ABB rasar på börsen

Veckans sista handelsdag inleddes med breda kursnedgångar både ute i Europa och i Stockholm. Efter en dryg halvtimmes handel började dock bland annat skog och läkemedel röra sig så försiktigt uppåt. SAX-index noterades dock fortfarande 0,9 procent lägre. ABB rasade till nytt bottenrekord efter att konkurrenten Alstom drabbats av kundförluster.

De amerikanska börserna slutade torsdagen blandat och riktningen under sista timmarna var nedåt. Nasdaq Composite index behöll ändå en uppgång på 1,1 procent medan Dow Jones index föll 0,7 procent. Datortillverkarna stod för både goda och dåliga nyheter under dagen. Dell meddelade att bolaget står fast vid sin tidigare prognos vilket bidrog till uppgången för teknikrelaterade aktier. Efter stängning vinstvarnade dock en annan datortillverkare, Gateway, för det tredje kvartalet.

De svenskrelaterade aktierna föll under de sista timmarnas handel i USA. Ericsson noterades 1 krona under stängningskursen i Stockholm och Nokia föll 5 kronor. Astra Zeneca tappade 4 kronor och Pharmacia 5 kronor.

Den inledande handeln på fredagen kom också att bli negativ och kurserna föll på bred front.

Intentia meddelade på morgonen att bolaget kommer att genomföra ett åtgärdsprogram för att nå målet om ett rörelseresultat på 100 Mkr i år. Bland annat ska bolagets chefer och anställda avsätta delar av sin lön i ett vinstdelningsprogram. Intentia varnar dock för att omvärlden är mer osäker än någonsin. Aktien reagerade bara marginellt på beskedet och föll 50 öre till 37 kronor.

Ericsson och Nokia tappade också under morgonen. Ericsson noterades 1,10 lägre på 37,90 medan Nokia föll 7 kronor till 176.

ABB säger till Bloomberg News att bolaget hittills inte behövt täcka några lån för kunder som hamnat i ekonomisk knipa. Konkurrenten Alstom meddelade för några dagar sedan att bolaget tar kostnader på 684 miljoner euro för att täcka lånegarantier. Aktien föll kraftigt i inledningen men återhämtade sig något och noterades efter en dryg halvtimme 7 procent lägre på 62 kronor. Det är nytt årslägsta. Hittills i år har ABB backat över 75 procent.

Gårdagens rally i verkstadsaktier fick ingen fortsättning på fredagen. De flesta aktierna noterades lägre men Volvo var ett undantag. Bolaget säger till Dagens Industri att man räknar med att visa vinst i USA 2003 och att de effektiviseringar som genomförts kommer att ge en resultatförbättring på 1,6 miljarder kronor samma år. Aktien steg 2 kronor till 142,50.

På mest omsatta listan var det ont om aktier som steg och bland de få som gjorde det fanns skogsbolagen Holmen och Assidomän. Holmen gick upp 50 öre till 205,50 medan Assidomän steg 1 krona till 272. Även läkemedelsaktierna visade tecken på att vilja stiga och Astra Zeneca segade sig upp 1 krona till 490.

IT-bolagen fick en blandad inledning av dagen. På förlorarlistan återfanns bland andra Adcore som föll 8 procent och Switchcore, ned 6 procent. Scandinavia Online steg däremot 14 procent sedan portalen Passagen inlett samarbete med rekryteringsnätverket Matchwork.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.