Allra-målet: Samtliga döms i hovrätt

Efter en uppmärksammad värdepappersaffär dömdes fondförvaltaren Allras två grundare och de två medåtalade idag till fängelse i hovrätten. Domen omfattar bland annat grovt mutbrott och grovt bokföringsbrott.

Fyra män, däribland Allras vd och vice-vd, dömdes idag i hovrätten, efter en friande dom i tingsrätten. Allras grundare och vd Alexander Ernstberger döms för grovt mutbrott och grov trolöshet mot huvudman. Han får sex års fängelse och näringsförbud. Medgrundaren till Allra döms för grovt mutbrott och grovt häleri till 5 års fängelse. De två övriga männen döms för bland annat grovt bokföringsbrott, grov bestickning och medhjälp till trolöshet för huvudman. Detta rapporterar TT.

Fondförvaltaren Allra förvaltade tidigare pensionspengar i premiepensionssystemet.

Åtalet gällde en uppmärksammad värdepappersaffär som köpts av Allra för ett alldeles för högt pris. Det dyra priset var långt över det marknadsmässiga priset, och i samband med affären ska två av männen mottagit en utbetalning på cirka hundra miljoner kronor. Affären ska ha kostat svenska pensionssparare runt 137 miljoner kronor, enligt åklagare.

Tingsrätten menade i sin friande dom att det inte gick att att bevisa bortom rimligt tvivel att affären inte var marknadsmässig. Efter tingsrättens friande dom skrev Pensionsmyndigheten i sin överklagan att ”Tingsrätten har i sin dom på ett fundamentalt sätt brustit i sin prövning av trolöshetsbrottet.”.

Hovrätten har nu kommit fram till att affären var brottslig.

”Brotten har varit grova med hänsyn till att de har rört betydande belopp. De har medfört ekonomisk skada för pensionsfonderna och inneburit missbruk av det särskilda förtroende som det innebär att förvalta pensionsmedel”, säger hovrättsrådet Christer Lundh i ett pressmeddelande.

Tre av de dömda kommer att häktas på grund av flyktrisk, meddelar Svea hovrätt i samma pressmeddelande.

Allra-målet

Våren 2017 meddelade Pensionsmyndigheten att det inte längre var möjligt för nysparare att välja Allras fonder i PPS (premiepensionssystemet). Efter en granskning av Pensionsmyndigheten anmäldes även Allra, på grund av de stora interna transaktionerna som förvaltarna inte kunnat motivera skulle gynna pensionsspararna.

Under hösten 2018 väcktes åtal mot fyra personer för bland annat grovt mutbrott, grovt bestickningsbrott, grov trolöshet mot huvudman och medhjälp till sådan brottslighet, grovt penninghäleri samt grovt bokföringsbrott. De fyra männen friades i Stockholms tingsrätt, efter att huvudförhandlingarna pågått mellan oktober och december 2019.

Efter överklagan gick fallet till Svea hovrätt, där samtliga idag dömdes. Straffet: Fyra till sex års fängelse.