Aktieindikatorn: Stark spurt

Börsbolagen hade ångan uppe under det sista kvartalet i fjol. Flera av årsboksluten visar högre vinster än väntat.

Den svenska industrin gjorde en stark avslutning under det sista kvartalet 1999 och flera storbolag redovisade högre vinster än vad aktiemarknaden förväntat sig. Så kommer den totala rapportbilden att se ut om bokslutskommunikéerna i februari följer utvecklingen från hittills levererade årsrapporter. Inte alla, men ändå flertalet av veckans större företag, framför allt inom verkstadssektorn, redovisar överraskande positiva resultat.

Visserligen var SKF:s försäljning svag på de flesta marknader under fjolåret, förutom till Asien och till fordonsindustrin i Nordamerika. Men mot slutet av året förbättrades situationen på den västeuropeiska marknaden. Kullagerkoncernen har under året även genomfört omfattande kostnadsreduktioner och omstruktureringar vilket bland annat fått till följd att antalet anställda minskat med sju tusen. Resultatet, exklusive reavinster, blev bättre än väntat, 1.548 miljoner kronor. Förra året levererade bolaget en förlust på över 2 miljarder kronor.

Ericssons årsrapport var bättre än väntat och aktiekursen steg. Sedan niomånadersrapporten presenterades, i slutet på oktober, har bolagets marknadsvärde fördubblats från 605 miljarder till 1.229 miljarder kronor. Resultatet, exklusive reavinster, blev en vinst på 14.543 mkr, en minskning med 19 procent jämfört med året innan. Affärsvärlden räknar med en vinst på 26 miljarder för innevarande år.

Concordia har, liksom de flesta rederier, haft ett kämpigt år med lägre fraktrater. Sjunkande råoljepriser under 1998 gjorde att lageruppbyggnaden ökade och att fjolåret präglades av sjunkande transportbehov. Företagsledningen tror dock att oljelagren i världen nu är på sin lägsta nivå på 10 år. En ökad efterfrågan på olja innebär att OPEC sannolikt ökar sin produktion vilket gynnar tankfartygen med stabilare fraktrater och högre intäkter, spår Concordia inför året. Rederiets fjolårsresultat blev en förlust på 72 mkr. För detta år räknar Affärsvärlden med en vinst på 50 mkr.

Noteringar

Merita-Nordbanken koncentrerar sitt ägande till ett bolag och en aktie och skapar därigenom en börsjätte på ca 100 miljarder kronor. Det nya bolaget, som tillfälligt ska heta Nordic Baltic Holding, kommer att

noteras på Stockholmsbörsen och handlas med aktiedepåbevis på Helsingforsbörsen. I måndags hade Stockholmsbörsen ännu inte fått besked om alla detaljer från Patent- och Registreringsverket.

Simbel Investment AB har nu förvärvat mer än 90 procent av aktierna i N&T Argonaut. Rederiet avnoteras och har sista dag för handel den 14 februari.

SBI Holding, som via dotterbolaget IM Marknadsplats bedriver börsverksamhet, tar intryck av storebror OM Stockholmsbörsen och noterades på den egna SBI-listan i går den 1 februari. Två riktade nyemissioner har redan genomförts och tillsammans med ännu en nyemission i februari tillförs bolaget 30 mkr.

Förvaltningsbolaget Skandigen bytte den 1 februari namn till Skanditek.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.