOMIVarför inte en modernare variant; Gåsbröst stekt med honung och gåskorv kryddad med kanel, picklad rödkål samt en sky med apelsin och tryffel. LAGRINGSPOTENTIAL5-10 år |
Till äppelkakan: Riesling Zöbinger Heiligenstein Beerenauslese 2005 SB-NUMMER97022 SORTIMENTtillfälliga sortimentet PRIS396 kronor PRODUCENTBründlmayer URSPRUNGKamptal, Österrike VINETI början av 1920-talet byggdes dessa terraserade vingårdar. Här har Rieslinge haft sin naturliga hemvist allt sedan dess. Genomsnittsåldern i vingården är idag 45 år och de äldsta delarna 75 år. Konsekvensen blir viner med en extremt smakrik koncentration. GASTRONOMIFrasig äppelkaka av syrliga skånska äpplen med vaniljsås. LAGRINGSPOTENTIAL15-20 år |
/Björnstierne Antonson
sommelier?wine writer?wine lover
(Björnstierne Antonson utsågs till årets sommelier i Sverige 2003. Han skriver om vin varje vecka på Affärsvärlden.se)
nullnullnullnull
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.