AK Steel rasade efter vinstvarning

Amerikanska AK Steel vinstvarnade för det första kvartalet efter stängning i går och rasade närmare 10 procent i efterhandeln.

Bolaget räknar med att rapportera en vinst per aktie om -0,23 till -0,28 dollar i det första kvartalet, vilket kan jämföras med analytikerkonsensus som låg vid en vinst på 0,03 dollar per aktie enligt Zacks.

Enligt AK Steel har bolaget påverkats negativt av en svagare än väntade leveranser och priser på spotmarknaden för handelsstål, detta på grund av oväntat höga nivåer av vad AK Steel anser vara ”orättvis import”.

Bolagets leveranser bedöms ha fallit med 14 procent under det första kvartalet från fjärde kvartalet. Bolaget uppger att leveranser av handelsstål och rostfritt stål till fordonssegmentet är fortsatt stark till följd av marknadsefterfrågan.

AK Steel uppger vidare att det råder ett överskott av stålkapacitet på den globala marknaden och fortsatt utmanande marknader har lett till ökad import av platt handelsstål till i USA. Under förra året ökade importen med närmare 60 procent. På senare tid har även den starkare dollarn bidragit till ökad import.

Gällande prisutvecklingen under kvartalet ligger bolagets snittpris på 995 dollar per ton. Det är ungefär 1 procent högre än under fjärde kvartalet. Ökningen förklaras med förbättrad produktmix.

På handelsståls-marknaden har spotpriserna fallit under kvartalet och priserna fortsätter nedåt. AK Steel gör bedömningen att det främst beror på ökad import.

Samtidigt har bolaget dragit fördel av lägre kostnader för råvaror, som järnmalm, skrot och energi samt av en stabil produktion. Men detta har inte varit tillräckligt för att motverka effekterna av lägre volymer och priser, uppger bolaget.

Under gårdagen vinstvarnade även amerikanska stålbolaget Nucor för första kvartalet på grund av att lägre försäljningspriser påverkat vinstmarginalen negativt.

AK Steel och Nucor är några av bolagen som SSAB nyligen pekat ut i en referensgrupp gällande den finansiella målsättningen kring lönsamheten.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.