Aktierna som går starkast på börsen

Stockholmsbörsen inledde tisdagens handel med en klar uppgång efter måndagens rally i New York, i likhet med de större kontinentala börserna.

Starkast gick konjunkturkänsliga bolag som Autoliv, Electrolux och Boliden – medan telekombolag, Essity och Astra Zeneca var nära botten av storbolagsindexet.

Vid 9.45-tiden var OMXS30-indexet upp 2,2 procent till nivån 1.496. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick då till 4,7 miljarder kronor. I Tyskland och Frankrike steg motsvarande index 4,7 respektive 2,8 procent.

På den svenska politiska fronten har moderaterna föreslagit ett krispaket med kostnader på 100 miljarder kronor i månaden i april och maj. Moderaterna vill ha ett mer generöst permitteringsstöd.

Storbolagsindexet toppades av krockkuddetillverkaren Autoliv, som steg 9,5 procent, följd av vitvarujätten Electrolux, upp 7,8 procent. Nästan lika mycket steg H&M, som fått höjd rekommendation till behåll av DNB och upprepad köprekommendation från Kepler Cheuvreux.

Också storbankerna öppnade starkt, med Nordea och SEB starkast efter uppgångar på över 3 procent.

Råvarubolagen inledde också dagen med optimism. Boliden klättrade över 5 procent och Lundin Mining cirka 7 procent. Oljebolaget IPC steg hela 9,4 procent, Enquest 6 procent och Lundin Energy (tidigare Lundin Petroleum) avancerade knappt 2 procent.

Svagast av storbolagen var på morgonen Essity och Astra Zeneca, som förlorade drygt 1 procent. Även Getinge, som fått sänkt rekommendation till behåll av DNB, gick kräftgång i samma storleksordning.

Utanför OMXS30 rusade Gränges nästan 17 procent sedan Carnegie höjt sin rekommendation för aluminiumbolaget till köp från behåll. Tvåsiffriga uppgångar noterades även för Bufab och Haldex.

Livsmedelsbolaget Ica backade 1,3 procent, sedan styrelsen beslutat att skjuta upp hälften av utdelningsförslaget till efter en extra bolagsstämma i höst.

För Tobii, som flaggar för att de finansiella målen sannolikt inte kommer att nås under året, och att dessa ska ses över när situationen stabiliserats, blev nedgången 0,9 procent.

Storytel som släppte vissa nyckeltal för det första kvartalet förlorade 2 procent, medan Nilörn lyfte 12 procent trots lägre omsättning och resultat för det första kvartalet än i fjol.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här