Affärsvärlden nr 49

Citatet

LEDARE
Carl Bennet, din spjuver!

AKTUELLT

Igel sätter klorna i Telia
Tusentals jobb hotas när vd Anders Igel efter årsskiftet väntas presentera neddragningar i telejätten.

…men toppchefernas bonus redan i hamn
Efter att ha fullbordat fusionen med Sonera kan Anders Igel och resten av Telialedningen se fram emot en extrabonus på 30 miljoner.

Ledningen de enda som blir rika på Investor
Ledningen för Wallenbergs maktbolag Investor var sannolikt den i särklass bäst betalda på börsen förra året. Topparna delade på minst 150 miljoner kronor

Statens vinstmaskin Absolut tappar farten
Absolut Vodka tappar andelar på den viktiga USA-marknaden. Statliga Vin & Sprits resultat rasar med 30 procent.

Vodafone snart redo att sluka Europolitan
Vodafone har i tysthet spenderat fem miljarder på att öka ägandet i två europeiska dotterbolag. Det indikerar att ett bud på svenska Europolitan kan vara nära.

Bennet jagar köpare till Boliden
Bolidens räddare från förra året vill kliva av. Styrelsen med Carl Bennet i spetsen söker en stark ägare som vill ta över Trelleborgs och bankernas aktier.

Börsens nya cornerdrottning
Ragnhild Wiborg på Odin Fonder äger kontrollposter i tio bolag på börsen. Under det kommande året blir hon en maktfaktor att räkna med.

Krönika: Gammal är äldst
Såga inte alla över 70 år, tycker Andreas Cervenka

Näringslivet öppnar plånboken för Handels
En rad svenska storföretag satsar 350 miljoner kronor på Handelshögskolans nya elitprogram, MBA-utbildningen.

AFFÄRER

Efterlyses: Nya svenska storägare
Vem ska ta ansvar för de svenska storföretagen? Efter utspelet från P-O Edin om arvs- och förmögenhetsskatten hoppas näringslivet på en ljusning för det privata aktiva ägandet med långsiktighet som främsta signum. Affärsvärlden har granskat dagens privata storägare – och botaniserat bland dem som kan axla rollen i framtiden.

LISTA: De kan bli börsens nya ansvarstagare

Den stora ägarkrisen
Svenskt ägande är i kris. Börsbubblan har dragit ned brallorna på institutionerna. Wallenbergarna har misslyckats i ABB. Investor och de institutionella förvaltarna har dragits med i finansindustrins kravmaskineri. Grundproblemet – att ägarna är för få – tycks olösligt. Även om institutionerna skärper sig så kan de inte bidra med den kreativitet och styrka som svenskt företagande behöver.

Lista: Landets tyngsta ägarfamiljer

AFFÄRSSYSTEM: Alla väntar på kraschen
De tre stora svenska affärssystembolagen är under hård press. Finansbranschen har tröttnat på raden av spruckna prognoser, jättar som Microsoft väntar på att få ta över deras marknadsandelar och kunderna blir allt mer svårflörtade. Ska något av bolagen lyckas ta sig ur skruvstädet?

Sista resten från drömåren: Bengts jetplan

INTERVJU: Ständigt misstänkt av politikerna
Hur bygger man ett vårdimperium som tillfredsställer både krassa placerare och skeptiska politiker? Kraven på Capios Per Båtelson liknar inget annat på börsen. Själv tar han svårigheterna med ro:
– Har du nöjda kunder och nöjd personal så vet du att det går bra för företaget.

MANAGEMENT: 19 steg mot ett lyckats förvärv
Förvärv är bland det svåraste en företagsledare kan ge sig in i. Affärsvärlden har funnit 19 lönsamma lärdomar som kan göra skillnaden mellan succé och fiasko.

BÖRS & FINANS

TRENDEN: Fördel Sverige
I duellen om det globala kapitalet är de stora svenska börsbolagen årets vinnare. Och utvecklingen ser ut att hålla i sig. Svenska aktier lockar fortfarande mest i jämförelse med amerikanska konkurrenter.

KRÖNIKA: Extraknäck, nej tack!

ANALYS: Fynda bland IT-spillrorna
Konsulter inom IT är en bransch i vanrykte. Men, som överallt på börsen, finns det också här små
pärlor att hitta.

AKTIERÅD: En rak kurs, tack
Rederiet Gorthon har alla ingredienser som en undervärderad aktie brukar ha. Substans, hyfsat resultat och god ledning. Och en illa dold maktkamp.

AKTIERÅD: Jättebubblan Labs2

AKTIERÅDET: OM åter i blickpunkten

AKTIERÅDET: Xponcard har starka kort

Börsintervjun: “Vi var break-even halv elva i morse”

FINANS

Det ska svida i EMU
Det kostar på att vara med i EMU. Stabilitets- och tillväxtpakten har skapat allt annat än stabilitet och tillväxt i EMU-länderna.

KRÖNIKA: Får jag äta upp det här?

RED VALÖR
Talande egenintresse

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.