6 frågor: vd Thomas Gustafsson
Ni har fina kassaflöden. Ska aktieägarna räkna med högre utdelning eller nya förvärv?
– Bolagets kapitalbehov inklusive förvärv och investeringar utvärderas alltid före utdelning. Ambitionen är en stabil utdelningsnivå som successivt ökar i takt med bolagets prestation. Sedan börsintroduktionen 2007 har utdelningen ökat från 1,80 kronor till 4,50 kronor beroende på att bolaget ökat sina vinster.
På förvärvssidan tittar ni på fyra olika områden i dag. Vilka då?
– Högst prioritet har förvärv i Syd- eller Östeuropa. Våra konverteringsfabriker ligger i Tyskland och Polen, vilket gör oss konkurrenskraftiga i Centraleuropa. Logistikkostnaden blir dock väl hög på enklare produkter om de ska fraktas till övriga Europa. Ett annat område är geografisk expansion på nya marknader, där vi tog ett första steg med förvärvet av Song Seng i Singapore 2013. Det tredje området är rena konsolideringsförvärv i Europa där vi tar in volymer i våra anläggningar och stänger kapacitet. En fjärde möjlighet är bolag inom näraliggande produktsegment som passar väl in i vår produktportfölj.
Varför delade ni upp affärsområdet Professional i Table Top och Meal Service?
– Redan 2012–2013 såg vi att tillväxten i Table Top var ganska marginell, men att tillväxten var betydligt högre inom take away och catering. Samtidigt prioriterade vår organisation Table Top-produkter, så vi fick ingen utväxling på den starka utvecklingen. Affärsområdet hade blivit för stort. Efter uppdelningen har Meal Service växt med omkring 10 procent per år samtidigt som marginalen fördubblats på två år.
Men marginalen är fortfarande långt ifrån Table Tops nivåer.
– Ja, men man får inte glömma att Meal Service bara jobbar med handelsvaror och omsätter sitt kapital 5-6 gånger per år. Vi har inga fabriker i balansräkningen, utan kapitalbindningen består i huvudsak av lager och kundfordringar. Så för att få en vettig avkastning behöver vi inte upp i samma rörelsemarginal som vi har inom Table Top. Når vi bara 7-8 procent så är det ett väldigt starkt område.
Varför var Paper + Design ett bra förvärv?
– Paper + Design har två unika tillgångar. Det ena är att man har en annan distribution än vår egen konsumentverksamhet. De säljer till florister, heminredningsbutiker och garden centers där priserna och lönsamheten är högre. Det andra de har är en unik designkompetens och de producerar premiumprodukter.
Hur har utvecklingen varit för Evolin som ni lanserade för några år sedan?
– Det krävde stor investeringar 2010–2011 när vi tog fram Evolin. Ambitionen var att komma så nära linne man kan komma med papper. Det är en helt fantastisk produkt, men hotell- och restaurangmarknaden är ganska konservativ. Det tar längre tid att bygga den marknaden än vi först trodde. Procentuellt sett ökar försäljningen kraftigt, men det är ifrån låga nivåer. På lång sikt tror vi fortsatt mycket på Evolin.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.