Afv avslöjar: Studsviks hyresgäst kopplas till Kinas militär – svartlistat av USA

Studsvik hyr ut kontorslokaler till ett statligt kinesiskt bolag, kan Afv avslöja. Enligt USA:s regering är bolaget en del av Kinas militärindustri. Dessutom höjer nu Studsvik säkerhetsnivån efter att TV4 avslöjat kopplingar mellan en medarbetare och regimen. Men VD Camilla Hoflund kan inte säga om uthyrningen berörs. "Kan av naturliga skäl inte gå in på", uppger hon för Afv.
Afv avslöjar: Studsviks hyresgäst kopplas till Kinas militär – svartlistat av USA - STUDSVIK
Kinaägda CNNC har anställda i Studsvik Tech Park. Foto: My Matson / DN / TT

En medarbetare på Studsvik finns med på en läckt lista över personer kopplade till det kinesiska kommunistpartiets Enhetsfront. Gruppen arbetar för kommunistpartiet och dess mål, enligt TV4:s Kalla Fakta.

Studsvik har skickat uppgifterna vidare till Säkerhetspolisen, uppger bolaget i ett pressmeddelande.

Statsägt bolag hyr kontorlokaler

Men det finns fler kopplingar mellan Studsvik och den kinesiska regimen. China National Nuclear Corporation (CNNC), som är ett statligt kinesiskt bolag, hyr kontorslokaler av Studsvik, kan Afv avslöja. Kontoret ligger intill ett skyddsobjekt där Studsvik öppnat för att bygga småskaliga reaktorer.

CNNC:s toppskikt utses direkt av kommunistpartiet och bolaget är föremål för amerikanska sanktioner. Detta på grund av kopplingar till Kinas militära industrikomplex.

“Utanför säkerhetsklassat område”

Vid Studsviks anläggning i Nyköping hyr CNNC in sig på Studsvik Tech Park, där de ska bedriva forskning om utveckling av civil kärnkraft. Bolaget ingår bland annat i ett forskningsprogram om säkerhet.

Camilla Hoflund. Foto: Studsvik

“Vi ser det som viktigt att kärnkraftsbolag världen över samarbetar för att utveckla säker fossilfri elproduktion och vår roll är att erbjuda en plattform för sådant samarbete”, har Studsviks VD Camilla Hoflund tidigare kommenterat samarbetet när Afv ställt frågor.

Studsvik är ett säkerhetsklassat område och CNNC:s kontorslokal ligger precis utanför det inhägnande säkerhetsobjektet.

“Som tidigare meddelat så ligger den uthyrda lokalen utanför det säkerhetsklassade området, i anslutning till en öppen restaurang och CNNC har fortsatt tillgång till kontoret”, skriver Camilla Hoflund i ett mejl.

Att CNNC finns med på amerikanska sanktionslistor påverkar inte bolagets bedömning, enligt Camilla Hoflund.

“Som svenskt och publikt bolag följer vi givetvis svenska och europeiska direktiv som till exempel sanktioner, och i dagsläget finns inga sådana riktade mot CNNC.”

Raderat nyheter om samarbete

Enligt pressmeddelandet på onsdagen har Studsvik “vidtagit åtgärder för att skärpa den redan strikta säkerhetsnivån i bolaget”, men Camilla Hoflund vill inte svara på om uthyrningen till CNNC berörs.

“Avseende de vidtagna åtgärderna för att skärpa den redan strikta säkerhetsnivån i bolaget kan vi av naturliga skäl inte gå in på dem”, skriver hon.

När samarbetet inleddes med CNNC 2020 publicerade Studsvik en nyhet på sin sajt om samarbetet. Denna artikel är idag raderad, men finns att läsa i internetarkivet Wayback Machine. I nyheten framgår att CNNC:s generaldirektör Gu Jun deltog i en ceremoni över länk. Även anställda vid den kinesiska ambassaden i Sverige deltog.

Camilla Hoflund har inte svarat på frågan varför Studsvik raderat nyheten om samarbetet.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.