ABB:s vinst något lägre än väntat

Kraft- och automationsbolaget rapporterar en vinst och intäkter något under förväntan.

ABB redovisar ett rörelseresultat (“operationellt ebita”), på 710 miljoner dollar för det fjärde kvartalet 2019 (584).

Analytiker hade i snitt räknat med 730 miljoner dollar, enligt Infront sammanställning som 13 analytiker deltagit i.

Intäkterna uppgick till 7.068 miljoner dollar (7.395), att jämföra med analytikernas förväntningar på 7.182 miljoner dollar.

Orderingången landade på 6.886 miljoner dollar (6.985). Snittestimatet på denna punkt låg på 6.837 miljoner dollar.

En utdelning om 0:80 schweizerfranc föreslås (0:80), väntat var 0:81 schweizerfranc i snitt.

De makroekonomiska indikatorerna pekar mot en svagare tillväxt i Europa och USA samtidigt som Kinas stabiliseringstrend kan påverkas negativt av utbrottet av coronavirus, skriver ABB i sin guidning för 2020 i samband med bokslutet.

Den globala ekonomin är fortsatt påverkad av geopolitiska osäkerheter och överlag väntas en liknande trend som 2019 under det nu påbörjade året, skriver ABB.

“ABB:s slutmarknader visar återhämtningskraft. Motvinden gäller särskilt vissa marknader som automotive, maskineri och konventionella kraftgenereringssektorer. Valutaeffekter väntas fortsätta påverka bolagets resultat”, skriver ABB.

Finanschefen Timo Ihamuotila kommenterar att 2019 varit ett år där bolaget bland annat lagt mycket energi på arbetet att gradvis minskat icke återvinningsbara kostnader som avyttringen av Power Grids medför och arbetat igenom icke kärnverksamhetsfrågor och andra kvarvarande problem som är till hinder för koncernens resultat.

“Vi realiserar besparingar genom vårt transformeringsprogram ABB OS för processen att släppa kraftfivisionen Power Grids”, säger Timo Ihamuotila.

“ABB lämnar motståndskraftiga resultat 2019 med tanke på de utmanande förhållandena på marknaden och en omfattande transformering. Våra intäkter och vår rörelsemarginal förbättrades båda något”, säger Peter Voser, ordförande och koncernchef.

“Avyttringen av Power Grids följer tidsplanen och vi börjar tydligt se de positiva effekterna av implementeringen av vår nya verksamhetsmodell och den nya kulturen”, säger Peter Voser.

Björn Rosengren utsågs till koncernchef under det nu stängda året och tillträder den 1 mars 2020.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här