Aktivistfond går till domstol för att blockera Samsungs bolagsfusion

Den välkända aktivistfonden Elliott Associates, med Paul Singer i spetsen, tar nu till rättsliga åtgärder för att blockera det senaste draget från ägarfamiljen i Samsung-koncernen.

Det sydkoreanska konglomeratet har nyligen aviserat en sammanslagning av två av bolagen i sfären, något som en del menar är ett drag som ska öka familjens kontroll i samband med det planerade generationsskiftet.

Elliott tänker dock inte ge sig utan strid och har nu påbörjat ”rättsliga förfaranden för förbudsföreläggande” vid en domstol i Sydkorea, rapporterar The Telegraph.

Aktivistfonden menar att man vill förhindra vad som kallas ett ”olagligt” uppköpserbjudande. Det rör sig om det planerade förvärvet av Samsung C&T från Samsung Groups holdingbolag, Cheil Industries, en affär som anses vara orättvis för övriga aktieägare.

Elliott meddelade i förra veckan att fonden köpt på sig 7,12 procent av aktierna i Samsung C&T.

Aktieägarna i de båda bolagen ska rösta om affären den 17 juli och det krävs att två tredjedelar ställer sig bakom förslaget. Ägarfamiljen Lee kontrollerar 42 procent av Cheil Industries men kontrollerar däremot mindre än 20 procent av Samsung C&T.

Cheil Industries driver Sydkoreas största nöjespark samt har verksamhet inom mode och kemikalier. Cheil ses som holdingbolaget i Samsung-sfären då familjen Lee kontrollerar en så stor andel av bolaget.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Valour
Annons från Moberg Pharma