Aktieägarna i Londonbörsen röstar ja till Refinitiv-affär

Aktieägarna i Londonbörsen (LSE) röstade på tisdagen om ett övertagande av data- och analysföretaget Refinitiv, en affär värd 27 miljarder dollar eller cirka 260 miljarder kronor.

Ägarna röstade med överväldigande majoritet ja till affären, sedan Londonbörsens styrelseordförande Don Robert vid tisdagens extrastämma sagt att styrelsen var enhällig i sin rekommendation av Refinitivbudet, då styrelsen anser affären vara en kraftfull möjlighet som ligger i ägarnas och bolagets bästa intressen. Omkring 99,3 procent av de röster som avgavs vid stämman stöttade affären, skriver Reuters.

En aktieägare ställde under stämman frågan om det hela handlar om huruvida Londonbörsen själv försöker bygga upp sig för att undvika att själv bli ett uppköpsobjekt framöver.

”Vi känner mycket starkt att detta är i det långsiktiga intresset för London Stock Exchange. Det kommer att ge oss en möjlighet att ha en verkligt global verksamhet”, sade börsens vd David Schwimmer.

Börsindustrin har på senare år haft många försök, lyckade och mindre lyckade, till affärer över landsgränserna i samma takt som de traditionella intäkterna från börshandel har krympt. Många av affärerna har stoppats, av konkurrensmässiga eller politiska skäl. Detta har ökat intresset för närliggande verksamheter till börserna, såsom data och analys.

Styrelsen avfärdade vid extrastämman även tvivlande aktieägare som misstror bolagets kapacitet att göra ett lyckat övertagande av Refinitiv.

Affären presenterades för första gången i augusti, mindre än ett år efter att ett Blackstone-lett konsortium köpt ut Refinitiv från Thomson Reuters. Nu återstår för LSE att få Refinitivaffären godkänd av myndigheterna, något som väntas bli en utdragen process. Vissa av de existerande tillgångarna kan också behöva säljas för att affären ska gå igenom, uppgav en anonym källa för Reuters.

När affären är klar kommer Refinitivs tidigare ägare att ha omkring 37 procent av aktierna i LSE, men ha mindre än 30 procent av rösterna i bolaget.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.