Ålandsbanken: OMXS30-bolagens vinster ökar nästa år – Ericsson bidrar

Förväntningarna på nästa års vinster (rörelseresultat) för OMXS30-bolagen, exklusive investmentbolagen Investor och Kinnevik, är en ökning på knappt 7 procent.
VD Börje Ekholm.
VD Börje Ekholm. Foto: Ericsson

Den främsta bakomliggande faktorn till vinstförbättringen är stigande rörelsemarginaler (65 procent). Resten går att hänföra till ökade intäkter (35 procent).

Samtidigt anser Ålandsbanken att marginalförväntningarna vid första anblick framstår som optimistiska.

”En stor del av ökningen är dock hänförlig till Ericsson, där EBIT-marginalen väntas återgå till mer normala nivåer efter de stora nedskrivningarna under 2023. Vi ser totalt sett förväntningarna som realistiska givet intäktsprognoserna”, skriver banken i en morgonkommentar.

Förväntningarna på intäkter är att de ökar med 2,4 procent, men rensat för inflationen innebär detta en volymnedgång på 2 procent. Konsensusprognoserna för intäkter bedöms dock som relativt låga, enligt Ålandsbanken.

De sektorer som väntas driva på tillväxten nästa år är sällanköpsvaror (H&M, Electrolux med mera), hälsovård (i första hand Astra Zeneca) och informationsteknologi (Ericsson). Finans och industri väntas uppvisa en mindre intjäning. Dock anser Ålandsbanken att förväntningarna är något lågt ställda på banker, vilka ingår i kategorin finans.

”Dels ser vi en fortsatt medvind från högre räntor under de kommande 2-3 kvartalen, dels är risken för stora ökningar i kreditförlusterna sannolikt lägre än analytikerestimaten reflekterar. Detta kan till viss del motverkas av att vissa prognoser för industriföretagen kan vara något för aggressiva, speciellt vad gäller marginalutvecklingen”, skriver Ålandsbanken.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Carnegie Fonder