”45 dollar golv för oljepriset”

Ludmila Vodovozova - förvaltare av RMF Energy Fund och delaktig i förvaltningen av RMF Commodity Fund med 1,8 miljarder dollar i kapital.

Varför ska man investera i en fond-i-fond-produkt som er energifond?
– Energimarknaden är väldigt volatil och det går att tjäna pengar på upp- och nedgångarna men för det krävs en aktiv förvaltning och diversifiering. Den som behåller sina innehav länge tar en stor risk. Som hedgefond måste vi ge avkastning varje månad. Det är viktigt att de som investerar verkligen vet hur den fysiska marknaden fungerar. Vi gör noggranna utvärderingar av våra förvaltare och många av dem går det inte att investera i direkt. Den exponeringen går det att få endast genom en fond som vår.

På vilket sätt investerar ni i råvaror?
– På alla sätt där det finns arbitragemöjligheter. Det handlar om terminer, optioner och aktier inom olja, naturgas, kraft och alternativ energi. Även utsläppsrätter, som en del av kraftinvesteringarna.

Hur investerar ni i utsläppsrätter?
– Handeln i utsläppsrätter är tudelad. Dels är det handeln med utsläppsrätter på Nordpool, det är en likvid marknad där våra förvaltare är med. Dels finns det en mindre likvid marknad i de projekt som enligt Kyotoprotokollet ger utsläppsrätter som går att sälja. Det kan till exempel handla om att ta hand om avfall i Kina. De går också att handla i. Vi har en förvaltare i Skandinavien som investerar i den typen av projekt.

Vad tror du om oljepriset framöver?
– Det finns ett golv på 45 dollar per fat på grund av att det är så pass dyrt att utvinna oljan, det kostar oerhört mycket med offshoreutvinning och att till exempel utvinna olja ur oljesand i Kanada. Det är också en nivå som Opec kommer att försvara. Därför tror jag att möjligheterna när det gäller oljepriset finns på uppsidan.

Hur mycket kan priset stiga?
– Det beror på vad som händer. Priset är väldigt volatilt. Det räcker med hot om stormar eller geopolitiska risker, för att driva upp priset. Då kan mycket hända.

Nu råder en “contangosituation” på olja- och gasmarknaden, det vill säga att olja för framtida leverans är dyrare än olja för omedelbar leverans. Tror du att den situationen består?
– Det finns visserligen tillräckligt med olja och gas, men folk är oroliga för vad som kommer att hända framöver. Infrastrukturen på oljemarknaden är inte tillräcklig, priset har varit så lågt att det inte har lönat sig att investera i lagerkapacitet. Olja är en fysisk marknad, merparten av investerarna på oljemarknaden måste ha olja, exempelvis raffinaderier. De finansiella aktörerna utgör bara en liten del av marknaden.

Hur viktig är alternativ energi som investeringsområde för er i dagsläget?
– Den är viktig. Vi har 5-6 procent av våra tillgångar i alternativ energi. Aktiemarknaden som berör alternativ energi är ännu ganska liten mätt i börsvärde, det handlar om små och illikvida aktier. Men den kommer att växa.

Har du några favoritaktier?
– Det kan jag inte säga. Men jag kan peka på olika segment som vi tror på. Vi tror på bolag som investerar i borrkapacitet, exempelvis. Bolag inom oljeservice är också intressanta, liksom tillverkare av olika typer av infrastruktur för energi, som pipelines. Bolag inom alternativ energi, som vindkraftsbolag, kan vara bra som en mindre del i en korg med energiinvesteringar. Att bara satsa på bolag inom alternativ energi blir en för stor risk.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från AMF
Annons från Envar Holding AB