Aktie som saknar sting

Medicinteknikbolaget Getinge kan snart lägga ett trist år bakom sig. Det mesta talar för att nästa år blir bättre, men det ligger redan i kursen.

I efterhand kan det sägas. Problemen för det Carl Bennet-kontrollerade medicinteknikbolaget Getinge tog sin början i samma stund som bolaget klippte sina rötter för att slå ner bopålarna i Göteborg. Huvudkontorsflytten från Halland till rikets andra stad motiverades med att det skulle bli lättare att rekrytera kompetent personal. Tyvärr har bolaget sedan dess mest präglats av dåliga nyheter och nedskärningar. Tillvaron för nye vd:n sedan ett halvår tillbaka, Alex Myers, har varit allt annat än lättsam men ser nu ut att bli mindre ansträngd.

Kvalitetsskandalen som utretts av amerikanska läkemedelsverket FDA ligger nu bakom bolaget och blir 125 miljoner kronor billigare än bolaget befarat. Vid den kapitalmarknadsdag som bolaget höll förra månaden halade Myers dessutom fram den stora löftesmaskinen och utlovade rejält höjd vinst, upp till 3 miljarder mer i rörelsevinst före goodwillavskrivningar till 2019, vilket skulle betyda ungefär dubbelt upp jämfört med den rörelsevinst som bolaget väntas redovisa i år. Investerarna svalde ledningens utsikter och de nya finansiella målen, bland annat en organisk årlig tillväxt på 2 till 4 procent mellan 2016 och 2019 samt en vinsttillväxt på över 10 procent per år. Aktien steg med 10 procent på en dag.

Alex Myers framåtanda är det alltså inget fel på. Förtroendet för ledningen har annars fått sig en del törnar de senaste åren. Bo­laget levererade fram till förra hösten ett halvdussin vinstvarningar, vilket fick till följd att långvägaren Johan Malmquist, efter 17 år vid rodret i Getinge, hoppade av skutan i våras. Att döma av tredjekvartalsrapporten som presenterades i torsdags i förra veckan tycks vägen till de nya finansiella målen vara fortsatt krokig.

Den historiska lönsamhetsnivån, en genomsnittlig rörelsemarginal under de tio åren 2004 till 2013 på 15,1 procent, förefaller just nu omöjlig att nå upp till. Förra året sjönk marginalen till 10 procent och under första halvåret i år var marginalen blott 5 procent. Under tredje kvartalet var marginalen 6 procent, samtidigt som organiska tillväxten justerat för valutaeffekter var blott 1 procent. Utsikterna framöver förmörkas också av att tyska konkurrenten Drägerwerk i förra veckan presenterade en vinstvarning som sänkte aktien nära 20 procent. Investerarna valde dock att i stället ta fasta på att Getinges orderingång ökade med 5 procent under kvartalet och handlade upp aktien nära 7 procent på rapportdagen.

Analytikerkollektivet har inte bestämt sig för vad de ska tro om den tidigare kometaktien som under de 14 åren efter millennieskiftet steg över 1 000 procent. Sex analytiker har köp och exakt lika många tycker att aktien bör säljas. Affärsvärlden har de senaste åren haft en avvaktande inställning till aktien. I mars i fjol rekommenderade vi läsarna att invänta bättre tillfällen att köpa aktien. Det visade sig lyckosamt. Köptillfället infann sig förra hösten och sammantaget har Getingeaktien efter rekommendationen klättrat cirka 10 procent, medan börsen som helhet har klättrat 12 procent under samma tid.

Kursuppgången i samband med niomånadersrapporten för upp aktien till nivåer där årets och nästa års vinst värderas till 28 respektive 24 gånger pengarna. Det är dyrt för ett bolag som fortfarande har mycket kvar att bevisa. Lägg sedan till det faktum att ledningen inte utnyttjat kursfallet under hösten till att förvärva egna aktier och vi upprepar beskedet att det kommer bättre köptillfällen längre fram. Köp på nivåer under 180 kronor.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.