Analys: Securitas köpvärt efter överreaktion

Securitas sänkning av vinstprognosen med 50 Mkr fick aktien att sjunka med 7 miljarder kronor. Det är en kraftig överreaktion och aktien är klart köpvärd vid dagens kurs, 180 kronor per aktie.

Situationen idag liknar den hösten 1997. Securitas rapporterade då att det var svårare än väntat att slå ihop två förvärvade tyska företag inom värdehantering med Securitas egen verksamhet. Aktien packade ihop av samma skäl som nu – en oro för att den framtida vinsttillväxten, det som nästan hela aktievärdet bygger på, ska bli lägre än förväntat.

Enligt ledningen skulle tillväxten i vinst per aktie bli minst 25 procent i år. Den ska nu bli 20 procent. Men redan nästa år ska tillväxten vara tillbaka. Berglund sade 30 procent till nyhetsbyrån Direkt. Därefter ska bolaget vara tillbaka på spåret om en ökning om 25 procent.

Men hur idogt ledningen än bedyrar att problemen är tillfälliga är vinstvarningar alltid en väckarklocka som får placerarna att bli problemorienterde. Och de börjar lägga större tonvikt vid eventuella risker snarare än möjligheterna. För Securitas är frågetecknen följande:

-Har Securitas vuxit sig för stora för snabbt och ledningen tappat greppet?

Efter flera stora förvärv av bevakningsföretag har Thomas Berglund ett företag på 50 miljarder kronor att sköta. Det är nästan fyra gånger större än Securitas av 1998-års modell. Berglund sade vid gårdagens presskonferens att larmproblemen i Europa också berodde på förlorat fokus. Lednings svar är en ny organisation byggd på affärsområden istället för länder. Fungerar Securitasmodellen i USA?

Securitasmodellen inom bevakning bygger på att decentralisera verksamheten till ett stort antal lokala chefer, att kombinera förbättrad kvalitet med högre löner och priser och att integrera bemannad bevakning med elektronisk säkerhet. Modellen har fungerat utmärkt i Europa. Men gör den det i USA? Att Pinkerton lyckats höja rörelsemarginalerna för varje kvartal talar för det. Bolaget har också fått gehör från flera andra säkerhetsföretag i USA som ser detta som en chans att höja statusen för hela branschen.

Hur stora blir friktionerna när amerikanska Pinkerton, som köptes 1999, nästa år ska fusioneras med höstens amerikanska förvärv Burns?

De två företagen är ungefär lika stora, något som brukar bädda för problem. Och två så stora företag har Securitasledningen inte heller slagit samman tidigare.

Är problemen inom larm en signal om att det blir svårt att hålla tillväxttakten?

Det kan det göra. Epoken med förvärv inom bevakning är slut och det är just inom larm och även värdehantering som ska stå för tillväxten framöver.

Sammantaget har Securitas flera utmaningar framför sig som aktiemarkanden vill ha bevis för att de kommer att klara. De flesta riskerna gällde även innan Securitas rapporterade om problemen inom larm. 1997 fixade ledningen problemen och kursen återhämtade sig. För de flesta av problemen finns det skäl att tro att de har botemedel. Men riskerna med expansionen inom framför allt larm har ökat. Den tidigare riktkursen på 250 kronor sänks därför till 240 kronor.

En nyhet som kan få kursen att lyfta kan komma redan 14 november. Då ska Thomas Berglund presentera bolagets nya femårsvision på en kapitalmarknadsdag i Boston. Till nyhetsbyrån Direkt sade han den nya femårsvisionen innebär att bolaget ska växa organsikt med 7 procent per år och kanske någon procent högre i slutet av perioden. 2005 ska bolaget omsätta 125 miljarder kronor. Det betyder indirekt förvärv på närmare 50 miljarder kronor.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.