Addera en teknikhandlare
Värderingen skulle dock komma att skruvas upp flera steg till när aktien snabbt rusade upp till 132 kronor i början av juli. Därefter har aktien nästan lika hastigt fallit till nuvarande 87 kronor. Kursfallet har öppnat upp ett bra läge att stiga in i detta kvalitetsbolag. Nuvarande kursen är trots det kraftiga kursfallet ingen fyndnivå, men väl en nivå där vi bedömer att utsikterna är goda för tvåsiffrig avkastning.
Lockar med Addtech, i dessa tider av tillväxtoro, gör framför allt det faktum att koncernens tillväxt i väldigt hög grad är förvärvsdriven. Kärnan i Addtech är det så kallade multipelarbitraget där mindre teknikhandelsbolag, med en omsättning kring 60 miljoner i genomsnitt, förvärvas till p/e-tal på 5–7. Väl på börsen värderas dessa vinster mer än dubbelt så högt. Nyckeln är sedan att hålla ordning på floran av omkring 130 dotterbolag, något vd:n sedan sju år, Johan Sjö, visat att han hanterar riktigt väl.
Under många år har Addtech konsekvent förvärvat en tillväxt på i genomsnitt drygt 8 procent per år. Mer under vissa år, mindre under andra. Rörelsemarginalen har samtidigt legat stabilt kring 8 procent under senaste decenniet, med enstaka toppar kring 10 procent och en botten på 6 procent under finanskrisen. Tilläggas ska att den underliggande lönsamheten delvis döljs av att bolaget väljer att skriva av hälften av övervärdena från förvärven. Justerat för det ligger den så kallade ebita-marginalen strax under 10 procent, en dryg procentenhet över rörelsemarginalen.
Med bara drygt halva verksamhetsåret avklarat har Addtech redan aviserat fem förvärv med en total omsättning på cirka 485 miljoner. Det motsvarar nära 8 procent av årsomsättningen, och illustrerar tydligt att förvärvstempot i Addtech justerats upp efter fjolårets förvärvade tillväxt på knappt 5 procent. Största förvärvet i år är danska Hans Følsgaard med en omsättning på omkring 300 miljoner danska kronor. Förvärvet ökar koncernens exponering mot bland annat elkraftsproducenter och vindkraftstillverkare. Då Addtechs nettoskuldsättning ligger på 0,3 utgör balansräkningen inget hinder för fortsatta förvärv.
Om innevarande räkenskapsår varit positivt ur ett förvärvsperspektiv har den operativa utvecklingen varit sämre, något som speglar konjunkturläget. Första kvartalet ökade omsättningen med bara 2 procent, varav jämförbara enheter minskade med 2 procent. Rörelseresultatet föll samtidigt 5 procent, främst drivet av Addtech Energy där kunderna dragit ner på sina investeringar. Bolaget signalerar dock att svackan inom energiområdet är tillfällig. Rapporten redovisades i mitten av juli när värderingen var som mest uppskruvad. Följden blev att aktien rasade med 10 procent på rapportdagen.
Vår bild är att Addtech är den typ av bolag en investerare ska plocka upp när företaget levererat en besvikelse. Den relativt dåliga likviditeten i aktien gör att rörelserna tenderar att bli överdrivna såväl på upp- som nedsidan. När en tredjedel av börsvärdet utraderats på bara tre månader har värderingen kommit ner på nivåer som vi finner klart attraktiva. Då passar vi på att stiga på. Köp med riktkurs 110 kronor.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.