Aktierna som lockar i börskaoset

Mitt i börsoron har privatspararna gjort fler aktieaffärer än någonsin. Och det var klassiska högutdelare som lockade under månaden.

Under mars gjorde privatspararna 411 900 affärer per dag. Det innebär att rekordet från februari slogs med råge, och ökningen mellan månaderna ligger på 32 procent.

– Turbulensen på världens aktiemarknader och den rekordhöga volatiliteten har fått privatspararna att göra fler aktieaffärer än någonsin. Nettoköpen är de största på många år framför allt väljer man att fylla på befintliga innehav i folkaktierna, säger Johanna Kull, sparekonom på Avanza.

Enligt såväl Avanza som Nordnet har spararna lockats av klassiska högutdelare.

Utmärkande för köplistan är att köpen är breda där inget enskilt bolag sticker ut, även om det går att skönja ett visst fokus på klassiska högutdelare.

– De senaste veckornas snabba kursrörelser har varit ett skolboksexempel på hur svårt det är att tajma börsen. Spararna verkar dock ha hållit sig till sin långsiktiga strategi och fyllt på lite succesivt. Något som brukar ge bra betalt över tid. De stora köpen i klassiska utdelningsaktier blev sannolikt en viss missberäkning på kort sikt dock, säger Johanna Kull.

–   I den polariserade debatten om utdelningar missar man ofta att många av ”ägarna” är vanliga privatsparare, säger Nordnets sparekonom Frida Bratt.

Investor var fortsatt den mest nettoköpta aktien hos Nordnet, men även Volvo, som innan coronakaoset såg ut att leverera en fin extrautdelning och högutdelarna Telia och SEB är nykomlingar i köptoppen.

– Det vore huvudlöst att dela ut samtidigt som man tar emot statligt stöd. Men tar man inte emot statligt stöd borde det vara upp till bolaget och dess ägare – och inte politiker – att ta ställning till om den finansiella situationen och utsikterna möjliggör att bolaget delar med sig av 2019 års vinst till spararna, anser Frida Bratt.

Spararna bottenfiskar även i årets kursförlorare som Lundin Petroleum och Intrum.

– Intrum, som tappat nära 60 procent av sitt börsvärde på en och en halv månad, har fått 31 procent fler ägare under samma period. Visst är värderingen nu låg, men bolaget med sin exponering mot Italien och Spanien befinner sig också mitt i coronakrisens epicentrum. Här är det sannolikt också den höga direktavkastningen som lockar spararna. Värt att komma ihåg är dock att utdelningen kan komma att sänkas eller till och med slopas, vilket vi under de senaste veckorna sett flera exempel på, säger Johanna Kull.

Säljlistan hos Avanza domineras av vinsthemtagningar från senaste årens vinnaraktier, bland annat i flera av de amerikanska tech-jättarna.

Mest köpt och sålt hos Avanza

Mest köpta Mest sålda
SEB A Evolution Gaming
Volvo B Fortnox
Telia AstraZeneca
Lundin Petroleum Embracer
Investor B Apple
SBB B ABB
Intrum Swedish Match
Industrivärden C Powercell
Swedbank Amazon
Securitas Microsoft

 

Mest köpt och sålt hos Nordnet

 

Mest köpta Mest sålda
Investor Epiroc
Volvo Stayble Therapeutics
SEB Nordic Entertainment Group
Telia Karo Pharma
Lundin Petroleum Lammhults Design
H&M Saltängen Property Invest
Latour Engelska Skolan
Swedbank Canopy Growth
Castellum Spotify
Industrivärden John  Mattson
OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här