Analys: Sun går sin egen väg

Sun Microsystems är datortillverkaren som har förklarat krig motmäktiga IT-bolag som Microsoft och Intel. Nu spår Sun en snardöd för hela PC-eran. Ingen vågar göra annat än att ta det påallvar - Sun har fått rätt förr

Amerikanska Sun Microsystems är bolaget som alltid går sin egenväg, och som strategimässigt gör allting fel. Åtminstone enligtIT-branschens oskrivna regelbok.Men samtidigt blir allting rätt för Sun. Grundregel nummer ett iIT-branschen är att aldrig konkurrera med mäktiga Microsofteller Intel. Sun konkurrerar intensivt med båda två och är denenda datortillverkaren idag som inte säljer någon enda dator medvare sig program från Microsoft eller processor från Intel (ävenom detta håller på att förändras något).En annan gyllene regel i IT-branschen är att fokusera på enkärnaffär, för att undvika stora utvecklingskostnader inom mångaområden. Sun gör tvärt om. Bolaget utvecklar allt frånkraftfulla datorer, enkla datorer och mikroprocessorer tillolika typer av programvara.

Uträknat många gånger

Det är bara några exempel. Under de 16 år som bolaget harfunnits har Sun många gånger dömts ut för att välja helt felstrategi. Men ändå växer Sun snabbare, och är mer lönsamt, än deflesta konkurrenter år efter år. Vilket givetvis smittat av sigpå börskursen, som har haft en fenomenal utveckling under1990-talet.

Trendkänsligt

En förklaring till det här fenomenet är att Sun historiskt haften imponerande förmåga att ta fram banbrytande innovationer i enaldrig sinande ström. Den senaste i raden är det uppmärksammadeprogramspråket Java, som är utvecklat särskilt för internet.Vidare har Sun en levande reklampelare i VD:n Scott McNealy somskapat enorm uppmärksamhet kring bolaget med spektakulära ochkaxiga uttalanden (se artikel på nästa uppslag). Men framförallt har Sun under årens lopp varit det bolag som tidigast harkunnat förutse IT-branschens stora trend- och teknikskiften ochlyckats tjäna pengar på det. Sun har spelat en av de absolutahuvudrollerna i spelet om datorvärldens utveckling de senastetio åren.Även om bolaget ofta har ifrågasatts för sina strategier har Sunoch Scott McNealy samtidigt skapat skola för många IT-bolag.Suns har alltid präglats av en extrem prestigelöshet ochöppenhet. Strategin har alltid varit att initialt sprida sinainnovationer så billigt som möjligt och till så många sommöjligt. Allt för att med konkurrenters hjälp få hela marknadenatt växa. Mottot har varit hellre en liten del av en stormarknad än en stor del av en liten marknad. Den devisen har idaganammats av de flesta IT-bolag.Sun grundades 1982 av studenter vid Stanford University (Sunstår just för Stanford University Network). Ursprungsidén varatt tillverka en kraftfull dator, med standardkomponenter somredan fanns att köpa, för att hålla nere kostnaderna. Datornbaserades på en öppen standard det vill säga vilket bolag somhelst kunde kopiera Suns teknologi. Tanken var att Suns datorskulle sitta som hjärtat i nätverk av vanliga persondatorer.Datorn skulle utrustas med operativsystemet Unix (operativsystemär det mest grundläggande programmet i en dator), som Sun ocksåutvecklade en egen version av.

På sin tid var det här en revolution. Då dominerades branschenhelt av slutna system, det vill säga stordatorer från blandannat IBM och Digital. Eftersom de levererade hela systemengjorde de kunden beroende av en och samma leverantör.Stordatorsystemen var också oflexibla och extremt dyra. Men Sunvar då ett okänt företag och få förstod bolagets slogannätverket är datorn som basunerades ut av Sun redan i mitten av1980-talet.Men i början av 1990-talet skedde det första av fleratrendskiften som har spelat Sun i händerna. Marknaden börjadeersätta stordatorerna med flexiblare system av ihopkoppladepersondatorer. Stordatortillverkarna gick in i väggen men Sunfick ett enormt uppsving. Sun dominerade ju marknaden för dekraftfulla så kallade serverdatorerer som styrde PC-nätverkenoch sålde dessutom det operativsystem som blev härskare i de nyaså kallade client-serverlösningarna.En annan trend som, minst sagt, spelat Sun i händerna ärinternets explosiva tillväxt de senaste tre-fyra åren. För attfinnas på internet krävs nämligen kraftfulla serverdatorer somkan administrera internetsajten, hålla reda på surfarna och såvidare. Lite förenklat kan man säga att internet har byggts pådatorer från Sun.

Mest datorer

Just kraftfulla datorer, exempelvis servrar, står för denabsoluta lejonparten av Suns omsättning. Det är ocksåserverförsäljningen som Sun har att tacka för sina högavinstmarginaler. Men bolaget är, som sagt, verksamt inom mångaandra områden i IT-branschen. Suns variant av operativsystemetUnix är ett viktigt område. Processorer till datorer ett annat.Sun utvecklar själv sin egen processor, kallad Sparc, som sitteri alla Sun datorer. Sparc är betydligt mer kraftfull än Intelsmikroprocessorer, som finns i (princip) alla persondatorer.Många analytiker har tvivlat på Sun, just därför att de tvingasbedriva utveckling på så många områden. Sun lägger ner drygt 10procent av omsättningen på forskning och utveckling. Jämförexempelvis med PC-tillverkaren Dell, som inte ens investerar tvåprocent här.

Krävande agenda

Det har fått många analytiker att tvivla på att Sun ska orkahänga med i utvecklingen på alla sina områden. I viss mån börjarde här skeptikerna få rätt. Intels processorer har blivit såpass mycket snabbare att PC-tillverkarna de senaste två-tre årenhar börjat kunna konkurrera med Sun på marknaden för, åtminstoneenklare, serverdatorer. Och Microsoft satsar stenhårt på attkonkurrera ut Unix med sitt operativsystem NT. Även det tarsnabbt marknadsandelar.Men Sun vägrar att göra som alla andra i datorbranschen,nämligen anpassa sig till jättarna och börja sälja datorer medprocessorer från Intel och program från Microsoft. Istället harSun deklarerat öppet krig mot de båda. Det kriget är egentligenbara en liten del av ett större krig, nämligen det mot PC:n.Kampen liknar den som Sun förde mot slutna stordatorsystem under1980-talet. En stordator var onödigt kostsam och oflexibel. Påsamma sätt är PC:n idag onödigt kraftfull och därmed onödigtdyr, enligt Sun. Och på samma sätt som en liten handfull spelarekontrollerade stordatoreran börjar PC-världen bli lika sluten,helt kontrollerad av Micrsoft, Intel och en knippe storaPC-tillverkare.

Kylskåp på nätet?

Suns vision är att i princip alla elektroniska apparater kopplasupp mot internet. Allt från TV-apparater och mobiltelefoner tillvanliga hushållsapparater. Detta skulle innebära att PC-eran gårmot sitt slut och ersätts av interneteran. Det skulle, i så fallkunna innebära ett möjligt slut på Microsofts stora dominans.Få vågar döma ut Suns vision. Historien visar, som sagt, att Sunhar haft rätt förr.

Surfa utan PC

Till viss del ger analyshusen Sun rätt i sin vision. Idag är 96procent av alla apparater som på ett eller annat sätt äruppkopplade mot internet just PC:ar. Men analyshusen spår attPC:ns andel är nere på 50 procent om bara två-tre år. Vi ståralltså inför en explosion av olika elektroniska produkter somkommer att kopplas upp mot internet. Det är på den här nyamarknaden som Sun ska surfa med på. Det ska ske på flera sätt.För det första skulle antalet internetsurfare ökaexplosionsartat om exempelvis TV:n eller mobiltelefonen var ennaturlig del av nätet. Och ett större internet innebär, nästanper definition, en ökad efterfrågan på Suns serverdatorer. Sunhar även lanserat en så kallad nätverksdator, särskilt anpassadför att köras mot internet, men billigare och enklare attanvända än en vanlig PC. Försäljningen av nätverksdatorer, bådefrån Sun och andra leverantörer, har dock hittills gått trögt.

Nätanpassat

Men den kanske viktigaste strategin för att bli en stor spelarei interneteran är en intensiv satsning på programvara.Programspråket Java, som lanserades av Sun 1995, passar av fleraskäl särskilt bra för internet. Java är vad datafolk kallarplattformsoberoende, det vill säga det går att köras på allatyper av olika datorer såväl som andra elektronikapparater. Enannan fördel med program skrivna i Java är att de kan liggacentralt på ett nätverk, och bara laddas ned till datorn när deväl ska köras. I takt med att fler och fler program skrivs iJava skulle alltså PC:n kunna bli överflödig.För att sprida Java så snabbt som möjligt delas det ut i principgratis till alla som vill utveckla program skrivna i Java.Resultatet har inte låtit vänta på sig. På bara ett par år harnära en miljon programmerare börjat använda Java. Dessutom harJava gett Sun enormt mycket uppmärksamhet.Även aktiemarknaden börjar skriva under på Suns vision genom attha värderat upp Sun-aktien kraftigt, det senaste halvåret. Blandannat som en följd av en allmän uppvärdering av internetbolag.Bland datortillverkarna råder det inget tvivel om att det är Sunsom spås kunna profitera mest på internet i framtiden.Till och med Microsoft blir mer och mer benäget att ge Sun rättpå många områden. När Java lanserades var Microsoft snabbt medatt utveckla en egen version av Java. Den var dock någotmodifierad och fungerade bäst på Microsofts egna operativsystemWindows. Sun stämde emellertid Microsoft och vann en preliminärdom i höstas.Och när Sun lanserade sitt program Jini härom veckan (läsartikel om Jini här intill), var Microsoft blixtsnabbt attkontra med ett eget liknande program.

Nio liv

Som många andra innovationer från Sun, kommer det givetviskonkurrens. Från Microsoft, liksom från andra. Bli inte förvånadom Sun snart är utdömt igen. Men bli framför allt inte förvånadom Sun ändå fortsätter att utvecklas bättre än sinakonkurrenter. Bolaget har gjort det förr. I Silicon Valley finnsdet ett talesätt som säger att Sun Microsystems är som en kattmed nio liv.

Sun Microsystems

Verksamhet

Verksamt inom flera områden, men med nätverkslösningar som dengemensamma nämnaren.Världsledande på kraftfulla serverdatoreroch arbetsstationer. Dessutom stora på mikroprocessorer(SPARC-chipet), programvara (Unix och Java) samt inom områdetdatalagring. Ett snabbt växande område är konsulting.

VD Scott McNealySO Scott McNealyNoterat sedan: 1986Börsvärde 43 miljarder USDOmsättning 9.790 miljoner USDAntal anställda 26.300Sun, jul-decmiljoner USD 1996 1997 1998 1999Omsättning 7 095 8 598 9791 5275Vinst 476 762 763 375Vinstmarginal, % 7 9 8 7Sun har brutet räkenskapsår juli-juni

Tala är guld

Den kanske viktigaste tillgången i ett amerikanskt IT-bolag ärnumera en karismatisk och pratglad VD. På det området är Sun välrustat.Snabba datorer och slagkraftiga program i all ära. A och o iIT-branschen, numera, är att få mycket uppmärksamhet kringbolaget, inte minst i media. På det området är kanske Sunskickligast av dem alla. De senaste åren har Sun lyckats skapaett enormt stohej kring Java, nätverksdatorer (NC) och interneti allmänhet. Att bolaget i grund och botten är tillverkare avkraftfulla datorer – ett ganska osexigt område – är det få somtänker på. Sun förknippas med internet.En orsak till uppmärksamheten är att bolaget är ett av få somverkligen vågar utmana de mäktiga jättarna Intel och Microsoft.Inte minst utspelas kriget verbalt genom bolagets VD, ScottMcNealy. Han har uppnått kultstatus i IT-världen genom sinakaxiga och humoristiska uttalanden. Hans förmåga att få enpublik att resa sig upp av hänförelse är känd.Särskilt älskar han att såga Microsoft. I ett tal införvästvärldens alla makthavare i förra veckan på World EconomicForum i Schweiz jämförde han Microsoft med en planekonomi. OmMicrosofts grundare Bill Gates har han sagt att det är denmäktigaste och farligaste industrialisten i vår tid. Och närMicrosoft anammade Suns Javaprogram var det för att alltMicrosoft klarade av att göra på internet var att vicka på sinlogotype. Det skapar uppmärksamhet.

Med svensk hjälp

Svenska Axis och Ericsson har haft en nyckelroll i utvecklingenav en ny innovation från Sun.Först var det Java. Nu kommer Jini. Den senaste innovationenfrån Sun i bolagets strävan att ta ytterligare ett kliv motinterneteran. Jini baseras på Java, men är vad Sun kallar enkopplingsteknik. Den gör det enkelt och, framför allt, billigtatt koppla upp alla typer av elektroniska produkter mot ettnätverk. Allt från TV-apparater till mobiltelefoner. Sun tar tvåcent i licensavgift för varje apparat som säljs med Jini,alternativt 250 miljoner dollar per år. Det visar i vilkavolymer Sun tror att apparater med Jini kan säljas i.Jini lanserades med stort buller och bång i slutet av januari.Två svenska företag har haft en stor roll i utvecklingen av Jinivid Suns utvecklingsavdelning i Kalifornien. Det ärLundaföretaget Axis och Ericsson.Axis tillhör världens ledande leverantörer av nätverkskort somgör det möjligt att koppla på externa enheter som printrar ochscanners mot ett datanätverk. Hittills har det varit för dyrtoch svårt att koppla upp andra elektroniska apparater. Axis serJini som ett sätt att få marknaden att växa. Till exempel serAxis en jättemarknad för sina nätverkskort i kassaapparater,luftkonditionering, videoapparater, mikrovågsugnar och såvidare.

I Ericssons fall handlar det om att anpassa sina mobiltelefonerför att ta emot internet. Även med trådlös överföring finns detett stort behov av ett enkelt och billigt sätt att koppla ihopsjälva mobiltelefonen med internet.Sun har sedan tidigare ett samarbete med Ericsson där deanpassar sitt Javaspråk för Epoc – ett operativsystem förframtidens smarta telefoner som utvecklas av bland annatEricsson och Nokia.Mobiltelefonmarknaden, med sin snabba tillväxt, är högtprioriterad av Sun. Scott McNealy var i Skandinavien i förraveckan och träffade bland annat Sven-Christer Nilsson påEricsson.

Suns affärsområden

Datasystem: Servrar, arbetsstationer, nätverksdatorer (NC).

Mikroelektronik: Mikroprocessorfamiljerna Sparc och Java.

Programvara – Solaris: Suns version av operativsystemet Unix, kalladSolaris.

Programvara – Java: Säljer och utvecklar Javaplattformen. Förutom självaprogramspråket ingår utvecklingsverktyg och färdiga PC- program.

Konsulting: Service, support, utbildning, och professionell konsulting.

Datalagring: Programvara och hårdvara inom det snabbt växande områdetdatalagring.

Inbäddade system: Programvara och annan teknik kringsystemsom är en integrerad del av andra produkter.

Skinande aktie

Suns aktie har varit en strålande investering.Suns aktiekurs har haft en ryckig utveckling under 1990-talet,mycket på grund av den osäkerhet som har rått kring Sunskonkurrenskraft när andra, större IT-bolag har gett sig in påSuns områden. Exempelvis utvecklades aktien dåligt under 1996 dådet blev tydligt att PC-bolagen, med allt kraftigare processorerfrån Intel, började utmana Sun på serverdatorer.Men över åren har Sun-aktien ändå varit en strålandeinvestering. Som framgår av diagrammet har placerarnas intresseför Sun varit starkt det senaste halvåret, då det slagit deflesta konkurrenters kurser. En orsak är det starka intressetför alla bolag som har någon koppling till internet.Sun var också inblandat i American Onlines köp av Netscape, därSun får tillgång till Netscapes program för elektronisk handel.Den typen av strategiskt viktiga program har Sun tidigare saknati sin produktportfölj. Men trots uppgången är analytikernafortsatt positiva. Enligt IBES har 11 analytiker på Wall Streetstarkt köp, 10 har köp och bara en enda analytiker rankar Sunsom neutral.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.