8 frågor: vd Per Samuelsson
– Först och främst ville jag tillbaka till att köra ett självständigt bolag. Sen känner jag ett stort förtroende för huvudägaren Stena och styrelsen, där några ledamöter tidigare suttit i Strålfors styrelse. Slutligen är utmaningarna i Beijer Electronics relativt likartade de i Strålfors.
– Uppdraget i Strålfors handlade mycket om att hantera digitalisering och ny teknologi. Tittar man på Beijer Electronics så har bolaget varit väldigt hårdvaruinriktat, men framöver kommer det bli mer och mer mjukvaruinriktat.
– Det är väsentligt mer än 90 procent och så lär det se ut även nästa år och om två år. Men i ett 5–10-årigt perspektiv lär det förändras.
– Nej, vi är en nischleverantör och konkurrerar därför inte med dem. De är inne på den breda marknaden, medan vi är inne i det segment som vi kallar ”rugged” eller tuffa miljöer. Det kan vara produkter för skakiga tåg, produkter som ska klara minus 50 grader eller plus 50 grader, eller produkter som kan hantera dammiga och smutsiga miljöer.
– Kortsiktigt har sättningen för olje- och gaspriserna påverkat negativt. Det har även bitvis varit en tuff situation inom marinsegmentet. I ett längre perspektiv ser vi dock fortsatt goda möjligheter i de här segmenten. Sen har IAS kanske varit lite för ofokuserat med för många produkter på för många marknader. Ett av mina uppdrag framåt blir att få IAS mer fokuserat.
– Avtalet med Mitsubishi Electric var egentligen starten till det som blev Beijer Electronics för lite mer än 30 år sedan. Bolaget var distributör åt Mitsubishi Electric i Norden. Sen började Beijer Electronics successivt utveckla egna produkter, vilka nu står för över 80 procent av försäljningen. Det skapade en konkurrenssituation med Mitsubishi Electric så den här skilsmässan har egentligen varit oundviklig. Jag som kommer utifrån kan tycka att det här borde ha skett några år tidigare. Rent kulturellt är skilsmässan bra eftersom vi nu kan fokusera enbart på våra produkter. Den andra biten är att där vi tidigare levererade deras produkter kommer vi framöver att försöka leverera våra egna produkter.
– Det är uppenbart att den är för låg. Vi måste tjäna mer pengar, framför allt inom IAS. Den andra kommentaren är att det här är en klassisk situation. Får vi inte upp den organiska tillväxten, då har vi för höga kostnader, både inom administration och på utvecklingssidan. Det har blivit en del uppsägningar i och med det uppsagda Mitsubishi-avtalet, och vi tittar givetvis på hur vi kan få ut mer försäljning på existerande kostnadsbas.
– Vi kommer att göra fler förvärv, men jag har med mig från både PLM och Strålfors att om man inte har en egen organisk tillväxt så ska man vara försiktig med förvärv. Vi löser inte vår tillväxt bara genom att förvärva.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.