Aktiespararna ger tummen upp till Vonovias budpliktsbud på Hembla

Organisationen Aktiespararna rekommenderar sina medlemmar att tacka ja till Vonovias budpliktsbud på fastighetsbolaget Hembla på 215 kronor.

Det uppger Aktiespararna i ett uttalande på sin hemsida.

Tidigare har Hemblas oberoende budkommitté enhälligt rekommenderat aktieägarna att inte acceptera Vonovias bud. Aktiespararna har alltså en annan syn.

Den tyska förortskungenHyresfastigheter i svenska miljonprogram säljs till Tyskland. Vem är den nya ägaren av de svenska förorterna? Affärsvärlden kartlägger bostadsjätten Vonovia. 

”Den här typen av bud kommer oftast när en existerande storägare väljer att öka sitt innehav och passerar den gräns, 30 procent, då skyldighet att lägga ett bud på samtliga aktier uppkommer. Som regel är det inte attraktivt att acceptera ett sådant bud då det normalt ligger på en nivå motsvarande tidigare börskurs. I detta fall är det dock en ny huvudägare som övertagit tidigare huvudägares hela aktieinnehav, motsvarande 61,19 procent av aktiekapitalet och 69,3 procent av rösterna, med en premie om 11,5 procent jämfört med aktiekursen före det att affären offentliggjordes”, skriver Aktiespararna som anser att budkommitténs och Fairness opinions information om varför man anser budet är för lågt är knapphändig.

Fastighetsjätten Vonovia köper majoritetspost i HemblaDet europeiska fastighetsbolaget Vonovia köper Blackstones majoritetspost i Hembla i en affär som utlöser budplikt på nivån 215 kronor per aktie, drygt 20 kronor över fredagens stängningskurs. 

”Aktiespararna lägger vikt vid att affären har utförts av två professionella och av varandra oberoende parter vilket talar för att prisnivån i sig borde vara rimlig. Budet kan dessutom inte höjas och Vonovia kommer att ligga kvar oavsett hur många som accepterar, vilket gör att ett konkurrerande bud i praktiken är uteslutet”, resonerar organisationen.

Aktiespararna tror att uppsidan i Hembla-aktien är begränsad framöver och att bolaget antagligen inte kommer att fortsätta sin tidigare snabba värdetillväxt givet den mer förvaltningsinriktade affärsmodell som Vonovia har.

”Vonovia har därtill flaggat för att aktieägarna inte kommer att kunna förvänta sig några utdelningar utan att investeringar kommer att vara prioriterade”, fortsätter Aktiespararna.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.