Åh, vilket härligt börsår!

Cristina Stenbeck och Carl Bennet är de stora vinnarna på Stockholmsbörsen 2003. Båda har lyckats dubbla sin förmögenhet. Aktiegurun Patrik Brummer har halkat av piedestalen.

Efter tre år med fallande kurser ser 2003 ut att bli ett starkt börsår. Med en knapp månad kvar har generalindex stigit med nästan 27 procent. Senaste gången Stockholmsbörsen steg lika mycket var under it-yrans 1999 då uppgången stannade på svindlande 66 procent.

Uppgången på börsen har också gjort att en rad kända finansfamiljers förmögenheter har återhämtat sig.

Den i särklass mest spektakulära comebacken står Cristina Stenbeck och hennes syskon Hugo, Sophie och Max för. Den sfär de ärvde av Jan Stenbeck har gått från pestsmittad till hetast på börsen. Årets kursuppgångar för bolagen är fenomenala: Metro har stigit med 200 procent, Transcom med 160 procent, maktbolagen Invik och Kinnevik med 150 procent respektive 160 procent och Tele 2 med 70 procent. Utfallet har dramatiskt ökat värdet på barnens privata innehav, dels via familjebolaget Emesco, dels via Jan Stenbecks dödsbo. Bara i Invik har det ökat från 460 miljoner kronor till 1,1 miljard kronor.

Millicom – en raket
Raketen i portföljen är dock telekombolaget Millicom, som i början av året handlades i 5 dollar. I dag kostar samma papper 80 dollar, en uppgång med osannolika 1 500 procent! Totalt är barnen Stenbeck goda för över 5 miljarder, en dubbling jämfört med i fjol.

Sossarnas favoritdirektör Carl Bennet har fått se sin förmögenhet stiga med en hel miljard. Merparten kommer från hans innehav i Getinge, som stigit med drygt 750 miljoner kronor. Resten är Boliden och Elanders, som båda har ökat med över 100 procent.

Turnaround i Elanders
– Det känns bra och bottnar framför allt i bolagsspecifika händelser. Getinge har fortsatt att utvecklas mycket starkt och är inne i en expansiv fas och i Elanders har den nya ledningen gjort en turnaround, säger Carl Bennet, vars börsportfölj nu är värd över 2 miljarder kronor.

En mer försiktig general är Fredrik Lundberg som fortsätter att öka sin förmögenhet med mer måttliga steg år efter år. Bara innehavet i investmentbolaget Lundbergs är i år upp med 15 procent, vilket innebär ett tillskott till den privata förmögenheten på 1,2 miljarder kronor.
Trögare har det gått för vapendragarna Gustaf Douglas och Melker Schörling. Den dåliga utvecklingen i Assa Abloy och Securitas har tyngt portföljerna. Men Schörling har räddats av stora kursuppgångar i sitt nya småbolagsimperium med Nibe och Hexagon.

2003 blir också året då Patrik Brummer och hans förvaltare tvingas notera den första plumpen i protokollet. Till och med november hade deras största fond Zenit, som stigit med 600 procent sedan starten, backat med 4 procent. Lika illa har det gått för nystartade fondkollegan Sven Nyman, tidigare Investor. Hans RAM One hade i slutet på oktober backat med över 7 procent i år.En riktigt god jul
Portfölj- Förändring
värde, mkr mkr %
Cristina Stenbeck 5 300 3 000 130
Fredrik Lundberg 9 800 1 400 15
Carl Bennet 2 200 1 000 80
Sten A Olsson 1 500 400 35
Antonia Ax:son Johnson 4 150 250 6
Sven Hagströmer 760 130 20
Mats Qviberg 650 110 20
Melker Schörling 4 300 -200 -4
Gustaf Douglas 6 100 -1 000 -15

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Curasight