ABB en kursvinnare

Stockholmsbörsen hämtade på tisdagen tillbaka en del av de senaste handelsdagarnas nedgång. ABB och H&M steg bland tungviktarna.

Starka tillväxtsiffror i Japan höjde de asiatiska börserna. Börserna i Indien återhämtade sig också rejält efter gårdagens krasch. Oljepriset har sjunkit tillbaka något efter gårdagens toppnivåer.

SAX-index var klockan 13.55 upp med 0,6 procent till 201 medan OMX-index steg med 0,7 procent till 658. Omsättningen uppgick till 5,6 miljarder kronor.

“Det är lite halvlamt. Omsättningen är bedrövligt liten. Det tyder på att det finns mer på nedsidan att vänta innan de stora kapitalströmmarna vänder tillbaka till aktiemarknaden”, säger en institutionsmäklare till Nyhetsbyrån Ticker.

Industrikoncernen ABB meddelade på bolagsstämman att andra kvartalet ser stabilt ut. Baserat på det bedömer bolaget att man kommer att visa vinst i år. De finansiella målen för de närmaste åren upprepades också.

VD Jürgen Dormann är fortsatt övertygad om den föreslagna lösningen i asbestfrågan kommer att godkännas. Det framkom även att företaget inte avser genomföra några stora förvärv i nuläget. Dessutom har Moodys höjt ABB:s långsiktiga kreditbetyg. Aktien avancerade 1,50 kronor till 40,40.

Skogsbolaget Holmen föll 2,50 kronor till 212,50. Investmentbanken CSFB har pekat ut Holmen som ett av de bolag som drabbas av de allt högre energikostnaderna. Stålbolaget SSAB fick rekommendationen höjd till köp från neutral av mäklarfirman UBS. Riktkursen 150 kronor kvarstår. Aktien steg 1 krona till 121.

Byggbolaget Skanska har lagt fast en tillväxtplan för USA Building. Förändringarna förväntas innebära högre orderingång 2005 och avsevärt ökad intjäning 2006 förutsatt att ekonomin utvecklas någorlunda positivt. Administrationskostnaderna sänks och engångskostnader om 150 miljoner konor belastar andra kvartalet 2004. Aktien justerades ned 25 öre till 62 kronor.

IT-konsulten WM-data har tecknat en avsiktsförklaring avseende försäljning av den finska hårdvaruverksamheten till Atea. Den sålda verksamheten omsätter 1.150 miljoner kronor. Aktien ökade 30 öre till 15,70 kronor.

Vårdkoncernen Capio fick en köprekommendation med riktkursen 84 kronor av Nordea Securities. Nordea bedömer att Capio tjänar 5,90 kronor per aktie i år, 5,94 kronor nästa år och 7,24 kronor 2006. Aktien adderade 75 öre till 71 kronor.

Klädkedjan H&M ökade försäljningen med 13 procent i april jämfört med motsvarande månad ifjol. Analytikerna hade i genomsnitt räknat med 11,4 procent, enligt Nyhetsbyrån Tickers enkät. Aktien höjdes 6,50 kronor till 184.

Bioteknikbolaget Maxim har nått prekliniska resultat för histamin som visar minskade leverskador och ökad överlevnad för djur i en studie. Maxims produkt Ceplene är baserad på det kroppsegna ämnet histamin, vilket förstärker kroppens eget immunförsvar mot cancer och kroniska leversjukdomar. Aktien förbättrades 3,75 kronor till 70.

Biotekniksektorn hade flera vinnare efter ett uppköpsbud på Celltech från UCB Pharma. Active Biotech adderade 2,10 kronor till 50,50, Oxigene gick upp 3,50 kronor till 66,50 och Tripep trycktes upp 60 öre till 10,50 kronor.

Bildelskedjan Mekonomen ökade nettoomsättningen med 21,7 procent i april jämfört med motsvarande månad ifjol. Aktien stärktes 4 kronor till 167,50.

Nyhetsbyrån Ticker

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.