Allt du behöver veta inför toktorsdagen
Mest uppmärksamhet kommer naturligtvis att riktas mot rapporterna från telekomgiganterna Ericsson och Nokia. Ericsson kablar ut sina siffror redan till morgonkaffet klockan 07.30. Efter en kursuppgång i år på 26 procent är förväntningarna högt ställda.
Ericsson väntas visa fortsatt stark försäljning och höga marginaler.
Enligt SME Direkt tror analytikerna i genomsnitt på att Ericsson ska göra en vinst på 7,6 miljarder andra kvartalet, jämfört med 7,3 miljarder samma kvartal ifjol. Försäljningen spås stiga med 7,7 procent till 35,1 miljarder kronor.
Det har tidigare funnits en oro för att Ericsson marginaler, som var skyhöga ifjol ska börja falla, men efter en oväntat stark rapport för första kvartalet har den oron minskat. Rörelesmarginalen väntas landa på 21,4 procent, vilket är starkare än de 20,2 procent Ericsson presterade på helåret 2004.
Viktigt är också vad Ericsson med vd Carl-Henric Svanberg i spetsen säger om framtiden. Inför 2005 tippade Ericssonledningen att marknaden för mobilsystem skulle växa med blygsamma 2-5 procent i år.
Men första kvartalet växte Ericsson med hela 17 procent. Och för hela 2005 väntar analytikerna att tillväxten blir 10 procent till 145 miljarder. Skulle Ericsson skruva upp prognoserna för marknadens tillväxt kan man räkna med ett kursrally imorgon.
På andra sidan Östersjön ska Nokia upp till bevis ännu en gång. Efter en svacka har Nokia kommer tillbaka och efter ett par rapporter som varit bättre än väntat är förhoppningarna stora även denna gång. Aktien har i år stigit med 35 procent.
Nokia har sagt att vinsten andra kvartalet kommer landa på mellan 0,15 och 0,18 euro per aktie. Aktiemarknaden tror att det blir minst 0,18 euro vilket betyder en vinst före skatt på 1,2 miljarder euro, eller 11,3 miljarder svenska kronor.
Det skulle isåfall vara en ökning med cirka 20 procent jämfört med ifjol.
Försäljningen väntas nå 8,1 miljarder euro, upp 25 procent jämfört med andra kvartalet ifjol.
En viktig faktor när det gäller Nokia är den så kallade Aspen. eller ASP, pris per såld telefon. Det är en indikation på om Nokia kränger mest billiga telefoner med låga marginaler eller dyrare lurar som bolaget tjänar mer pengar på. ASP väntas bli 110 euro per telefon.
Alla uttalanden om nästkommande kvartal kommer också att få stor inverkan på aktien imorgon.
Stort intresse lär också siffrorna från skogsjätten SCA tilldra sig, särskilt efter beskedet igår att amerikanska International Paper ska styckas. SCA är årets förlorare på Stockholmsbörsen i år med en nedgång på 9 procent och bland flera ägare som gärna vill se en uppdelning av bolaget tryter tålamodet.
Förväntningarna på rapporten som kommer 11.30 är också lågt ställda.
Vinsten före skatt väntas rasa med 33 procent till 1,3 miljarder andra kvartalet. Omsättningen spås öka marginellt till 22,8 miljarder kronor. Viktigast är vad bolaget säger om marginalerna som befunnit sig under press en längre tid och om möjligheterna att höja priserna.
Medicinteknikföretaget Gambro har klättrat 22 procent i år och väntas komma med en bra rapport imorgon.
Resultatet före skatt väntas enligt SME stiga med 36 procent till 368 miljoner kronor och omsättningen öka 5 procent till 3,6 miljarder kronor.
I våras sålde Gambro sina amerikanska dialyskliniker till Davita, vilket innebär att Gambro blir ett bolag renodlat mot medicinteknikprodukter. Affären är dock inte godkänd av myndigheterna än och detaljer om det liksom mer om vad Gambro ska göra med den kassa som uppstår kommer tacksamt att tas emot.
Bland verkstadsbolagen vars ekonomiavdelningar brukar tillhöra börsens mest snabbräknande, flera tungviktare har redan släppt sina rapporter, kommer Alfa Laval och Trelleborg med halvårsgodis.
I Alfa Laval slickar marknaden såren efter en svag rapport första kvartalet och förväntningarna är låga. Resultatet före skatt väntas enligt SME bli 283 miljoner, och marginalen falla från 11,1 till 10,1 procent.
Det är framförallt höga stålpriser som pressat bolaget så allt som rör effekterna av det och om bolaget lyckats höja sina priser är vad mäklarna kommer lyssna efter. Siffrorna kommer i Ericsson-skugga, dvs 7.30.
Även i gummiföretaget Trelle (10.30-11.00) kommer det handla en hel del om råvarupriser. Bolaget som bland annat levererar till bilindustrin har också bekymmer med att de stora biljättarna i Amerika går så uselt och lider även av de höga stål och oljepriserna.
Men Vd Fredrik Arp har lovat att besparingar och prishöjningar ska kunna kompensera en hel del för de problemen. Resultatet före skatt väntas öka till 433 miljoner andra kvartalet (378) och omsättningen med knappt 2 procent till 6,2 miljarder.
I oktober får Trelleborg en ny vd i Peter Nilsson, som presenterar sig i samband med rapporten.
Katalognasaren Eniro (klockan 9.00) är ett annat av de större bolagen som hör av sig under morgondagen. Nye Vdn Tomas Franzén har höjt optimismen kring det som varit en surdeg på börsen. Aktien är upp 29 procent i år.
Det behövs eftersom bolaget kämpar med en vikande marknad för tryckta kataloger. Andra kvartalet väntas den svenska så kallade offline verksamheten ha backat med 5,5 procent vilket ändå är en förbättring.
Rörelseresultatet väntas falla med 14 procent till 358 miljoner kronor och omsättningen backa något till 1,3 miljarder.
Gratistidningskoncernen Metro har också valt att smyga ut sina siffror vid sidan om telekomkampen (13.00). Här handlar det återigen om expansion efter ett par lugna år och expansion kostar pengar.
VD Pelle Törnberg väntas ändå redovisa ett litet plus, 2,2 miljoner dollar andra kvartalet och en nästan 30-procentig omsättningsökning till 103 miljoner dollar. I år har Metro lanserat nya tidningar i Spanien, Italien, Frankrike och Kanada. Totalt har nu Metro 57 olika blaskor i 18 länder.
Viktigt är också vad Törnberg säger om storsatsningen i New York och hur det går för alla nystartade tidningar. Metroaktien hat i princip stått stilla på börsen i år.
Förutom ovan nämnda bolag kommer även följande med siffror imorgon: Axfood, Cherry, Teleca, Swedish Match, Ticket, Profilgruppen, Nordnet, Glocalnet, Q-Med, Switchcore, Transcom, Formpipe.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.