Aktierådet: Sjukare storlek
Någon som minns Pharmaciachefen Fred Hassans ord i den senaste årsredovisningen? “Kvalitet ska gå före kvantitet”, hette det samtidigt som han påpekade att Pharmacias mål inte är att bli störst i världen.
Den uppfattningen ändrade han efter några månader. Pharmacia och Pfizer är, om konkurrensmyndigheterna ger sin välsignelse, på god väg att bilda världens största läkemedelsbolag. Tillsammans omsätter bolagen 48 miljarder dollar, cirka 450 miljarder kronor. Forskningsbudgeten blir världens största på 65 miljarder kronor.
Bolaget, där Pharmacias aktieägare får 23 procent, blir kort sagt en koloss och kraven på Pfizer att hitta storsäljare ökar dramatiskt. Då är det illa att det samtidigt finns undersökningar som pekar på att kreativitet och effektivitet i den egna forskningen tar stryk i takt med att organisationen växer. Den saken understryks av att det förra året lanserades endast 28 nya läkemedel i världen, det lägsta utfallet sedan 1994 trots att bolagens forskningsanslag vuxit snabbt.
Inte bara Pharmacia växer. De flesta läkemedelsbolag blir i snabb takt allt större och de många företagsköpen ger närmast ett desperat intryck. De används som en metod att snabbt köpa tillväxt när den egna forskningen inte ger tillräckligt goda resultat. Genom att köpa Pharmacia kommer Pfizer till exempel över storsäljaren Celebrex.
Fortsatta sammanslagningar
Det motsägelsefulla är att utvecklingen ändå talar för fortsatta sammanslagningar. Det är i den miljön som de stora bolagen, som Pfizer och Pharmacia, riskerar att bli omsprungna av mindre och innovativa företag.
Pharmacia ägs bara till 3,5 procent av svenska aktieägare. Största delen av bolaget ägs av amerikaner. Men det finns fortfarande 160 000 svenskar som har aktier i bolaget. Antalet har minskat drastiskt sedan Pharmacia gick samman med Upjohn 1995 och Monsanto 2000.
Efter samgåendet med Pfizer kommer de svenska aktieägarna att äga mindre än 1 procent av bolaget. Det är inte tillräckligt för att motivera en notering på Stockholmbörsen. Om Pfizer får igenom budet kommer aktierna därför att avnoteras. Allt annat vore orimligt. Det ökar kostnaderna för svenska aktieägare.
När affären, som enligt Pfizer ska vara klara före årsskiftet, presenterades innebar den en generös premie på 44 procent. Affärsvärldens rekommendation till den som äger aktier i Pharmacia är att inte vänta på budet. Sälj i stället. Nu handlas Pharmacia med en rabatt på 5 procent i förhållande till Pfizer. Det betyder att aktiemarknaden är relativt säker på att budet ska godkännas. Rabatten förklaras av osäkerheten om när aktiebytet ska ske och ränteffekten. Sedan budet presenterades har båda aktierna åkt berg- och dalbana på börserna även om aktierna följt varandra väl.
Den som har ett fåtal aktier i Pharmacia ska sälja. Annars drabbas man av dyra courtagekostnader när de amerikanska Pfizeraktierna ska säljas senare.
Bäst att vänta
Den investerare som vill äga aktier i ett internationellt läkemedelsbolag och tror att Pfizer är det bästa valet ska naturligtvis avvakta. Pfizers köp av Warner-Lambert för ett par år sedan är trots allt ett exempel på ett väl genomfört förvärv. Lyckas Pfizer lika väl med Pharmacia kan det bli en bra affär. En som tror på Pfizer är för övrigt svenska Industrivärden. Investmentbolaget äger 3 miljoner aktier i Pfizer till ett värde av 800 miljoner kronor.
Affärsvärldens stalltips är ändå att hålla sig bort från aktien – både på kort och lång sikt.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.