AAK ökade rörelseresultatet som väntat

Fettbolaget AAK redovisar en omsättning i linje med förväntat under första kvartalet. Rörelseresultatet var i linje med marknadens förväntningar. Jämfört med föregående år steg vinsten.
AAK ökade rörelseresultatet som väntat - aak-affarsvarlden-700_binary_6880546.png

Nettoomsättningen steg 6,0 procent till 7 455 miljoner kronor (7 031). Utfallet kan jämföras med Factset analytikerkonsensus som låg på 7 301 miljoner kronor.

Rörelseresultatet blev 542 miljoner kronor (500), väntat rörelseresultat var 533 miljoner kronor. Rörelsemarginalen var 7,3 procent (7,1).

Resultatet före skatt var 507 miljoner kronor (470), analytikerkonsensus låg på 504 miljoner kronor.

Resultatet efter skatt blev 383 miljoner kronor (352), analytikerkonsensus var här 368 miljoner kronor. Resultat per aktie hamnade på 1,50 kronor (1,35).

Volymerna under första kvartalet uppgick till 569 000 ton (572 000), en minskning med 1 procent (ökning med 4 procent).

Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till 71 miljoner kronor (394).

– Vi är även drabbade av tillfälliga störningar till följd av regeringars nedstängningsåtgärder i några av de länder där vi är verksamma. I februari tvingades vi stänga ner vår produktion i Kina en tid och vi hade även flera störningar i Indien i slutet av mars, något som fortsätter att påverka vår verksamhet negativt in i det andra kvartalet, kommenterar vd Johan Westman i delårsrapporten.

– Även om osäkerheten just nu är stor räknar vi under de kommande kvartalen med att se en betydligt lägre efterfrågan inom Foodservice och segment med produkter utanför livsmedelssektorn, vilket kommer att påverka lönsamheten väsentligt. Som svar på detta optimerar vi vår kostnadsbas inom berörda segment utan att äventyra vår kapacitet och våra strategiska initiativ i det längre perspektivet. Med lokala nedstängningsåtgärder och restriktioner runt om i världen väntar allt lägre BNP-estimat. För våra övriga segment kan detta leda till en direkt eller indirekt negativ påverkan på vår lönsamhet under de kommande kvartalen, fortsätter Johan Westman.

– Vi erbjuder vegetabiliska och hälsosamma oljor och fetter av hög förädlingsgrad genom att bedriva produktutveckling i nära samarbete med kunderna. Vi ser ingen anledning att i nuläget justera vår uppfattning om de starka och gynnsamma underliggande trenderna på våra marknader och fortsätter därför att vara försiktigt optimistiska inför framtiden, trots coronapandemins påverkan på kort till medellång sikt, avslutar Johan Westman.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.