Aktierna som trotsar nedgången

Stockholmbörsen fortsatte nedåt på fredagen då nyheter relaterade till coronavirusets spridning dominerade, samtidigt som många småbolag kom med rapporter. Nedgången var bred och samtliga branschindex noterades på minus.

Omkring klockan 13.15 hade OMXS30 backat 2,6 procent till 1.676, efter att tidigare under dagen som mest ha varit ned nära 4 procent. Utvecklingen på de större Europabörserna var likartad med stora nedgångar på såväl CAC40 i Paris som DAX i Frankfurt.

På hemmaplan har ytterligare fall av smittade upptäckts i Stockholm, Uppsala och Göteborg, vilket hittills summerar till sju fall i Sverige. Näringsminister Ibrahim Baylan uppgav på fredagen att regeringen har verktyg att ta till om virusläget skulle förvärras.

I botten av OMXS30 fanns Getinge och Swedish Match som tappade drygt 4 procent vardera, men även Kinnevik och Astra Zeneca noterade stora nedgångar. Bland de aktier som kom lindrigast undan i storbolagsindexet fanns Swedbank och Atlas Copco, som tappade 1,7 respektive 2 procent.

LKAB har köpt ytterligare aktier i stålbolaget SSAB och därmed fördubblat sitt ägande till 10,5 procent av aktierna. Statliga LKAB:s vd Jan Moström säger till Dagens Industri att investeringen delvis är ett sätt att säkra att SSAB förblir nordiskt. ”Det är inte utan anledning som vi har gått över 10 procent”, säger han till tidningen. SSAB backade 3,7 procent.

Folkhälsomyndigheten i Polen har återkallat MTG:s tillstånd att ha publik på plats vid e-sport-eventet IEM Katowice som inleds på fredagen. Detta med anledning av coronaviruset. MTG backade 6,6 procent.

EU-kommissionens beslut att Assa Abloy måste sälja delar av det förvärvade Agta Record är en motgång för låsbolaget, anser Morgan Stanley i en kommentar till torsdagens besked. Assa Abloy var ned 2,7 procent.

Eltel har fått en order från Vattenfall värd 22 miljoner euro. Avtalet gäller byte av 236.000 elmätare i Sverige men kan komma att utökas. Eltel sällade sig till det lilla antalet aktier som steg och var upp nära 2 procent.

Medivir backade 11,6 procent. Aktien steg rejält för två dagar sedan på spekulationer om att bolagets substans simeprevir skulle kunna användas vid behandling mot covid-19. Förhoppningarna punkterades dock på torsdagen i en kommentar av bolagets vd varpå aktien vände ner.

Det har varit relativt lugnt på rekommendationsfronten, men Nordea Markets har sänkt sin rekommendation för fastighetsbolaget Balder till behåll från tidigare köp och aktien var ner 5,4 procent.

Fredagen innebar slutet på rapportperioden och det var sista dagen för bolagen att öppna böckerna för det fjärde kvartalet. Många småbolag inkom med rapporter. Bland de fåtaliga aktier som noterades högre fanns rapporterande Xbrane Biopharma som lyfte 10 procent.

På morgonen redovisade SCB svenska BNP-siffror, där BNP steg 0,2 procent under fjärde kvartalet jämfört med närmast föregående kvartal. Jämfört med motsvarande kvartal 2018 steg BNP 0,8 procent. Enligt Infronts prognosenkät väntades Sveriges BNP ha ökat 0,2 procent under fjärde kvartalet jämfört med närmast föregående kvartal.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.