Alfred Berg på jakt efter nätmäklare

De senaste åren har mäklarfirman Alfred Berg skakats av personalavhopp och rasat i ligatoppen över Nordens bästa investmentbanker. När Risto Silander i somras tog över som VD efter Harry Klagsbrun som tog en paus i karriären övertog han en tung ryggsäck. Han har varit mycket tystlåten sedan han tillträdde, men nu är han på offensiven och överväger att köpa en internetmäkalre.

Hur ser du på att ni rasar i omröstningar och listtoppar? ”Det är ingen tvekan om att vi har tappat vår marknadsposition. Förut var vi klart ledande, det är vi inte längre, även om vi fortfarande tillhör ledartrojkan. Vi bedriver därför ett förändringsarbete och har beslutat att integrera oss hårdare med vår ägare ABN Amro eftersom vi märker att kunderna efterfrågar allt mer internationella produkter. Det är ingen ny trend men den blir allt starkare. Vi försöker nu hitta synergier på område efter område. Bland annat skapar vi ett internationellt sektorteam på corp-sidan. Många av våra stora transaktioner förra året var tillsammans med ABN Amro, vi hade den svenska kundrelationen och de den utländska. Från och med i år har vi också en funktionell rapportering in i ABN Amro, tidigare agerade de som en utomstående aktieägare. Dessutom ser vi över ABN Amros nordiska struktur, idag har ju banken exempelvis kontor i Stockholm.”

Hur ska ni behålla folk framöver? ”Dels genom att vi har tagit bort en del osäkerhet om vårt förhållande till ABN Amro, nu är det klart att vi integreras mer med dem. Det ökar arbetstillfredsställelsen, som är en viktig komponent. Dels genom kompensation, att vi har tydliga individuella mål som är kopplade till ersättningen.”

Kan du tänka dig att göra några förvärv framöver? ”Vi har just nu fullt upp med vårt eget förändringsarbete, så jag tror inte att vi kommer att göra något förvärv de närmaste månaderna. Men vi tittar hela tiden på möjligheter. Inom Asset management köpte vi ju norska Industrifinans förra året. Det finns möjligheter att komplettera vår verksamhet med exempelvis en internetmäklare, det skulle stärka vår retailsida. Priserna har ju kommit ned på andra nivåer idag än för ett år sedan.”

Är du nöjd med förra årets resultat som presenterades igår (vinsten ökade med 56 procent till 790 Miljoner kronor)? ”Ja. Det är visserligen alltid tråkigt att inte vinna, i relativa termer har vi förlorat gentemot Carnegie, men vi har fortfarande ett bra resultat.”

Hur ser du på utsikterna i år? ”Det blir svårt att hålla den här nivån uppe på sikt. Utvecklingen under andra halvåret 2000 såg ut ungefär som 1999 gjorde, och det tyckte alla då var ett rekordår. Marknadsläget hittills i år har också sett ut ungefär så och det tror jag är en mer normal nivå än första halvåret 2000.”

Hur påverkas ni av fusionen mellan SEB och Föreningssparbanken? ”Vi påverkas ju dels som konkurrent till Enskilda, dels som leverantör av analystjänster till Robur och SEB Asset Managment. När det gäller Enskilda kommer de säkert att vara framgångsrika även i fortsättningen om banken inte försöker integrera dem, då kan det blir problem.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets