Analys: Bolagen i Europa slår rivalerna i USA

Det går bättre i Europa än i USA. Åtminstone för riskkapitalbolagens medelstora bolag. Det visar en ny analys som investmentbanken Lincoln har gjort. ”Företagstjänster såväl som tech, media och telekommunikation är sektorerna som är i toppen sett till omsättnings- och Ebitda-tillväxt”, säger Richard Olson, chef för värderingsanalys, på Lincoln.
Analys: Bolagen i Europa slår rivalerna i USA - Lincoln midmarket
Richard Olson, chef för värderingsanalys, och Fredrik Bolander, Nordenchef, på Lincoln International. foto: Pressbild

Amerikanska investmentbanken Lincoln International granskar kontinuerligt över 300 europeiska riskkapitalägda midmarket-bolag (företag med mellan 100 Mkr till 1 mdr kr i omsättning). Det är alltså bolag som hade ett median-Ebitda-resultat på 29 miljoner euro, motsvarande 320 Mkr, under de senaste 12 månaderna. Bolagens Ebitda-resultat var motsvarande 320 Mkr i median de senaste 12 månaderna. Bolagen är verksamma inom sektorer som företagstjänster, konsumentvaror, hälsovård, industri och teknik, media och telekommunikation.

Lincolns analys visar att de europeiska medelstora företagen fortsätter vara starka – och slår de amerikanska sett till omsättnings- och Ebitda-tillväxt. Under det fjärde kvartalet förra året var det 65% av de europeiska bolagen som Lincoln värderar som hade Ebitda-tillväxt. I genomsnitt var intäktstillväxten 12,6% och Ebitda-tillväxten 7,1% under fjärde kvartalet för de europeiska bolagen – klart bättre än sina amerikanska konkurrenter där motsvarande siffror var 7,8% respektive 4,8%.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här

Annons från Trapets