”Alltid roligt att göra en bra deal”

Peter Forsberg är Sveriges mest framgångsrika ishockeyspelare, både sportsligt och ekonomiskt. I dag är han affärsman med intressen i allt från smoothies till Mekonomen.

I våras var skidskyttemästaren Björn Ferry i Stockholm och talade för skogsfolk om sin nya karriär. Han vill gärna gå in som styrelseledamot efter att ha lärt sig lite mer om ekonomi. Han är inte ensam. Som hockeyspelare hade Peter ”Foppa” Forsberg ett driv som gjorde honom till en av Sveriges bäst betalda idrottsmän genom tiderna. Nu är det affärsmannen Forsberg som letar en ny roll i livet.

På en presskonferens den 14 februari 2011 meddelade den då 37-årige Peter Forsberg att han avbröt sin comeback i NHL, på grund av en envis fotskada. Mitt i karriären hade han sagt att den dagen han slutar med hockeyn ska han ta två år och bara spela golf.

– Men jag kunde inte det. Att bara gå runt på golfbanan var inte tillräckligt stimulerande. Jag kände mig redo för nya utmaningar. Jag behövde ingen timeout. Jag hade redan fått en del tid för mig själv när jag var skadad, säger den forna hockeystjärnan när han träffar Affärsvärlden i Stockholm.

Efter bara någon månad började han i stället på en specialutbildning för elit­idrottare genom Cruyff Institute, ett utbildningsinstitut knutet till Handelshögskolan i Stockholm. Samtidigt med Peter Forsberg deltog bland andra skidskytten Magdalena Forsberg, fotbollsspelaren Mattias Jonson och skytten Christina Bengtsson.

– Det var faktiskt min fästmö som letade upp den redan innan jag hade lagt av. Dock var jag mitt uppe i, vilket kom att bli, mitt sista comeback-försök, men när det inte heller fungerade bestämde jag mig att hoppa på utbildningen så fort jag kom tillbaka till Sverige.

Han läste visserligen ekonomiskt gymnasium, men nu, tjugo år senare, när idrottskarriären var över, insåg han att det inte räckte. Forsberg ville läsa in grunderna igen och så innehöll utbildningen inslag av ledarskap vilket han tyckte passade bra.

– Det går inte att kasta in en företagsledare i en hockeymatch bara för att han har tränat ett halvår. Det kommer också att ta tid för mig, men på något vis måste jag börja. Det blir samtal hemma, min fästmö har gått Handelshögskolan. Jag umgås bland annat med några företagsledare som fungerar som bra mentorer. Jag försöker ta lärdom av vad de har att lära mig. Jag är ödmjuk inför det.

Häcklöparen Susanna Kallur och trestegshopparen Christian Olsson – två idrotts­personligheter som Peter Forsberg säger sig känna stor samhörighet med – kämpade för att komma tillbaka till OS i London 2012, men misslyckades. Att stå i strålkastarljuset tycks vara beroendeframkallande. Men en dag tar det slut. Peter Forsberg beskriver det som ”tungt” att kliva bort från hjälterollen i rampljuset på idrottsarenorna.

– Det är otroligt tråkigt eftersom man ändå älskar det man gör. Det är en kick att vara bland de bästa i världen och att få tävla. När man kommer in på en arena och det står 20 000 där, eller när man har vunnit OS-guld … det är svårt att slå det.

När ridån har fallit finns risken att medieskuggan och tystheten skapar obehagskänslor. Att en känsla att det inte finns något kvar att uppnå infinner sig, rent av att själva livet är på väg att ta slut.

– Det är många som frågar mig: kan du hitta den här glädjen i affärerna? Ja, dock kanske inte på exakt samma nivå som det var då med hockeyn och nu med familjen. Men självklart är det jätteroligt att göra bra affärer och utmana mig själv i vardagen.

De flesta – vare sig de vill det eller inte – känner till ”Foppatofflan”, den mjuka träskoformade amerikanska skon som tycks vara obligatorisk på campingplatser och bland vårdpersonal. De svenska rättigheterna till Crocs ägdes under några år av familjen Forsbergs bolag Forspro. Men det där är numera historia.

När Affärsvärlden första gången når det tidigare hockeyproffset på telefon är han i New York tillsammans med Mekonomens vd Håkan Lundstedt. Peter Forsberg äger aktier i börsbolaget och är dessutom delägare i en Mekonomen-anläggning som håller på att uppföras i Örnsköldsvik, där Forsberg har sina rötter.

Han talar gärna om sina olika affärsprojekt, men skruvar på sig när han får mer specifika frågor om pengar och hur mycket han har tjänat under sin karriär.

– Det vill jag inte gå in på i detalj. Det går säkert att kolla upp hur mycket lönerna har uppgått till.

Han vill inte bli mer precis än att det handlar om mer än hundra miljoner kronor. Men oavsett är det summor han aldrig kunnat drömma om när han var tonåring och karriären tog fart.

– Absolut inte. Jag hade ingen tanke på det och det var inte därför jag började med hockey. När jag började med elithockey så lades träningarna efter klockan 16.00, för att många spelare skulle hinna med sina ordinarie jobb.

– Det kändes inte heller som att jag spelade för pengarna. Men självklart så tackade man inte nej. Jag har inte heller haft några långdragna löneproblem med mina klubbar utan tycker att jag fått marknadsmässig lön under karriären.

I elitserien hamnade han som rekordung, bara 17 år gammal spelade han förs­ta matchen för Modo. Steget till den nord­amerikanska hockeyligan NHL tog han som 21-åring. Det bar fram till att Peter Forsberg hade fyllt 37 år. De sista åren i NHL drogs han med en ständigt krånglande fot och han hade svårt att nå tillbaka till toppformen.

– Folk hade ändå förväntningar på att man skulle vara bra, och så var man inte det. Det var en ganska jobbig tid.

Redan runt 2007 var han på väg att lägga av. Men en strimma av hopp kom när foten började fungera bättre igen. Det var samtidigt uppenbart att tiden som hockeyproffs närmade sig sitt slut.

– I och med att jag kunde vara hemma i ­Ö-vik i fem månader och träna för mig själv innan det var dags att åka över till NHL och spela, så började jag tänka mer på livet efteråt. Det var då idén om att göra investeringar började växa fram. Jag blev alltmer involverad i min fars bolag, Forspro, med investeringar som golfbanan och fastigheter.

Redan i början av 00-talet hade Kent och Peter Forsberg börjat med gemensamma affärsprojekt. Bland annnat ansåg de att det behövdes en golfbana till i Örnsköldsviks-området eftersom golfintresset boomade. Veckefjärdens bana öppnade två år senare.

– Den kanske har kostat lite väl mycket, men vi fick ett kanonläge och det har blivit en fin bana som betytt mycket för Ö-vik. Min far skötte det mesta medan jag spelade hockey.

Banan går inte ihop i dag men målet är att vända till svarta siffror inom några år. Far och son Forsberg började i samma veva investera i fastigheter tillsammans med familjen Sällström i Umeå. Det började med att en representant för Sällströmbolaget Lerstenen undrade om Forsbergs ville vara med och köpa en fastighet i centrala Örnsköldsvik.

– Vi tyckte att det var en god idé eftersom det passade in i vår investeringsplan, så vi implementerade förslaget.

Det gick bra, familjerna började umgås privat och plötsligt låg ett fastighetsbestånd i Umeå ute till försäljning. Familjen Sällström undrade än en gång om familjen Forsberg ville vara med och så blev det.

– Sedan har det bara rul­lat på och vi har investerat vidare inom fastighetsbranschen.

Samarbete utvecklas fortfarande, främst genom ägarbolaget Lerstenen Invest, som de två familjerna har tillsammans. I Umeå äger Lerstenen i dag bland annat 50 000 kvadratmeter kontor på det gamla regementsområdet.

Och i både Örnsköldsvik och Umeå äger man hotellfastigheter, där verksamheten drivs av Bicky Chakrabortys Elite-kedja. Planen är att på sikt expandera utmed hela Norrlandskusten. Peter Forsberg och fästmön Nicole Nordin har för övrigt kontor i samma lokal som Erik Sällström, son till Lerstenens grundare Lars Sällström.

Det finns många idrottsmän som har dragit ihop 10 miljoner kronor under sin karriär. En summa som det går att leva hyggligt på ganska länge. Men de flesta idrottsstjärnor är relativt unga när de slutar med karriären och det är inte alltid som de har planerat för framtiden. Fotbollsspelaren Magnus Hedman berättar i sin självbiografiska bok När ljuset släcks (2012) om hur han på kort tid slarvade bort allt. Peter Forsberg kan förstå hur det går till.

– Det går fort att bränna pengar. Har man kommit in i ett visst levnadssätt så kan det vara svårt att bryta trenden. Det är klart att det kan gå för lång tid innan man inser att man måste anpassa utgifterna.

Dessutom blir kända idrottare uppvaktade av alla möjliga intressen, som inte sällan vill locka in dem i affärsprojekt. Peter Forsberg säger att han tycker det är roligt att träffa entreprenörer, ”alltid lär man sig något”. Han poängterar samtidigt att hans bolag är inne i en fas där de inte aktivt söker nya projekt.

– Det finns hur mycket som helst. Jag får mycket förfrågningar och det är nog ännu fler nu än tidigare. Många är bra, men en del är helt uteslutna.

Ett nytt spår är de projekt som fästmön och civilekonomen Nicole Nordin håller i. I ett av dem, företaget Salíce, distribueras sex skomärken i Norden, bland annat Ipanema med namn efter stranden i Rio de Janeiro. Fem personer arbetar tillsammans i bolaget i både strategiska och operationella frågor och i förra veckan ställde de ut på Nordic Shoe & Bag Fair samt Formex i Stockholm. Ett annat projekt paret bedriver gemensamt är att lansera brittiska Love Taste’s smoothies i Sverige.

Utöver diverse investeringar har Peter Forsberg även lagt en del av sin inspelade förmögenhet på extern förvaltning.

– På något vis måste jag ha en grund att stå på. Jag kommer inte att kunna gå tillbaka till hockeyn och tjäna de pengar som jag gjorde i mina bästa dagar, i NHL. Jag ser till att minska investeringsrisken genom att diversifiera innehavet i alltifrån fastigheter till högriskbolag såsom flyget, lågriskbolag samt att avsätta en del på säker kapitalförvaltning.

Men du vill tjäna mer pengar, också?

– Det drivet finns alltid. Inom hockeyn handlade det aldrig om att ”jag måste ha så här mycket”. Jag spelade bland annat gratis i Modo, liksom medverkade i en del andra aktiviteter. Men självklart är det alltid roligt att få göra en bra deal.

Dubbla Wimbledonmästaren Stefan Edberg satte sig för ett antal år sedan bakom handlarskärmen och började jobba med placeringar på börsen. Men aktiemarknaden lockar inte Peter Forsberg, vid sidan av Mekonomen då.

– Jag vill hellre komma närmare bolagen med investeringar.

”Det går inte att kasta in en företagsledare i en hockeymatch bara för att han har tränat ett halvår. Det kommer också att ta tid för mig, men på något vis måste jag börja.”

Skyddar sig. Peter Forsberg sprider riskerna och har bland annat flygbolag, fastigheter, smoothies och skodistribution i sin portfölj.

Peter Mattias Forsberg

Ålder: 41 år.

Bor: Lägenhet i Stockholm, har även hus i barndomsstaden Örnsköldsvik.

Familj: Fästmön Nicole Nordin som väntar deras andra barn. Sonen Lennox, 2. Föräldrarna Gudrun och Kent Forsberg, storebrodern Roger. Pappa Kent har bland annat tränat hockeylandslaget Tre Kronor.

Utbildning: Avslutade 2011 en tio månaders utbildning på IFL på Handelshögskolan i Stockholms. Kursen arrangeras av Cruyff-institutet, som är specialiserat på vidareutbildning av idrottare. Treårigt ekonomiskt gymnasium parallellt med att han spelade för Modo i början av hockeykarriären.

Karriär: En av världens bästa hockeyspelare. Spelade i nord­amerikansk ligan NHL åren 1991–2008. Vann två VM-guld, två OS-guld och två Stanley Cup-segrar.

Numera: Investerare, styrelseproffs.

Äger: Jobbar i Forspro till­sammans med sin far Kent Forsberg, och de flesta investeringarna görs via bolaget. Delägare i Höga Kusten Flyg (som även äger Nextjet), Veckefjärdens golfbana, fastigheter i Umeå och Örnsköldsvik med mera. Äger aktier i Mekonomen och är delägare i en ny Mekonomenbutik i Örnsköldsvik. Lanserar smoothies och distribuerar skor (dock inte längre de så kallade Foppatofflorna) och sportartiklar från Exel.

I nätverket: Umeåfamiljen Sällström, Mekonomens vd Håkan Lundstedt (även han tidigare hockeyspelare på elitnivå), Bicky Chakraborty, vd och ägare till Elite Hotels, prins Daniel.

Tre förebilder inom sporten

1. Gary Lineker, fotbollsspelare i Tottenham och Barcelona (fick aldrig rött eller gult kort), senare tv-kommentator

2. Stefan Edberg, tvåfaldig Wimbledonmästare och numera aktieinvesterare.

3. Jonas Bergqvist, hockeyspelare i Leksand och senare vd för bland annat LRF Konsult.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Curasight