Alphabet stäms av fackförbund

Googles ägarbolag Alphabet stäms av amerikanska fackförbundet Communications Workers of America. Bolaget anklagas för att ha gett organisatörer som önskade engagera sig i facklig verksamhet sparken, enligt Reuters.

Det rör sig om fyra personer som ska ha avpolletterats efter att de försökt bilda fackliga klubbar och fått sparken, vilket kan betraktas som ett brott mot de fyras rätt att ifrågasätta sina arbetsförhållanden.

”Googles agerande är antitesen till de friheter och den transparens som bolaget gärna proklamerar ute i offentligheten”, skriver kommunikationsfacket i stämningen.

Alphabet har inte återkommit på Reuters förfrågan om att ge en kommentar, men det är känt att bolaget i november kontrakterade en konsultfirma som arbetar med att processa mot fackförbund. Enligt Reuters hävdar Google att de anställda sparkats på grund av brott mot bolagets datasäkerhetspolicy.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.