Affärsvärldens bästa tips

Efter 27 utgåvor av Privata Placeringar är det lagom att sammanfatta Affärsvärldens bästa spartips.

Syftet med Privata Placeringar (denna färgglada mittsektion, som funnits sedan september 1996) är att ge ett bättre underlag än tidigare för våra läsares val av sparande.

Det som tidigare har saknats både i Affärsvärldens och i övriga tidningars bevakning av sparmarknaden är överblick och heltäckande jämförelser. Osorterade tips har det varit gott om, men nästan alltid utan inbördes logik.

Men för två år sedan bestämde vi på Affärsvärlden oss för att ta ett helhetsgrepp. Vi samlade systematiskt in information från alla leverantörer av spartjänster och under det följande året skapades en databas och ett avancerat beräkningsprogram. Resultatet finns nu på sidorna 6 till 9 varje vecka och kallas Sparindikatorn.

Strax före lanseringen togs beslutet att även öka det redaktionella utrymmet för artiklar om privatekonomi genom att starta en tidning i tidningen. Privata Placeringar var född.Men Sparindikatorn är i högsta grad hjärtat i Privata Placeringar. Den innehåller en avgörande del av det material som de redaktionella artiklarna handlar om.

Tabellen härintill (se nummer 18/1997 av den tryckta tidningen) summerar de fem ämnesområden som Privata Placeringar hittills har tagit upp: aktier, bostäder, fonder, obligationer och pensionssparande. Av de fem finns fyra med i Sparindikatorn. Det ämne som ligger utanför är bostäder, vars avkastning ju till största delen är rätten att bo i dem.

Men nästan alla typer av finansiellt sparande ryms i Sparindikatorn, och tack vare den enhetliga analysen har Affärsvärlden enkelt kunnat göra flera helt nya typer av jämförelser.

Ja, Sparindikatorn har varit en oväntat rik källa att ösa information ur. Det senaste halvåret har den nästan varje vecka givit faktabakgrunden till en eller flera artiklar. Det är nu lagom att sammanfatta de slutsatser som dragits i de första 27 utgåvorna av Privata Placeringar:

Låga årsavgiftervinner i längden. På 20–30 års sikt ger även en tiondels procent per år stort utslag.

Vidkorta spartiderär den procentuella skillnaden i avgifter störst. Det beror på de ibland mycket höga köpavgifterna.

Det ärdyrt att spara mycket. De flesta avgifterna är i procent av kapitalet, vilket egentligen är ologiskt eftersom leverantörernas kostnader snarare är en fast kostnad per kund.

Skatt och avgiftertillsammans gör att risken finns att hela den reala avkastningen går förlorad. Lägre inflation gör visserligen att beskattningen minskar, men den allt lägre reala avkastningen gör att avgifterna slår hårdare.

Den som börjar spara idag måste sätta av rejäla belopp varje månad för att blimiljonär. Bankerna fuskar i sina kalkyler eftersom de varken tar hänsyn till inflation eller skatt.

Om sparkapitalet är stort ärlångsiktiga innehav av egna aktieren svårslagen sparform. Men det är förödande att köpa och sälja egna aktier ofta, både av skatte- och avgiftsskäl.

Bundet, avdragsgillt pensionssparande har enviktig skattefördel, åtminstone för höginkomsttagare. Särskilt gäller det vid kortare spartid och trots risken för nya politiska ingrepp rekommenderar därför Affärsvärlden de som är över 50 att utnyttja avdragsrätten.

De traditionellalivbolagenär ett utmärkt alternativ, tack vare lägre kostnader och en lägre risknivå. Varning dock för de minsta livbolagen, som inte uppnått tillräckliga stordriftsfördelar.

För de som tycker det är roligt att själva bestämma över placeringarna är det nya individuella pensionssparandet,IPS, betydligt mer prisvärt än fondförsäkringar. Dels är valfriheten större mellan olika sparformer, dels har den konkurrens som skapats av rättigheten att byta leverantör givit betydligt lägre avgifter.

Även inom IPS är dockskillnaderna i avgiftermycket stora. Det kan vara mycket lönsamt att byta IPS-institut.

Fondförsäkringar är ett mycketdyrt sätt att få valfrihet. De höga avgifterna gör att försäkringsbolagen behåller största delen av den skattefördel som staten ger.

Den sparform där priskonkurrensen är störst ärprivatobligationer. Allt fler säljs nu med en fast avgift på 100 kronor, vilket innebär högre förväntad avkastning än räntefonder så fort sparbeloppet överstiger 10.000 kronor.

Fonder har samtidigt mångauppenbara fördelarjämfört med direkt ägda obligationer eller aktier. Man slipper bekymmer och de är mycket prisvärt så länge sparandet är av begränsad storlek. Fonder är framför allt det bästa sättet för de allra flesta att investera utomlands. Egna aktier utomlands är bara vettigt för de rika.

Varningdock för fonder registrerade utomlands, till exempel i Luxemburg. Visst ger de en skattefördel vid långsiktigt sparande, men de har ofta höga dolda avgifter.Det snabbt växande intresset för fonder var för övrigt orsaken till att Affärsvärlden sommaren 1993 skapade Fondindikatorn.

Glöm dock inte att Affärsvärldens tre stora tabellverk, Sparindikatorn, Fondindikatorn och Aktieindikatorn, är just indikatorer – de ger en första indikation på vilka alternativ som är bäst. Men före det slutgiltiga beslutet behövs mer information.

När det gäller sparande i allmänhet så måste stor hänsyn tas till det redan befintliga sparandet, av flera skäl. Det finns normalt nackdelar med att avsluta ett befintligt sparande i förtid, främst är det ofta ofördelaktigt ur skattesynpunkt att byta sparprodukt eller –leverantör.

När det gäller fonder så räcker inte informationen i Fondindikatorn. Främst bör man ta reda på mer om respektive fondföretag, deras resurser och investeringsstil. Därför har Affärsvärlden skrivit en lång serie artiklar om de olika fondföretagen på den svenska marknaden.

När det gäller aktier så ger Aktieindikatorn vägledning om hur en viss aktie är värderad idag. Men skillnader i nyckeltal mellan olika bolag beror till största delen på vilka förväntningar om bolagets framtid som börsplacerarna har. Innan man köper eller säljer en aktie bör man alltså ta reda på varför nyckeltalen för en viss aktie är höga eller låga, samt försöka ta ställning till om man är mer optimistisk eller mer pessimistisk än genomsnittsplaceraren.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.