Akelius om Academedias nya utdelningsdrag: ”Mindre politiskt känsligt”

För den som tittar på Academedia som utdelningscase är det lätt att tro att utdelningen kommer en gång om året och ligger på 1,75 kr per aktie. Men nu delar man ut ytterligare en kvarts miljard till sina ägare. Från sidlinjen förstår Roger Akelius draget: "Inlösen är i detta fall mindre politiskt känsligt".
Akelius om Academedias nya utdelningsdrag: ”Mindre politiskt känsligt” - Accademedia utdelningar (1)
En kvarts miljard kronor. Det är vad Academedia avser dela ut till sina ägare genom en inlösen av aktier. Något Roger Akelius menar är ett mindre politiskt känsligt sätt att dela ut pengar.

Den 28 mars betalar Academedia ut 266 Mkr till sin aktieägare som ett resultat av det i höstas lanserade inlösenprogrammet.

Programmet bestod av att Academedia erbjöd aktieägare att under februari och mars i år att lösa in 4,2 miljoner aktier för 65 kr stycket. När bolaget kom med villkoren stod börskursen i 48 kr, vilket gav aktieägarna möjlighet att lösa in aktier med cirka 35% uppsida mot börskursen.

En befintlig aktie gav en inlösenrätt och 25 inlösenrätter berättigade till inlösen av en aktie. Totalt tackade 97% ja till erbjudandet och 266 Mkr kommer att överföras från Academedia till ägarna som en form av extrautdelning. En utdelning som är 43% större än den ordinarie utdelningen i december 2023 som låg på totalt 185 Mkr.

För storägarna Mellby Gård innebär det att 65 Mkr läggs till de 45 Mkr de fick i form av ordinarie utdelning i december 2023.

Innebär väsentligt ökad utdelning

Ingenstans i Academedias kommunikation omnämns att den genomförda aktieinlösen är en utdelning. Men att den rör sig om en sådan blir tydligt vid en genomgång av skolkoncernens utdelningspolicy.

”Överskott kan delas ut till aktieägarna givet att Academedias mål gällande kvalitet och finansiell ställning i allt väsentligt bedöms vara uppfyllda. Detta kan ske genom utdelning och/eller genom inlösen av aktier eller annan alternativ metod givet att alla Academedias aktieägare likabehandlas”, framgår av policyn.

Afv har varit i kontakt med Academedia som inte vill svara på frågor om utdelningen som styrelsen föreslagit och fastställt villkoren för. Presstjänst låter meddela att det är en ”ägarfråga”.

Akelius: ”Mindre politiskt känsligt”

Academedias utdelningar har varit en stekhet fråga som i februari skapade starka känslor i aktieägarleden. Roger Akelius ville förvärva cirka en fjärdedel av Academedia från storägaren Mellby Gård och meddelade att han önskade strypa utdelningen. Ett av flera uttalanden som gjorde att Mellby Gård till slut backade från affären. Afv har tidigare rapporterat om att det fanns flera ägare, däribland utländska fonder, som pressade på för större utdelningar.

Roger Akelius i naturen
Roger Akelius. Foto: Privat

Roger Akelius uppger idag att han inte hade några synpunkter på den just genomförda inlösen av aktier.

”Jag kände till inlösen, vilket som du skriver är en form av utdelning. Denna inlösen beslutades före jag tittade på bolaget. Jag har inga aspekter på en enstaka utdelning. Jag ser på tio års sikt”, skriver Akelius till Afv.

Han verkar ha sin bild klar över varför Academedia valt att genomföra utdelningen genom en aktieinlösen.

”Inlösen är i detta fall mindre politiskt känsligt”, skriver han.

Offentligt finansierade friskolor har varit en källa till svensk debatt. Regeringen vill genom Tidöavtalet skärpa kraven på friskolorna på flertalet punkter.

Läs mer: 

Hemliga spelet bakom avblåsta Akelius-affären: ”Vad är han för typ?”

Akelius om ”håll käften”-reaktionerna: ”Ägarna viktigare än barn”

Mellby Gård backar: Säljer inte Academedia till Akelius

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets