Allra-topparnas överklagan: ”En stor mängd felaktigheter”

För nära en månad sedan kom domen i pensionshärvan kring Allra. Nu överklagar två av Allra-topparna hovrättens dom till Högsta domstolen. Det skriver Dagens Juridik.
Allras Alexander Ernstberger.
Allras grundare Alexander Ernstberger på väg in till hovrätten. Foto: Sofia Ekström / SvD / TT

I juli dömdes Allras två grundare och två medåtalade till fängelse i hovrätten. Domen omfattade bland annat grovt mutbrott och grovt bokföringsbrott. Nu har har överklagandeskrifter från Alexander Ernstberger, Allras fondförvaltare och pensionsbolaget Allra kommit in till Högsta domstolen, skriver Dagens Juridik.

Alexander Ernstbergers advokat Carl- Johan Malmberg anser att det förekommit en stor mängd fel i såväl rättegången som i hovrättens dom. Detta anses utgöra grund för resning respektive domvilla.

Alexander Ernstberger yrkar i första hand att Högsta domstolen frikänner honom från trolöshet mot huvudman, mutbrott samt undanröjer näringsförbudet. Han yrkar på att Högsta domstolen ogillar Pensionsmyndighetens skadeståndsanspråk. Dessutom vill han att Högsta domstolen upphäver hovrättens beslut om häktning och omedelbart försätter honom på fri fot.

Allra-målet: Samtliga döms i hovrätten

Fondförvaltarens advokat Tobias Enochson pekar på grova förbiseenden och grova misstag och att fondförvaltaren inte erhållit en rättvis rättegång. Han skriver att det kring målet har förekommit ”en stor mängd felaktigheter av allvarligt slag”, enligt Dagens Juridik.

Samtidigt skriver Allras ombud Marcus Johansson och Olof Malmberg att såväl de tilltalade som Allra inte fått en rättvis rättegång. ”/…/det finns synnerliga skäl för prövning, inkluderande att det finns grund för resning och att domvilla förekommit och att målets utgång i hovrätten uppenbarligen berott på grova förbiseenden och grova misstag”, skriver de enligt Dagens Juridik.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.