TV4
Afv avslöjar: TV4 till salu – Telia väntas få 5 miljarder
2019 sålde Bonnier TV4-gruppen till Telia för nära 10 miljarder kronor i vad som skulle visa sig vara en marknadsmässigt vältajmad affär. Nu uppger källor med god insyn att en strukturerad säljprocess är i gång där flera intressenter för samtal med kommunikationsjätten – för under halva det pris Telia betalade.
Samtal förs med Egmont och Schibsted – men även Bonniers. Med en prislapp på under 5 miljarder kronor, potentiellt så låg som 3-4 miljarder, skulle Bonnier kunna köpa tillbaka TV4 för mindre än halva den summa de blev ersatta med för bara 5 år sedan. Detta enligt en källa som Afv pratat med.
Analyshuset Kepler Cheuvreux värderade i december TV4 till 5-7 miljarder kronor.
Även riskkapitalbolag, samt utländska mediejättar som amerikanska Discovery, tyska RTL och franska Canal+ omtalas bland mediebedömare som tänkbara köpare, men snarare utifrån förmodat strategiskt intresse och visad köplust i andra sammanhang, än uppgifter om att de fört konkreta samtal. För Canal+ skulle bolagets ägande i Viaplay kunna vara ett hinder på konkurrens-grunder.
Att Patrik Hofbauer tillträder som ny VD i Telia den 1 februari ökar sannolikheten att en deal kommer på bordet inom en snar framtid, om han omedelbart vill göra ett avtryck.
Dansk drömmatch?
Den framtida ägare som har flest synergier med TV4-koncernen vore danska mediehuset Egmont, enligt bedömare som Afv pratat med.
Egmont äger norska TV2 och skulle enligt allmän medievisdom profitera från ytterligare TV-kanaler i portföljen, idag TV4, TV4 Play (tidigare C More) och finska MTV. På senare år har Egmont också skiftat fokus från tryck och veckotidningar till spel och e-handel, genom bland annat RoyalDesign, Outnorth och Garnius. Bolag som utifrån kundgrupp och varor har stort intresse för fördelaktiga kontrakt om TV-reklam.
“Det är tänkbart att Egmonts fit är så bra att det rättfärdigar om de betalar ett visst överpris. Men knappast mer än fem”, säger en källa och syftar på miljarder kronor i köpesumma.
Efter goda e-handelsår under pandemin förmodas den stiftelse som äger Egmont ha mer än tillräckligt med kapital i kistan för att genomföra ett köp.
Afv har sökt Egmont för kommentar.
Bonnier-bumerangen
På Bonniers balansräkning finns fortfarande merparten av den summa man blev betald för TV4. Men varför skulle man vilja använda den för att köpa tillbaka det man en gång ratade? Personliga preferenser skulle kunna tala för att man vill ha tillbaka den fula ankungen i boet.
Casten Almqvist, fram till 2022 VD på TV4, sitter idag som styrelseordförande i Bonnier Books, och sägs “vara sugen” på att införliva sin tidigare arbetsgivare i sfären igen. Han anses ha Bonnier-familjens öra och ses även som en potentiell kandidat till rollen som näste VD i moderbolaget Bonniers styrelse efter Erik Haegerstrand. Haegerstrand fyller rollen tillsvidare efter att Stina Andersson fick gå 2022, efter bara en kort tid på posten.
Ett återköp till hälften eller en tredjedel av vad man fick 2019 har ju också en viss klang av smart deal som kan vara svår att motstå.
Afv har sökt Bonnier som avböjer att kommentera.
Schibsted
Norska jätten Schibsted föreslog i slutet av förra året förändringar i ägarstrukturen, där de framgångsrika handels-sajterna (bland dem Blocket) finns kvar inom det noterade börsbolaget, medan tidningarna säljs till den kapitalstarka stiftelsen Tinius, som länge varit Schibsteds största ägare.
En ny innehålls- och nyhetsfokuserad verksamhet skulle kunna se TV4 som ett bra komplement och stärka bilden av ett starkt mediehus. Å andra sidan är de redan planerade förändringarna utmanande i sig. Plus att Schibsted nyss bränt sig genom en investering i Viaplay, där man köpte 10,1% för knappt 380 miljoner kronor så sent som i september ifjol, bara ett par månader innan bolaget kraschade totalt och man fick se pengarna evaporera till ett restvärde av 16 miljoner idag.
Schibsted skriver till Afv att man avböjer att kommentera.
Statlig Svarte Petter
Med staten som huvudägare i Telia har TV4-köpet ifrågasatts på ideologiska grunder ända sedan det genomfördes. Frågan har dock blandats med frågan om statlig utförsäljning av Telia, där de borgerliga partierna har i flera omgångar drivit på, men tappat modet av Försvarsmaktens invändningar om nätverkets betydelse för rikets säkerhet.
2019 krävde nuvarande finansminister Elisabeth Svantesson, som då satt i opposition, att Telias ägande skulle utredas med motivationen att ”staten inte ska vara en stor dominerande aktör på mediemarknaden”. Med TV4 ute ur bilden skulle statens sits på två stolar bli mindre iögonfallande.
VD-byte bäddar för handling
Avgående VD för Telia, Allison Kirkby, uttalade sig flera gånger skeptiskt till ett blandat ägande av telekom och TV innan hon tillträdde i maj 2020. Och så sent som i september ifjol sa hon också “media ska inte ägas av operatörer”, under en konferens. Trots det har hon hittills inte agerat genom att sälja under sin tid i ledning. Men nu ser det alltså ut som om hon på upploppet sjösatt en process som skulle utmynna i det hon hela tiden talat för. Införlivandet av varumärket C More i TV4 tidigare, kan även det ses som en förberedelse för försäljning.
Att kungöra en försäljning av TV4 vore en handlingskraftig start för Patrik Hofbauer som tillträder som ny VD den 1 februari. Han kommer då från VD-stolen på Svenska Spel, men var VD för Telenor mellan 2014-2018 och har andra ledarroller bakom sig inom telekom och media som gör det sannolikt att han anländer till Telia med ett perspektiv på huruvida TV4 har en framtida roll inom koncernen.
På förfrågan om kommentar till uppgifterna skriver Telias kommunikationschef Tobias Gyhlénius:
“Vi kommenterar inte på rykten och spekulationer”, och lägger till att bolagets fokus ligger på att göra medieverksamheten lönsam igen.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.