Aktie som saknar sting

Medicinteknikbolaget Getinge kan snart lägga ett trist år bakom sig. Det mesta talar för att nästa år blir bättre, men det ligger redan i kursen.

I efterhand kan det sägas. Problemen för det Carl Bennet-kontrollerade medicinteknikbolaget Getinge tog sin början i samma stund som bolaget klippte sina rötter för att slå ner bopålarna i Göteborg. Huvudkontorsflytten från Halland till rikets andra stad motiverades med att det skulle bli lättare att rekrytera kompetent personal. Tyvärr har bolaget sedan dess mest präglats av dåliga nyheter och nedskärningar. Tillvaron för nye vd:n sedan ett halvår tillbaka, Alex Myers, har varit allt annat än lättsam men ser nu ut att bli mindre ansträngd.

Kvalitetsskandalen som utretts av amerikanska läkemedelsverket FDA ligger nu bakom bolaget och blir 125 miljoner kronor billigare än bolaget befarat. Vid den kapitalmarknadsdag som bolaget höll förra månaden halade Myers dessutom fram den stora löftesmaskinen och utlovade rejält höjd vinst, upp till 3 miljarder mer i rörelsevinst före goodwillavskrivningar till 2019, vilket skulle betyda ungefär dubbelt upp jämfört med den rörelsevinst som bolaget väntas redovisa i år. Investerarna svalde ledningens utsikter och de nya finansiella målen, bland annat en organisk årlig tillväxt på 2 till 4 procent mellan 2016 och 2019 samt en vinsttillväxt på över 10 procent per år. Aktien steg med 10 procent på en dag.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här

Annons från Trapets
Annons från Invesco