ABB:s problem inte bara asbest

ABB:s rapport för det tredje kvartalet är en svidande uppgörelse med de två senaste årens arbete med att stöpa om ABB. Den gamla organisationen skrotas helt.

Det är tydligt att ABB:s koncernchef Jörgen Dormann vidtar kraftiga åtgärder för att städa upp och dela upp bolaget och en styckning

Aktiekursen stiger eftersom asbestoron trots allt inte är huvudfokuset i rapporten. Däremot finns det en hel del andra problem att ta hand om.

I Jörgen Dormanns nya organisation ska ländercheferna få full kontroll över den löpande verksamheten. Det betyder att Dormann inte bara skrotar Jörgen Centermans komplicerade struktur för samordning, han hoppar därtill över Barneviks – matris och gör ländercheferna till kungar igen. En minst sagt desperat åtgärd mer lämpad för en koncern på väg mot styckning än fortsatt företagsbygge. Skapandet av två stor enheter – Kraft och Automation – är en logisk följd av förändringen, när det visade sig att det inte gick att separera tillverkning från kunderna helt och hållet.

Noterbart är att ABB:s rapport för det tredje kvartalet inte är en asbesthistoria som omvärlden kan ha förletts att tro efter beslutet att försätta ABB:s amerikanska dotterbolag Combustion Engineering i konkurs tidigare i veckan. ABB redovisar en katastrofal utveckling alldeles för egen maskin.

ABB:s rapport kan sammanfattas i några punkter:

# Nettoskulden har vuxit med ytterligare några hundra miljoner dollar sedan halvårsrapporten och uppgår nu till 5,5 miljarder dollar. En del av förklaringen ligger i att varken försäljningen av kreditportföljen till General Electric eller mätverktygen är klar ännu. Men problemet är värre än så efter utvecklingen visar att ABB inte kan dra ner skuldbördan av egen kraft. Orsaken är att lånen är tecknade i den valutmässigt starka dollar medan lejonparten av ABB:s intäkter kommer från andra valutor, framförallt euro.

# Rörelseresultatet, mätt som ebit, har helt överraskande kollapsat under det tredje kvartalet. Orsaken är främst att affärsområdet kraftprodukter tappat i stort sett hela vinsten. Men även affärsområdet automationsprodukter går dåligt. Rörelsemarginalen för ABB-koncernen ligger under det tredje kvartalet farligt nära noll. Det ger en marginal på 2,5 procent, långt ifrån det gamla målet att nå en marginal på 4-5 procent för helåret 2002.

# Än värre är att framtidsutsikterna är så svaga. Försäljningen har under kvartalet backat med 7 procent i lokala valutor, minus 3 procent i dollar. Der är långt ifrån tillväxtmålet på 6 procent per år, för övrigt ett mål som ABB haft sedan början av 1990-talet. Än värre är att orderingången backar med över 10 procent. På kraftprodukter är kollapsen total med halverad orderingång. Det samma gäller för olja och gas.

Det är i det här klimatet som Jörgen Dormann sjösätter ett nytt besparingsprogram på 300 miljoner dollar. Det förra, ännu ej slutförda, skulle spara 500 miljoner dollar. Totalt berördes 12 000 anställda. Hur många som berörs den här gången är inte klart, sannolikt blir det dock relativt sett färre. Mycket pengar går sannolikt att spara genom att lyfta ut alla försök att samordna ABB:s verksamheter. Bara nedläggningen av Group Processes sparar en slant.

Nu krymper därtill ABB i snabb takt. Affärsområdet byggmaterial är redan till salu och nu ska även olja och gas säljas. Valet att tidpunkt kan knappast ha varit sämre. Byggmaterial går med förlust och Olja & Gas har halverad orderingång.

I ABB:s nya organisation försvinner Jan Secher, ansvarig för Group Processes. Det var väntat även om det var en förlust för de som in i det sista hoppats på att ABB ska ha någon svensk förankring kvar.

ABB är idag inte bara ett utländskt bolag. Av kulturbärarna Barnevik, Lindahl och Centerman finns i stort sett inget kvar alls.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.