Affärsman: Putin är god för 1 700 miljarder

William ”Bill” Browder, tidigare den största utländska investeraren i Ryssland, uppskattar att president Vladimir Putin är världens rikaste person.

Enligt Bloombergs miljardärsindex är Bill Gates, med en uppskattad förmögenhet på närmare 88 miljarder dollar, världens rikaste person.

Men affärsmannen William Browder, som har stora erfarenheter av att investera i Ryssland, tror att landets president Vladimir Putin är god för mer än dubbelt så mycket. 

– Jag tror att [förmögenheten] ligger på 200 miljarder dollar, säger han till CNN.

Han menar att Ryssland har samlat på sig en stor förmögenhet under Vladimir Putins 14 år vid makten – pengar som varken har lagts på skolor, vägar eller sjukhus, enligt Browder.

– Allt kapital ligger i fastigheter, banker, schweiziska bankkonton, aktier och hedgefonder som sköts av Putin och hans kumpaner, säger han till CNN.

William Browder är barnbarn till Earl Browder, tidigare ledare för kommunistpartiet i USA.

1996 grundade han investmentbolaget Hermitage Capital tillsammans med den numera avlidne finanshöjdaren Edmond Safra. Hermitage Capital växte snart till den största utländska fondförvaltaren i Ryssland. Tio år senare blev William Browder svartlistad av den ryska regeringen och kunde inte längre resa in i landet.

2013 dömde en domstol i Moskva William Browder till nio års fängelse för skattebrott. Ryssland begärde också att Interpol skulle utfärda en internationell efterlysning om att gripa Browder. Interpol har dock avslagit Rysslands begäran vid två tillfällen.

William Browder har även skrivit boken Mitt krig mot Putin: Den sanna historien om stora pengar, mord och en mans kamp för rättvisa.

 

 

nullnullOBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.